Acasă Social Se legifereaza o uriasa deturnare de fonduri

Se legifereaza o uriasa deturnare de fonduri

DISTRIBUIȚI

Spitalele au acumulat alte datorii

Desi, pentru 2001, incasarile la fondul asigurarilor de sanatate sunt estimate la 39.000 miliarde de lei, Ministerul Finantelor a aprobat cheltuirea a 34.000 miliarde de lei, diferenta urmand sa ramana in trezorerie. Eugeniu Turlea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a recunoscut ca Parlamentul a abilitat Guvernul, prin Legea bugetului, sa foloseasca o parte din banii colectati de reteaua asigurarilor de sanatate – cele 3.000 de miliarde – pentru acoperirea gaurilor negre ale economiei: -Chiar daca fondurile excedentare ale CNAS vor fi utilizate pentru acoperirea deficitelor din alte domenii, in final, banii se vor intoarce la Sanatate-.

Demnitarii au uitat insa ca intarzierea aprobarii bugetului a dus la acumularea unor restante de aproape 2.000 miliarde de lei din partea unitatilor sanitare, bani reprezentand datoriile catre furnizorii de medicamente. -Datoriile acumulate de unitatile sanitare sunt justificate de faptul ca, pana in prezent, spitalele au primit bani in limitele bugetului din 2000, iar sumele excedentare ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au putut fi folosite pentru majorarea respectivelor bugete-, a precizat Eugeniu Turlea.

La randul lui, doctorul Petre Calistru, directorul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale -Victor Babes-, a exemplificat situatia financiara critica in care se afla sistemul serviciilor de sanatate, aratand ca, numai intr-o luna, in unitatea pe care o conduce, cheltuielile cu medicamentele se ridica la 6,5 miliarde de lei, in timp ce suma aprobata pentru primele trei luni ale anului a fost de 820 milioane de lei.

Stabilirea pretului la medicamente provoaca deruta

Guvernul a impus haosul si in stabilirea pretului la produsele farmaceutice, creand, astfel, premisele unei crize fara precedent. Activitatea producatorilor si distribuitorilor autohtoni si internationali de medicamente ar putea fi blocata din cauza Oronantei de Urgenta 36, promovata la data de 7 martie 2001, prin care pretul produselor farmaceutice este stabilit de Oficiul Concurentei. -Circuitul distribuirii medicamentelor este limitat la numai 20 de zile din aproape trei luni, pentru ca perioada de avizare a pretului unui medicament este de aproximativ 30 de zile. Dupa cele 20 de zile de comercializare, pretul medicamentelor sufera o noua ajustare, in functie de raportul leu-dolar, ceea ce impune automat sistarea vanzarilor de medicamente-, a declarat Ovidiu Wentz, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente. In cazul perpetuarii actualului climat legislativ, distribuitorii si importatorii de medicamente vor avea stocuri masive de medicamente in depozite – validarea preturilor de catre Oficiul Concurentei presupune, dupa cum bine se stie, lungul drumul al birocratiei -, iar pierderile sunt estimate la un milion de dolari pe zi.

Ordonanta cu pricina inregimenteaza medicamentele in aceeasi categorie cu pietrisul, apa grea si potabila, transportul feroviar si fluvial etc. Trecand peste aberatiile reglementarii, merita mentionat faptul ca, pana acum, gratie Legii medicamentului, preturile erau fixate de Ministerul Sanatatii – institutia abilitata sa se ocupe de intreaga politica sanitara a tarii. Conducerea ministerului a precizat ca, in prezent, incearca promovarea unei legi care sa modifice textul Ordonantei 36 si sa readuca lucrurile la vechea formula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.