Acasă Sport Ecaterina Cuibus urca iarna pe fata nordica a K2

Ecaterina Cuibus urca iarna pe fata nordica a K2

DISTRIBUIȚI

Alpinista profesionista Ecaterina Cuibus va incerca sa devina prima femei din lume care urca singura, iarna, pe fata nordica a masivului K2 din Muntii Karakorum – Himalaya. Premiera mondiala consta in incercarea de a cuceri in stil alpin, fara tub de oxigen, fata nordica a varfului K2 in timpul iernii, performanta nereusita pana acum de nici o femeie din lume.


Varful K2 din muntii Karakorum – Himalaya are 8.611 m si este considerat de specialisti si de alpinistii profesionisti cel mai dificil versant din lume, cu cele mai multe tentative de cucerire dintre toate cele 14 varfuri de peste 8.000 m.

-Ma simt in stare si stiu ca pot sa fac asta! De la primele ascensiuni in Himalaya mi-am dorit sa ajung tot mai sus. Si pentru asta m-am antrenat cu fiecare noua expeditie. Voi incerca sa-mi depasesc limitele, pentru ca aceasta aspiratie, acest vis sa devina realitate!-, a declarat Ecaterina Cuibus.

Alpinista a mai efectuat trei expeditii pe masivul K2 Karakorum, fiind prima romanca si a saptea femeie din lume care a incercat cucerirea acestui varf.

In anul 2001, Ecaterina si Bogdan Cuibus au incercat timp de 60 de zile sa cucereasca varful K2, ajungand la altitudinea de 7.600 m si stabilind astfel un record national. In anul 2002, aceeasi echipa a hotarat sa porneasca intr-o noua expeditie pe K2, ajungand la altitudinea de 7.200 m pe ruta Abruzzi. Pentru prima data in istoria alpinismului mondial si romanesc, membrii aceleiasi expeditii au deschis -ruta romana- de ascensiune pe K2 pe un traseu -desenat- chiar de cei doi alpinisti.

Nu oricine poate ajunge in varf

Ascensiunea la foarte mare inaltime presupune mult curaj din partea alpinistului care intreprinde expeditia, dar mai ales putere si pregatire fizica. Parametrii climatici, diferiti la mare altitudine fata de cei de la nivelul marii, determina schimbari majore in organismul uman. La peste 2.500 de metri, se simt deja efectele rarefierii aerului: respiratia se accelereaza, creierul se inflameaza usor, provocand dureri de cap si stari de greata. Rinichii isi maresc secretia de hormoni care stimuleaza producerea globulelor rosii din sange. Valoarea pulsului este de 70 in repaus si 155 in activitate, fata de 64 in repaus si 170 in activitate, cat se inregistreaza la nivel normal. La 5.500 metri altitudine, plamanii elimina mai mult dioxid de carbon, afectand echilibrul pH-ului din sange. Rinichii filtreaza mai multa apa pentru a regla aciditatea sangelui, provocand deshidratarea. Valoarea pulsului este de 85 in repaus, respectiv 140 in activitate. La 8.500 de metri, presiunea atmosferica reprezinta 30% din presiunea la nivelul marii. Alpinistii inhaleaza doar 30% din oxigenul necesar, ceea ce face ca la peste 8.000 metri corpul sa inceapa sa cedeze. Valoarea pulsului in repaus este de 123, iar in activitate de 140. O persoana neaclimatizata, luata de la nivelul marii si dusa direct pe varful muntelui, la aproape 9 kilometri diferenta de nivel, isi pierde cunostinta dupa circa 3 minute si poate muri dupa aproape alte 10 minute din cauza lipsei de oxigen. Prin antrenament progresiv la altitudini din ce in ce mai mari, alpinistul se poate obisnui cu aerul rarefiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.