Home Monden Phoenix, 45 de ani de legendă

Phoenix, 45 de ani de legendă

DISTRIBUIŢI

Acum 45 de ani, o mână de studenți și elevi din Timișoara și-au pus numele de "Sfinții" și au început împreună un proiect ce avea să devină mai interesant decât un film polițist de maximă acțiune. Începând cu anii '70, formația ce avea să intre în legendă, intră sub cenzura comunistă, iar în 1975, după un concert susținut la Sarmisegetuza Dacica, apariția Phoenix este interzisă la televiziune. În același an, frontman-ul Nicu Covaci este luat la poliție și interogat timp de două săptămâni, zi de zi, în urma unor acuzații false. Ca reacție, el renunță la cetățenia română, iar în '76 pleacă în Olanda și se stabilește la Amsterdam. Un an mai târziu, Covaci se întoarce în țară și în boxele "Marshall" ale instalației sale de sunet închide membrii formației pe care îi scoate din țară și îi aduce în Germania. Formația a trecut apoi printr-o serie de dizolvări, artiștii ocupându-se de diverse proiecte solo, dar în 1988, exact precum pasărea al cărui nume l-au împrumutat, formația se reunește încă o dată în jurul lui Covaci, urmând ca în 1990, artistul să aibă prima revedere cu publicul român, după o absență de 13 ani.
Concertul aniversar care va avea loc astăzi, la Teatrul Național București, va fi unul 100% live acustic și va cuprinde o serie de invitați speciali – Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș, Moni Bordeianu, Stelu Enache, Marius Mihalache, Tavi Colen, precum și alți invitați surpriză. De asemenea, în cadrul conferinței de presă de vineri, Nicu Covaci a declarat că acesta este "un eveniment pe care nu l-am mai făcut până acum. Este un gest caritabil, vrem să strângem niște bani și să facem un fond din care să ajutăm niște tineri talentați", justificând astfel prețul biletelor (300, 500 și 700 de lei).
Seria de evenimente care marchează aniversarea a 45 de ani de carieră a formației Phoenix va continua, după acest eveniment, cu un concert pentru "publicul larg", susținut pe 7 decembrie la Sala Palatului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.