Judecătoria Sectorului 3 a respins cererea de anulare a amenzii de 35 de milioane de euro pe care o dăduse Poliția Locală a Municipiului București în octombrie 2023 pentru defrișările de pe bucata retrocedată din Parcul IOR, deoarece proprietarea celor 12 hectare retrocedate, Maria Cocoru, s-a stins din viață.
„Admite excepția lipsei capacității procesuale de folosință a petentei, invocată din oficiu. Respinge plângerea contraveţională cu privire la procesul-verbal seria C nr. 0042203/30.10.2023, ca fiind formulată de o persoană lipsită de capacitate procesuală de folosință. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la data comunicării”, se arată în decizia instanței.
În urmă cu un an, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan anunța că Poliția Locală a Municipiului București a amendat cu 35 de milioane de euro proprietarul zonei retrocedate din Parcul IOR pentru schimbarea destinației spațiului verde. Este vorba de „celebra” necunoscută Maria Cocoru. Concret, pe o suprafață de 9.000 mp din cele 12 hectare de proprietate privată, copacii au fost scoși din rădăcini, s-a decopertat stratul de iarbă și s-a nivelat terenul cu buldozere. Astfel, din spațiul verde a rămas doar o zonă cu pământ. Felicitări Poliției Locale a Municipiului București pentru acest gest, a arătat că așa se comportă o autoritate care apără interesele cetăţenilor.
Situația din zona retrocedată a Parcului IOR, unde copacii au fost incendiați sau tăiați, este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public.
Există un articol din Legea 24/2007 – Legea spațiilor verzi – care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24. Atât prin anumite propuneri care s-au făcut pe Codul Urbanismului, cât şi prin propuneri de modificare a Legii 24/2007, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară.
Este un articol foarte important, care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 10.000 şi 20.000 de lei pe metru pătrat, nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiul verde.
Invit societatea civilă să urmărească cu atenţie dezbaterile atât pe Codul Urbanismului, cât şi pe Legea Spaţiilor Verzi, Legea 24/2007, astfel încât acest articol să rămână în lege şi să poată fi aplicat și altora care atacă spațiul verde al Capitalei.”, a anunțat Nicușor Dan.