Într-o anchetă condusă de Parchetul European (EPPO) din Milano și Palermo (Italia), cu numele de cod „Moby Dick”, se execută ordine de reținere împotriva a 43 de suspecți. EPPO cercetează o fraudă cu TVA de 520 de milioane de euro, cu implicarea puternică a mai multor grupuri mafiote.
În cadrul acțiunii de astăzi, condusă de EPPO, sunt efectuate 160 de percheziții în peste 10 țări, implicând sute de ofițeri de poliție: Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Slovacia și Spania, precum și în țările din afara UE. Un total de 195 de persoane sunt investigate, cu peste 400 de companii implicate.
Un ordin de înghețare de peste 520 de milioane de euro este în execuție pentru a compensa prejudiciul adus UE și bugetelor naționale. Numai în Italia, 129 de conturi bancare sunt înghețate și 192 de proprietăți imobiliare confiscate, împreună cu 44 de mașini și bărci de lux.
Potrivit anchetei, persoane legate de mai multe clanuri mafiote au investit într-un sindicat criminal, care a pus bazele unei scheme de evaziune fiscală extrem de profitabilă.
Procurorul șef european Laura Kövesi:
„‘Moby Dick’ este o investigație definitorie pentru EPPO. A trecut ceva timp de când am început să tragem soneria de alarmă cu privire la implicarea puternică a grupurilor criminale organizate periculoase în fraude la bugetul UE. Dincolo de pagubele colosale pe care le creează, am avertizat despre amenințarea la adresa securității noastre interne pe care o reprezintă activitatea lor în acest domeniu. Acum aruncăm lumină asupra unui prim caz atât de mare. „Moby Dick” arată că nu există două lumi criminale separate. Lumea criminalilor cu adevărat răi și periculoși care fac contrabandă cu droguri, fac trafic de oameni pe de o parte și lumea criminalilor cu guler alb, „doar” corupând și spălând bani, pe de altă parte.”, a declarat KOVESI.
Nivelul de complexitate și eficiență al acestui sindicat infracțional care comit fraude tip carusel TVA este fără precedent. Între 2020 și 2023, a emis facturi pentru vânzările de airpod-uri, laptopuri și alte produse electronice de peste 1,3 miliarde de euro.
Metodele mafiote par să fi fost folosite și pentru soluționarea conflictelor apărute în cadrul sindicatului criminal între membrii diferitelor organizații criminale.
Frauda tip carusel de TVA profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, deoarece acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA). Pe baza probelor, suspecții au înființat companii în Italia și în alte state membre ale UE, precum și în țări din afara UE, pentru a comercializa mărfurile printr-un lanț fraudulos de comercianți radiați – care ar dispărea fără a-și îndeplini obligațiile fiscale. Alte companii din lanțul fraudulos ar solicita ulterior rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale.
Judecătorul de investigații preliminare de la Tribunalul din Milano a dispus arestarea preventivă a 43 dintre suspecți: 34 vor rămâne în închisoare și nouă în arest la domiciliu. Șapte mandate europene de arestare au fost emise la cererea EPPO pentru suspecți aflați în Bulgaria, Cehia, Țările de Jos, Spania și țări din afara UE. Alți patru suspecți au fost supuși unei interdicții temporare de a exercita activități comerciale.
Ancheta a fost condusă de Poliția financiară italiană din Varese (Guardia di Finanza din Varese) și Poliția de stat italiană (Squadra Mobile di Palermo și Servizio Centrale Operativo), sub supravegherea EPPO. La anchetă a contribuit și Poliția Financiară Italiană din Milano și Palermo. Măsurile de investigație au fost efectuate și cu sprijinul Europol și al mai multor agenții naționale de aplicare a legii.