Home Actualitate Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale ca independent

Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale ca independent

DISTRIBUIŢI

Nicușor Dan și-a anunțat oficial intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025 ca independent.

Principalele declarații

Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil de după revoluție.

Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele.

E nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor.

Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025.

Sunt trei probleme mari pe care România le are și unde rolul președintelui e important.

Corupția și funcționarea instituțiilor: există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și interesul de gașcă.

Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție.

Acestea sunt atribuite unele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice.

Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi.

A doua problemă – România nu are azi o direcție. Există peste tot studii, strategii, dar se bat cap în cap unele cu altele și sunt foarte puțin adaptate la realitate.

România are și în sectorul public și în cel privat, și în diaspora, resurse foarte importante de competență pe care însă statul nu le-a accesat până în acest moment.

Acesta este rolul președintelui, de a identifica aceste competențe, de e organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite.

A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele, pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică.

Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate.

Întrebare legitimă: de ce vin cu această propunere după ce bucureștenii mi-au acordat încrederea la alegerile locale? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine.