Home Actualitate PSD consideră veniturile peste 10.000 de lei nesimțite care trebuie impozitate ca...

PSD consideră veniturile peste 10.000 de lei nesimțite care trebuie impozitate ca și pensiile magistraților dar nu vrea să se atingă de consiliile de administrație

DISTRIBUIŢI

Purtătorul de cuvânt al PSD, Florin Manole, a dat explicații pentru B1 despre așa-numita taxă de solidaritate pentru care militează partidul: „Există două dimensiuni ale discuției, așa cum o văd acum. E nevoia de a explica această propunere. Ea e legitimă, corectă. Noi am explicat argumentele: în 23, dacă nu mă înșel, dintre țările UE acest mecanism de taxare funcționează și e modul prin care aceste țări, unele cu economii cu comparabile ale României, distribuie povara fiscală echitabil diferit, evident, pentru cei cu venituri mai mari. Vă dau un exemplu, care nu e decizia grupului de lucru, că nu avem un consens pe asta, dar ca să avem o percepție: 2.000 de euro net, adică 10.000 de lei net pe lună, din salariu. Sunt doar 5% din cetățenii români, restul având sub. E de două ori, dacă nu mă înșel, venitul mediu din România, aproximativ. Povara fiscală – credem noi, ca social-democrați, și aproape toată Europa – trebuie să fie diferită”.

USR se opune categoric propunerii PSD, PNL și UDMR o scaldă.

Membru în echipa de negociere, Câciu tranșează: sunt venituri nesimțite

Adrian Câciu, reprezentant PSD la negocierile privind măsurile fiscale de reducere a deficitului, a declarat că s-a avansat la discuțiile de marți. Acum au vorbit despre reducerile de cheltuieli ale statului, iar subiectul taxelor va fi tratat miercuri. El a ținut să se refere la veniturile foarte mari, care ar trebui impozitate mai mult, dar a invocat și pensiile magistraților.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

„Din punctul meu de vedere, s-a avansat. Au fost discuții pe cheltuieli azi și eu cred că s-au setat ordinele de mărime, urmează aspectele de detalii. Undeva peste 1% din PIB pe astea șase luni, asta înseamnă 2% pe un an întreg. Sunt cheltuielile de personal, anvelopa de funcționare, anvelopa de subvenții și cea de investiții”, a declarat Adrian Câciu.

Acesta a precizat că despre taxe vor discuta mâine.

„Nu va fi o astfel de abordare cu oameni dați afară. Se pot găsi ajustări de cheltuieli de personal și prin relocarea unor persoane care sunt surplus la unele instituții, prin reorganizarea unor sectoare. Acolo unde e surplus de personal se duc în zona unde e deficit de personal, e o chestiune de bun simț economic. S-a făcut mai încet, dar se pot face și mai repede”, a mai afirmat fostul ministru.

Câciu, despre impozitarea progresivă a „veniturilor nesimțite”

„Câteva reguli vor fi în definitivare mâine de grupurile de lucru subsidiare și la final o să vedeți că privilegiile nu rămân în picioare. (…)
Una din variante e și aceasta cu partea de venituri nesimțite, care trebuie impozitate progresiv. Vrem, nu vrem, unora nu le place, dar asta e realitatea. (…) Dvs mergeți pe Consiliile de Administrație, dar eu vă întreb: ce facem cu magistrații, doamnă? Pensiile alea de 30-40.000 de lei vi se par normale într-o țară care găfâie și trebuie să-și reducă deficitul? Mie nu mi se par normale, mie mi se pare că la acele venituri trebuie să umblăm”, a mai declarat Adrian Câciu.