Home Politic Guvernul nu si-a trimis nici un mesager la Balvanyos

Guvernul nu si-a trimis nici un mesager la Balvanyos

DISTRIBUIŢI


Prima zi a lucrarilor Universitatii de Vara de la Balvanyos a demonstrat o data in plus ca tensiunea relatiilor romano-maghiare, in urma adoptarii Legii statutului, se afla la cote alarmante. Desi de la Budapesta s-a deplasat la Balvanyos ministrul mediului, Turi-Kovacs Bela, Cabinetul Nastase nu a gasit de cuviinta sa raspunda invitatiei. Conform organizatorilor, la discutiile de ieri confirmasera participarea ministrul informatiilor publice, Vasile Dancu, si secretarul de stat din MI, Pavel Abraham, dar nici unul nu a mai ajuns la Balvanyos, semn ca, la Bucuresti, reuniunea este privita circumspect, in ciuda protocolului semnat de PSD si UDMR si a sustinerii constante in Parlament. De altfel, nu poate fi trecuta cu vederea nici absenta marcanta a presedintelui UDMR, Marko Bela, care, conform declaratiilor deputatului Zsolt Szilakyi, a motivat ca se afla in concediu de odihna si nu poate participa la Universitatea de Vara. Szilagyi si-a exprimat insa convingerea ca, -daca secretarul de stat politic din MAE ungar, Zsolt Nemeth, se intalneste in cadrul unui forum deschis cu liderii maghiarilor din Bazinul Carpatic, acolo va fi reprezentat si UDMR-. Prin urmare, prima zi de discutii la Balvanyos a fost mai putin spectaculoasa decat se astepta. De altfel, in cursul dupa-amiezii, lucrarile Universitatii de Vara nu s-au mai desfasurat in plen, ci pe sesiuni, in corturi, unde nu s-a asigurat traducerea din limba maghiara.

Ungaria apasa pe coarda colaborarii bilaterale

Cu toate ca Legea statutului nu figura pe ordinea de zi a reuniunii de la Balvanyos, inevitabil, vorbitorii au abordat si acest subiect in contextul temei -Inspre si dinspre spatiul Schengen-. Ministrul ungar pentru protectia mediului a declarat ca -supararile generate de Legea statutului se vor rezolva, deoarece Romania si Ungaria nu au alta sansa decat sa colaboreze-. El a recunoscut ca acest act normativ a starnit furtuna, dar a precizat ca este posibila colaborarea, daca toate partile implicate doresc acest lucru.

Parlamentarii UDMR au fost insa mult mai transanti. Presedintele Blocului Reformist (aripa radicala a UDMR), Toro Tibor, a declarat ca pentru Ungaria -reprezinta o situatie de constrangere faptul ca granitele tarii si ale natiunii nu coincid-. El a apreciat ca aceasta situatie poate fi dezamorsata numai prin integrarea europeana. -In acelasi timp, posibilitatile oferite de Legea statutului pot anihila constrangerile create de masurile administrative aferente integrarii, si anume accentuarea izolarii unor parti ale natiunii ca urmare a liniei de demarcatie Schengen-, a tinut sa sublinieze Toro Tibor. De asemenea, deputatul UDMR a aratat ca, din punct de vedere juridic, maghiarii din Romania sunt cetateni romani, dar nu trebuie ca cineva sa puna la indoiala -optiunea afectiv-constienta- a acestora de a apartine natiunii maghiare.

Guvernul Nastase – acuzat de incalcarea Tratatului cu Germania

Daca pana acum Guvernul Nastase a acuzat in repetate randuri Ungaria de incalcarea Tratatului Bilateral, prin adoptarea controversatei Legi a statutului, iata ca a sosit vremea sa aiba parte de acelasi tratament. Prezent la Universitatea de Vara de la Balvanyos, reprezentantul etnicilor germani in Parlament, Wittstock Eberhard Wolfgang, a acuzat Romania de incalcarea Tratatului cu Germania, in urma adoptarii de catre Cabinetul Nastase a Ordonantei 102, prin care se modifica Legea Lupu. Reprezentantul etnicilor germani a declarat ca prin aceasta ordonanta sunt excluse din procesul de retrocedare terenurile luate pentru infiintarea fermelor agricole, aducandu-se astfel -grave prejudicii minoritatii germane-. Wittstock a apreciat ca aceasta ordonanta va anula, practic, etnicilor germani din Ardeal si Banat orice sansa de a li se retroceda terenurile agricole expropriate in 1945, intrucat aceste terenuri au fost repartizate aproape in totalitate fermelor agricole create in perioada comunista. -Cum vrea sa sprijine Guvernul Romaniei reorganizarea vietii economice a minoritatii germane, daca contesta acesteia dreptul refacerii bazei economice, a proprietatii private, intr-una dintre ramurile de baza ale economiei, agricultura?-, s-a intrebat retoric Wittstock, la finalul alocutiunii sale de la Balvanyos.


Funar, scandalizat de initiativele UDMR

Primarul peremist al Clujului, Gheorghe Funar, s-a aratat ieri scandalizat de initiativa UDMR si a unor organizatii maghiare de a organiza Scoala de vara de la Baile Tusnad. Funar nu a precupetit nici de aceasta data adjectivele, calificand aceasta manifestare drept -antiromaneasca si antieuropeana-. O alta figura de stil, folosita probabil neintetionat in comunicatul remis presei de catre -Dr. ec. Gheorghe Funar-, o constituie dedublarea persoanei primului ministru, semnatarul anuntand ca -premierul Romaniei si alti romani aflati la acest simpozion nestiintific maghiaro- maghiar il vor vedea pe premierul Adrian Nastase ascultand in casti tradus in limba romana ceea ce pun la cale neprietenii poporului roman-. Se pare ca in focul creatiei de comunicate Funar a neglijat sa mai urmareasca presa, deoarece altfel ar fi aflat ca seful Guvernului a refuzat invitatia de a participa la Scoala de vara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.