Acasă Politic Nastase se va duela cu Orban la Targu Mures

Nastase se va duela cu Orban la Targu Mures

DISTRIBUIȚI

Dupa ce s-au duelat cateva luni prin intermediul presei sau prin diversi emisari, premierul roman Adrian Nastase si cel ungar, Viktor Orban, se vor confrunta in aceasta sambata, la Targu Mures, pe textul celebrei Legi a statutului maghiarilor. Terenul ales pentru meciul final pare sa convina ambilor demnitari, in orasul in care se vor derula convorbirile numarul de etnici maghiari – prezumptivi sustinatori ai lui Orban – fiind aproximativ egal cu cel al etnicilor romani. Ministrul ungar a dorit initial sa-l atraga pe adversarul sau in Secuime, la Scoala de vara a UDMR de la Tusnad, dar Nastase a respins categoric provocarea. Budapesta a anuntat insa locul desfasurarii intalnirii in asa fel incat sa-i dea lui Viktor Orban un usor avantaj: presa si propaganda maghiara au anuntat prompt ca Adrian Nastase a acceptat sa se vada cu premierul ungar -intr-un oras in apropiere de Baile Tusnad-.

O intrevedere discreta

Nastase si Orban s-au inteles ca discutiile lor sa aiba un caracter foarte discret, spun cei care pregatesc momentul Targu Mures. Seful Palatului Victoria ii va lua cu el drept -martori- la duel pe Serban Mihailescu, secretar general al Guvernului, si pe Mircea Geoana, ministru de externe. Intrevederea a fost anuntata inca de vineri seara de partea romana ca avand loc pe 28 iulie. Locul si celelalte detalii ale evenimentului nu au fost insa comunicate. Budapesta a fost mai rapida in dezvaluiri, transmitand, prin intermediul Agentiei MTI, un anunt al purtatorului de cuvant al Executivului maghiar, Borokai Gabor: Nastase si Orban vor avea, la sfarsitul saptamanii acesteia, o intalnire de lucru, intr-un oras situat -in apropierea localitatii Baile Tusnad-.

Budapesta invadeaza Tusnadul

Adrian Nastase a fost, vineri, transant, declarandu-ne ca nu va merge la Tusnad pentru a se intalni cu Viktor Orban. Ieri, a inceput in statiunea harghiteana un eveniment anual al UDMR, Scoala de vara a formatiunii, la care au fost invitati ambii premieri. Prim-ministrul maghiar si-a anuntat venirea printr-un comunicat de acceptare. Prim-ministrul roman a evitat sa intre pe terenul adversarului, unde convorbirile s-ar fi purtat sub o anumita presiune. Amintim ca la Tusnad, oras de numai 1.800 de persoane, erau asteptati aproape 2.000 de invitati, dintre care foarte multi studenti din Ungaria. Budapesta a decis sa-si trimita artileria grea, in persoana a 20 de secretari de stat (printre care si reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Educatiei sau ai Ministerului Serviciilor de Informatii) si a ministrului sportului. De asemenea, numarul demnitarilor UDMR se anunta foarte impresionant.

Targu Mures, solutia cea mai buna

Organizatorii evenimentului le programasera celor doi premieri o dezbatere de idei, pe 28 iulie, la Tusnad, confruntare moderata de Adrian Severin, presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE. In urma refuzului lui Nastase de a veni la Tusnad, partile au cautat alte localitati care sa gazduiasca intalnirea. Presedintele UDMR, Marko Bela, ne-a spus ca, pe langa Targu Mures, o alta propunere a fost Lapusna, langa Reghin. Apropiatii lui Nastase spun ca premierul roman a fost multumit de solutia gasita.

Bucurestiul ramane pe pozitii

Lasand problemele organizatorice pe seama echipei sale, Adrian Nastase a iesit sambata cu o declaratie, in care saluta dezghetul romano-maghiar pe marginea Legii statutului, dar afirma categoric ca Bucurestiul nu-si va schimba pozitia fata de acest subiect: -Cred ca este important ca un dialog civilizat sa aiba loc in legatura cu problemele in care suntem de acord ca suntem in dezacord si sa cautam pe mai departe, daca este posibil, solutii de acomodare. In ceea ce ne priveste, pozitia noastra a fost foarte clar exprimata si nu are rost sa o reamintesc acum. Dar, sigur, intotdeauna dialogul trebuie sa reprezinte calea privilegiata de comunicare-.

Geoana este optimist

In preludiul intrevederii Nastase – Orban, ministrii de externe ai Romaniei si Ungariei, Mircea Geoana si Janos Maronyi, s-au intalnit de curand pentru a gasi o cale de mijloc in scandalul legitimatiei de maghiar. Chiar daca, spre deosebire de discutiile ministrilor de externe, cele ale premierilor vor fi neoficiale, Mircea Geoana spera ca Nastase sa aiba mai mult succes decat el in aceste negocieri: -Este un lucru pozitiv, din moment ce premierii Romaniei si Ungariei se intalnesc chiar si cu o ocazie neoficiala. Sunt convins ca prim-ministrii vor aborda acest subiect (al Legii statutului, n.n.) in extenso, dar, in egala masura, relatia noastra cu Ungaria este o relatie ampla, este multidimensionala, exista multe puncte de interes comun si dorim sa punem accent si pe partea pozitiva a reconstructiilor-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.