Acasă Actualitate -Consemn: Phoenixmed-

-Consemn: Phoenixmed-

DISTRIBUIȚI

Companii de stat privatizate si apoi inchise pentru a lasa loc pe piata propriilor firme, aceasta este reteta simpla cu care celebrul Sorin Beraru a ajuns sa controleze practic de unul singur piata licitatiilor pentru materiale sanitare, in special vata, tifon, fese si bandaje, dar si seringi, manusi chirurgicale, catetere etc., ajungand clientul a peste 500 de spitale romanesti. Afacerea a fost gandita si pusa in practica pe vremea trecutei guvernari, insa ea functioneaza in continuare cu largul concurs al responsabililor unitatilor sanitare, ale caror comisii de licitatie par sa fi oferit un adevarat cec in alb tridentului de firme Phoenixmed – Rolan – Interagent aflate sub controlul lui Beraru. De la inceputul anului si pana acum, aceste companii s-au impus cu regularitate, obtinand contract dupa contract de la spitale din Bucuresti (Municipal si Fundeni), dar mai ales din tara. -Practic, simtim ca nici nu mai avem de ce sa ne prezentam la licitatii si sa tinem blocate prin banci garantiile de participare si sa intocmim in plus un volum istovitor de documente, pentru ca nici nu suntem ascultati. Peste tot exista parca un consemn: Phoenixmed-, sustin, sub protectia anonimatului, reprezentanti ai unor companii producatoare de material sanitar. Ei sustin ca numai la Municipal, institutie condusa de un demnitar al actualei puteri, senatorul PSD Sorin Oprescu, firmele lui Beraru care participa la licitatii printr-o increngatura de nume, produse si oferte greu de controlat, au obtinut deja contracte de peste 25 de miliarde, in vreme ce la Fundeni au batut recordul, ajungand la aproape 45 de miliarde.

Sorin Beraru a pus la punct un plan diabolic prin care a preluat de la fostul FPS – cu scopul clar de a le falimenta – societati de stat din industria textila, a firelor si tesaturilor de bumbac ce furnizau materie prime sau chiar produceau pentru piata materialelor sanitare (fese, tifon, vata) astfel incat, nemaiavand concurenti pe piata interna, sa poata domina licitatiile din intreg sistemul de sanatate autohton cu produse din import. Filatura Romaneasca de Bumbac, Flamura, Stomobi (toate din Bucuresti), Saltex Salonta sau Criortex Oradea sunt doar cateva dintre intreprinderile care au cazut de-a lungul ultimilor ani prada grupului de firme controlat de Beraru, in cazul fiecareia aplicandu-se cu strictete aceeasi reteta: la doar cateva luni de la privatizare, productia era sistata si majoritatea angajatilor trimisi in somaj, iar spatiile comerciale erau dezafectate si date spre inchiriere. In paralel, triunghiul alcatuit din firma Phoenixmed SA, prin care se deruleaza grosul afacerilor cu material sanitar ale grupului Beraru si companiile Roland SA si Interagent SRL, toate infiintate de Beraru in Romania prin intermediul unor off-shore-uri inregistrate in paradisuri fiscale precum Panama, Belize sau Insulele Virgine incep sa castige pe banda rulanta licitatiile organizate pe tot cuprinsul tarii de spitalele romanesti.

Ofertele companiilor lui Sorin Beraru sunt extrem de variate, cuprinzand peste 100 de produse, de la fese, bandaje, vata sau tifon, la catetere, sonde, manusi chirurgicale, toate aduse din import. Pe datele de la Registrul Comertului corespunzatoare anului 1999, Phoenixmed a inregistrat o cifra de afaceri de peste 230 miliarde lei, reprezentand la cusul dolarului din acea vreme cam 15-16 milioane de dolari, iar cele doua surate ale sale 80 de miliarde de lei – sume provenite in imensa majoritate din contracte incheiate cu spitalele de stat. Succesul s-a datorat, dupa cum Sorin Beraru se lauda in public, excelentelor relatii cu factorii guvernamentali de decizie din cabinetele ce s-au succedat in perioada 1996-2000. De retinut ca fiecare dintre cele trei companii a raportat profituri minuscule,de maxim 0,5%din cifra de afaceri. In aceste conditii, nu e de mirare ca la sfarsitul anului trecut, din estimarile producatorilor de pe piata, cifra de afaceri a Phoenixmed a saltat la peste 25 de milioane de dolari, iar numarul spitalelor cu care se derulau contracte a ajuns la incredibila cifra de 500!

Odata cu schimbarea regimului politic, la sfarsitul anului trecut si cu promptitudinea cu care APAPS, urmasul FPS, a demarat procedurile de rezolutionare a privatizarilor de la Reco si Flamura, doua din cele 13 firme de stat inghitite grupul controlat de Beraru, se parea ca steaua in colturi a afacerilor acestuia in Romania incepe sa apuna. Realitatea este insa cu totul alta. Chiar daca Sorin Beraru a fost obligat sa fuga din tara din cauza dosarelor penale intocmite si a mandatului de arestare emis pe numele sau, firmele sale continua sa traiasca pe picior mare datorita bussiness-urilor cu statul. Niciunul dintre cele 514 spitale la care -tridentul- sau a castigat cel putin cate o licitatie nu a renuntat sa-i umfle conturile nici macar dupa ce s-a aflat ca tot imperiul patronat de Beraru in Romania este cladit pe fals si uz de fals. Cat despre metodele folosite de companiile sale pentru a stoarce banul public, acestea frizeaza -cartea recordurilor-. Astfel, pe ofertele inaintate spitalelor este trecut tifon de la Saltex sau Flamura, desi acestea nu mai produc de peste doi ani sau sunt trecute doua sortimente de vata, una denumita -vata Narcis BC – 200 de grame-, cealalta -vata Narcis Bumbac Clorofila – 200 de grame-, prima costand 11250 lei, cealalta 16000 de lei, in realitate fiind vorba de unul si acelasi produs. Profitand de faptul ca majoritatea comisilor de licitatie inchid ochii in fata acestei smecherii, in functie de ofertele concurentei reprezentantii firmelor lui Beraru imping in fata una dintre cele doua oferte, evident, cea care-i garanteaza semnarea contractului.

Surse din cadrul sistemului sanitar care doresc sa-si pastreze anonimatul afirma ca exista deja pe primele sase luni ale anului unitati sanitare unde companiile lui Sorin Beraru au castigat licitatii de valori cuprinse intre 15 si 25 de miliarde de lei. Inmultind aceste cifre cu numarul spitalelor partenere ale grupului Beraru, rezulta o suma cuprinsa intre minim 750 si maxim 1250 de miliarde. La un asemenea nivel, este clar ca interesele politico-financiare legate de afacerile lui Beraru in Romania sunt si ele uriase si ca au penetrat profund actuala guvernare. Dealtfel, una dintre institutiile unde Phoenixmed are practic -abonament- la adjudecarea licitatiilor pare sa fie chiar Spitalul Municipal, condus de cunoscutul senator PDSR Sorin Oprescu. Din aceasta perspectiva, prezenta lui Sorin Beraru la Tel Aviv la un eveniment la care a particpat delegatia guvernamentala romana condusa de premierul Nastase poata sa nu mai apara ca fiind atat de -intamplatoare-…


Matei Olaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.