Anunțul că Guvernul are de gând să modifice, în beneficiul Asociației Salariaților din Petrom, OG 55/2003, care oferă posibilitatea petroliștilor să beneficieze direct de pachetul de 8% din acțiunile societății, a pus pe jar mii de actuali
sau foști angajați ai companiei petroliere, care s-au ales cu praful de pe tobă în urma afacerii Petromservice, coordonată de tandemul Liviu Luca – Sorin Ovidiu Vîntu. Ca atare, peste 15.000 de petroliști din țară, reuniți sub umbrela Asociației pentru drepturile petroliștilor și foștilor petroliști din România, condusă de Ioan Mocanu (foto), au anunțat că vor remite Guvernului, Parlamentului și Președinției o scrisoare deschisă, în care vor cere Executivului să renunțe la intenția de modificare a OG 55/2003 în beneficiul unui grup de interese.
Potrivit președintelui Asociației pentru drepturile petroliștilor și foștilor petroliști, Ioan Mocanu, petroliștii sunt deciși să apeleze la acțiuni de protest în toată țara, inclusiv la instanțele internaționale, în cazul în care Guvernul va decide să modifice legislația pentru a oferi pe tavă pachetul de 8% din acțiuni Asociației Salariaților din Petrom, condusă de Liviu Luca.
"Curentul" vă prezintă astăzi, în exclusivitate, textul scrisorii deschise pe care petroliștii o vor remite la începutul săptămânii viitoare Executivului.
"Asociația pentru drepturile petroliștilor și foștilor petroliști, constituită în conformitate cu prevederile OG 26/2000 (n.r., aprobată prin Legea 246/2005), înființată în data de 16 aprilie 2006, consideră că intenția Guvernului de modificare a OG 55/2003 – care precizează că, Çîn derularea procesului de privatizare a SNP Petrom, vânzarea pachetului de acțiuni pentru care salariații societății au dreptul de cumpărare, potrivit legii, se va efectua în mod direct către aceștiaÈ – reprezintă o încălcare a drepturilor foștilor și actualilor petroliști.
O modificare a OG 55/2003 în favoarea Asociației Salariaților din Petrom, condusă de Liviu Luca, ar constitui, în fapt, un transfer indirect al patrimoniului petroliștilor în mâinile unui grup de interese.
Reamintim că OG 55/2003, act normativ menit a apăra drepturile petroliștilor, a fost emis prin derogare de la prevederile OUG 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, care oferea dreptul Asociațiilor Salariaților să cumpere acțiunile destinate acestora. Monica Macovei, fost ministru al justiției, s-a opus avizării favorabile a proiectului de modificare a OG 55/2003 inițiat de Asociația Salariaților Petrom, condusă de Liviu Luca, pentru a preîntâmpina apariția unor litigii împotriva statului român și a concentrării pachetului de 8% din acțiunile Petrom, destinat actualilor și foștilor angajați ai companiei, în mâinile unui grup de interese.
Considerăm că o eventuală modificare a OG 55/2003, sub pretextul respectării principiului constituțional privind libera asociere, invocat de Asociația Salariaților din Petrom, nu poate fi decis de Guvern sau de către Asociația condusă de Liviu Luca, ci doar de către Curtea Constituțională. Ca atare, orice modificare a OG 55/2003 înainte de pronunțarea Curții Constituționale reprezintă un abuz împotriva intereselor celor 15.000 de membri ai Asociației pentru apărarea drepturilor foștilor și actualilor petroliști, care, de asemenea, s-au asociat conform legilor țării. Menționăm că cei aproximativ 15.000 de petroliști și foști petroliști care au aderat la Asociația noastră fac parte din cei care au înființat, în 1998, Asociația Salariaților din Petrom. Membrii Asociației pentru drepturile petroliștilor și foștilor petroliști cer Guvernului, Parlamentului și Președinției României ca, în momentul în care se va negocia modul prin care procentul de 8% din acțiunile Petrom va fi atribuit celor în drept, să fim reprezentați de președintele Asociației, domnul Mocan Ioan, și de ceilalți membri ai conducerii Asociației. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul de a acționa pe toate căile, inclusiv pe cale juridică, pentru ca partea noastră din pachetul de 8% din acțiunile Petrom să intre în posesia celor în drept".
Bate Vîntu peste Petrom
Reamintim că, anul trecut, președintele României, Traian Băsescu, a acuzat public grupul de interese condus de Luca & SOV că a presat Guvernul să modifice OG 55/2003 care precizează că, "în derularea procesului de privatizare a SNP, vânzarea pachetului de acțiuni pentru care salariații societății au dreptul de cumpărare, potrivit legii, se va efectua în mod direct către aceștia", prin derogare de la prevederile OUG 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale. Mai mult, fostul ministru al justiției Monica Macovei s-a opus avizării favorabile a proiectului inițiat de Luca, pentru a preîntâmpina concentrarea pachetului de 8% din acțiunile Petrom în mâinile unui grup de interese ostile salariaților. Surse din serviciile de informații susțin că, pentru a se asigura de succesul acțiunii, tandemul Sorin Ovidiu Vîntu – Liviu Luca a bătut palma cu Executivul condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu, oferindu-le la schimb liberalilor un consistent suport mediatic în perioada campaniei electorale, prin intermediul Grupului Realitatea-Cațavencu. Deja proiectul inițiat de tandemul SOV&Luca a fost publicat pe site-ul Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în contextul în care Autoritatea inițiase deja, încă din 2007, un alt proiect care respecta OG 55/2003. Motivul invocat de Liviu Luca și de președintele AVAS, Teodor Atanasiu, pentru modificarea OG 55/2003 în detrimentul actualilor și foștilor angajați ai Petrom a fost acela că actul normativ menționat poate fi interpretat ca "o îngrădire a dreptului garantat de Constituția României la libera asociere". Dacă Executivul va agrea proiectul inițiat de Asociația Salariaților din Petrom – din care face parte 21 de foști sau actuali mahări din Petrom, în frunte cu Liviu Luca -, pachetul de 7,99% destinat salariaților la privatizare (4.480.040.486 de acțiuni) se va concentra în mâinile unui grup de interese. Conform estimărilor, o acțiune Petrom va putea fi cumpărată la un preț de numai 0,0525 euro, similar cu cel la care OMV a cumpărat acțiuni de la statul român, și, ca atare, pachetul de 8% din acțiunile companiei petroliere ar putea fi cumpărat cu doar 235,2 milioane de euro, în condițiile în care, în toamna anului trecut, acesta era evaluat la bursă la peste 730 milioane de euro.