Acasă Actualitate 16.000 de persoane evacuate din calea Dunarii

16.000 de persoane evacuate din calea Dunarii

DISTRIBUIȚI

A mai trecut o zi in care oamenilor ramasi sub cerul liber li s-au micsorat sperantele de a mai recupera ceva din casele ramase in paragina. Peste noapte, lor li s-au adaugat alte sute de suflete napastuite de soarta. Daca miercuri numarul sinistratilor era de 15.000, ieri ajunsese la 16.000.

Potrivit ultimului bilant al Ministerului Administratiei si Internelor, un numar de 15.834 de persoane, din localitati situate pe malul Dunarii, erau evacuate ieri dimineata, cei mai multi oameni care si-au parasit locuintele din cauza revarsarii apelor fiind in Dolj – 9.414 si Calarasi – 5.050. Pana ieri dimineata erau afectate 152 de localitati din 12 judete. Apele au inundat 1.774 de case, 326 fiind distruse, iar alte 129 in pericol de prabusire, precum si 4.532 de gospodarii si anexe gospodaresti, 61 de obiective socio-economice, 6,5 kilometri de drumuri nationale, 381 kilometri de drumuri judetene si 123 kilometri de drumuri comunale. Au mai fost afectate 22 de poduri si 122 de podete. Au fost inundate controlat suprafete totalizand 21.000 de hectare.

Oameni salvati cu elicopterele din zonele inundate

Salvarea vietii oamenilor prinsi in capcana apelor revarsate ale Dunarii este obiectivul cel mai important al jandarmilor trimisi sa survoleze, cu elicopterele. Ieri, autoritatile s-au confruntat cu o a 18-a situatie de acest gen, dupa ce victima fusese surprinsa in zona inundata de la granita judetelor Dolj si Olt. In zilele anterioare, au fost scosi din locuri periculoase 17 oameni, sapte dintre ei – cel mai tanar de 14 ani si cel mai varstnic de 60 – erau doljeni, locuitorii judetului cel mai lovit de furia apelor. Oamenii au fost scosi din balta formata de revarsarea Dunarii prin digul de la Bistret, unde fusesera surprinsi in timp ce erau cu animalele pe camp. Ceilalti, din inconstienta, isi pusesera viata in pericol dupa ce au ignorat dispozitiile autoritatilor referitoare la evacuarea de urgenta.

Alte brese, aceleasi diguri…

Oamenii se retrag cum pot din calea apelor. Ieri dimineata, in zona Silvestru, apele au mai facut trei brese, cu lungimi de 50-80 de metri, in digul care desparte incintele Bechet – Dabuleni, din judetul Dolj, si Potelu – Corabia, din judetul Olt. Apele inunda ultima dintre incinte. Mai intai, miercuri seara, apele fluviului au spart digul de aparare din comuna Potelu, apele acoperind, treptat, o suprafata de 16.000 de hectare de teren din perimetrul localitatilor Potelu, Ianca si Grojdibodu. De asemenea, este in pericol de a fi distrus si sistemul de irigatii din zona Corabia. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, si cel de Olt, Octavian Popescu, s-au intalnit in comuna doljeana Macesu de Jos si au cerut aprobare de la Ministerul Mediului pentru spargerea digului.

-Ni s-a comunicat de la Bucuresti ca provocarea unor inundatii controlate in acea zona ar fi ireversibila, intrucat apa ar fi fost imposibil de evacuat din vechea balta. In plus, riscam sa depopulam Dabuleniul, pentru ca ar fi fost grav afectata una dintre statiile sistemulul de irigatii Dabuleni Corabia. Au fost multe voci care au solicitat aceasta bresa, inclusiv din randurile specialistilor, dar noi nu ne puteam lua asemenea responsabilitate, doar asa, sa moara si capra vecinului-, declara prefectul de Dolj.

La numai cateva ore dupa decizia Comandamentului National, apele Dunarii au spart stavilarul exact in zona Potelu, autoritatile din Olt confruntandu-se acum cu inundatii.

Acces interzis in zona joasa a Bechetului

Autoritatile doljene au interzis accesul in zona joasa a orasului Bechet, dupa ce aceasta a fost inundata de apele revarsate prin bresa creata in digul de la Dabuleni. Inca incepand de miercuri, aproximativ 1.200 de persoane au fost evacuate din Bechet, printre cei evacuati din localitate aflandu-se si parintii prefectului de Dolj, Nicolae Giugea. Sinistratii sunt cazati la rude sau la cunostinte care locuiesc in partea mai inalta a orasului sau la Caminul Cultural si intr-o sala de sport a unei scoli, urmand ca animalele oamenilor sa fie duse in curtea liceului din localitate.

-Printre primii evacuati din Bechet au fost parintii mei. Mi-a fost mai usor sa operez cu strainii decat cu parintii. Ai limite atunci cand trebuie sa actionezi cu ai tai. Mama este in spitalul de la Segarcea, iar tatal este la un coleg de facultate din Dabuleni-, a declarat prefectul Nicolae Giugea. Potrivit prefectului, la aceasta ora accesul in zona inundata si evacuata a orasului este interzis. -Nu putem sa lasam lumea acolo. Acolo poti sa apuci de manerul unei usi s-o deschizi si sa cada casa pe tine-, a mai spus Giugea.

Revarsarea dirijata a afectat 70.000 hectare de teren

Revarsarea dirijata a Dunarii a afectat 69.674 de hectare de teren in judetele Calarasi, Dolj si Ialomita, fiind posibila inundarea altor 45.465 hectare, in Braila, Calarasi, Giurgiu, Ialomita si Teleorman, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Cel mai afectat judet este tot Doljul, unde au fost avariate pana in prezent 48.823 hectare. In Calarasi au fost afectate de revarsarea Dunarii 16.651 hectare, iar in Ialomita, alte 4.200 de hectare. De asemenea, este posibil sa fie inundate alte 45.465 de hectare, daca se va recurge in urmatoarele zile la alte deversari controlate, in judetele Braila – 2.800 hectare, Calarasi – 12.762 hectare, Giurgiu – 15.490 hectare, Ialomita – 9.971 hectare si Teleorman – 4.496 hectare.

Tulcea

Familiile din localitatea Ostrov au fost evacuate

Peste 500 de persoane au fost evacuate din 200 de locuinte care au fost deja inundate, dupa ce s-a produs o bresa in digul Ostrov – Peceneaga, de pe bratul Macin. Apele, care au trecut de digul de protectie aflat la 6 kilometri de Ostrov, unde locuiesc 2.430 de persoane, au ajuns la cele 200 de case aflate in partea joasa a comunei. Autoritatile au evacuat 560 de persoane si 4.000 de animale. Chirica Lefter, prefectul judetului Tulcea, sustine ca apele sunt in crestere, inundand deja aproximativ 2.000 hectare de teren. -In afara de cele 200 de gospodarii aflate in partea joasa a localitatii, unde apa va atinge doi metri, celelalte case nu vor fi afectate de inundatii deoarece sunt in zona de deal-, a mai precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.