Acasă Actualitate 75 de ani de la întemeierea Cartei Națiunilor Unite

75 de ani de la întemeierea Cartei Națiunilor Unite

DISTRIBUIȚI

26 iunie 1945 – Carta Națiunilor Unite
➡️ Acum 7️⃣5️⃣ de ani s-au pus bazele Organizației Națiunilor Unite prin semnarea la San Francisco a Cartei Națiunilor Unite, la încheierea Conferinței pentru crearea noii organizații mondiale, începută la 25 aprilie 1945.
➡️ Denumirea de Națiunile Unite a fost folosită pentru prima oară de președintele american Franklin Delano Roosevelt într-o declarație de la 1 ianuarie 1942, în numele reprezentanților a 2️⃣6️⃣ de națiuni care și-au exprimat angajamentul guvernelor lor de a continua lupta împreună împotriva Puterilor Axei.
➡️ Deși România a făcut parte din alianța militară opusă Națiunilor Unite, diplomații români au urmărit cu atenție această problematică, pregătind materialele pentru viitoarea conferință de pace cu mult înainte ca războiul să se apropie de un sfârșit previzibil, în pofida viziunii nerealiste a regimului dictatorial.
➡️ Încă din 1940, într-o expunere făcută în plenul ”Comisiei de studii” din cadrul Ministerului Afacerilor Străine, diplomatul Vespasian V. Pella atrăgea atenția că în țări cu o solidă tradiție diplomatică s-au constituit comisii care să studieze problema organizării viitoare a păcii. Acesta arăta că și România ar trebui să urmeze acest exemplu, deoarece ”oricare ar fi soarta şi durata războiului, vom avea cu siguranță de înfruntat o ofensivă din cele mai puternice la viitoarea Conferinţă de pace”.
➡️ Documentele de epocă păstrate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe acoperă toate etapele premergătoare constituirii Organizației Națiunilor Unite: de la Carta Atlanticului din 14 august 1941, la Declarația Națiunilor Unite din 1 ianuarie 1942, marile conferințe aliate din timpul războiului, ori Conferința de la Dumbarton Oaks (SUA), din 21 august-7 octombrie 1944.
➡️ În 25 aprilie 1945, reprezentanții a 50 de țări s-au întâlnit la San Francisco pentru a elabora Carta Națiunilor Unite. Delegații au deliberat pe baza propunerilor elaborate de reprezentanții Chinei, Uniunii Sovietice, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii în cadrul Conferinței de la Dumbarton Oaks.
➡️ Carta Organizației Națiunilor Unite adoptată în cadrul Conferinței de la San Francisco a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii celor 5️⃣0️⃣ de ţări, fiind ratificată la 24 octombrie 1945, dată de la care ONU a început să existe oficial.
➡️ Carta prezintă obiectivele organizației, drepturile şi obligaţiile statelor membre, şi stabileşte organele principale şi procedurile ONU.
➡️Obiectivele ONU, conform Cartei ONU, sunt următoarele:
 să menţină pacea şi securitatea internaţionale;
 să dezvolte relaţiile prieteneşti între naţiuni, întemeiate pe respectarea principiului egalităţii în drepturi a popoarelor şi dreptului lor la autodeterminare;
 să realizeze cooperarea internaţională în soluţionarea problemelor internaţionale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar şi în promovarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale;
 să fie un centru pentru armonizarea eforturilor naţiunilor în realizarea acestor scopuri comune.
➡️ În realizarea obiectivelor de mai sus, ONU şi membrii săi trebuie să acţioneze în conformitate cu următoarele principii:
 egalitatea suverană a tuturor statelor membre;
 îndeplinirea cu bună credinţă a obligaţiilor asumate conform Cartei;
 soluţionarea diferendele internaţionale prin mijloace paşnice;
 abţinerea de a recurge la ameninţarea cu forţa sau folosirea ei împotriva integrităţii teritoriale ori independenţei politice a vreunui stat sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile ONU;
 statele membre trebuie să acorde Organizaţiei asistenţă în orice acţiune pe care aceasta o întreprinde în conformitate cu Carta ONU şi să se abţină de a da ajutor vreunui stat împotriva căruia ONU întreprinde o acţiune preventivă sau de constrângere;
 nici o prevedere a Cartei nu autorizează Organizaţia să intervină în chestiuni care aparţin esenţial competenţei interne a fiecărui stat.
➡️ Diplomatul român Vespasian V. Pella a fost unul dintre experții însărcinați cu elaborarea construcţiei Organizației Națiunilor Unite, participând la redactarea câtorva convenții internaționale marcante, dintre care cea mai importantă rămâne Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid, adoptată de Adunarea Generală ONU în data de 9 decembrie 1948.
➡️ Sistemul ONU este format în prezent din şase organe principale: Adunarea Generală, Consiliul de Securitate, Consiliul Economic şi Social, Consiliul de Tutelă, Curtea Internaţională de Justiţie, Secretariatul, precum şi agenţii specializate, programe şi fonduri de dezvoltare.
➡️ În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 193 de State membre. Limbile oficiale ale ONU sunt: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă. Sediul principal al ONU se află la New York, iar alte două sedii importante se află la Geneva şi la Viena.

Organizația Națiunilor Unite a publicat și un album de fotografii din timpul Conferinței de la San Francisco:  https://www.flickr.com/…/un_…/albums/72157616945763028/page1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.