Acasă Actualitate Achizitionarea frigiderelor, pentru laptele elevilor, din banii publici este ilegala

Achizitionarea frigiderelor, pentru laptele elevilor, din banii publici este ilegala

DISTRIBUIȚI

Salutat de elevii din ciclul primar si de parintii acestora, dar si de societatile de panificatie si lactate care au fost pe faza si au cotizat la PSD, programul guvernamental -Cornul si laptele- risca sa iasa in afara legii.

Liderii PD Alba spun ca in Ordonanta de Urgenta 96 din 2002, care instituie celebrul program, si in Hotararea de Guvern 932/2002, pentru aprobarea regulamentului de aplicare a ordonantei, se stipuleaza clar ca -serviciul cuprinde aprovizionarea, ambalarea produselor pentru fiecare elev, transportul la fiecare scoala din judet si pastrarea (!) in vederea distribuirii-. Asadar, cumpararea frigiderelor intra in obligatia firmelor care au castigat licitatia, si nicidecum in cea a administratiei locale sau judetene.

Liderii PD Alba pun sub semnul intrebarii si felul in care a fost castigata, in unele zone, licitatia pentru distribuirea produselor lactate si de panificatie. Ei spun ca in caietul de sarcini, printre conditiile minime de eligibilitate se afla si aceea de asigurare a conditiilor de pastrare a produselor, iar contractul-cadru prevede foarte clar ca -prestatorul se obliga sa-si asigure in cel mai scurt timp dotarea tehnica si cu utilaje frigorifice, la care s-a angajat prin oferta, si sa dispuna de personalul aferent prestatiei-. In aceste conditii, acestia se intreaba daca nu cumva licitatia a fost castigata ilegal (prin nerespectarea caietului de sarcini) ori contractul nu este respectat si, in cazul acesta, licitatia trebuie anulata si reluata.

Tot mai multe voci din Opozitie, in special din PD, sustin, cu legea in fata, ca Adrian Nastase cere incalcarea actelor normative pe care le-a emis propriul Guvern. Concret, liderii PD Alba sustin ca achizitionarea frigiderelor de catre autoritatile locale este ilegala, deoarece in textul Ordonantei de Urgenta 96 din 2002, care instituie programul -Cornul si laptele- si cel a Hotararii de Guvern 932/2002, pentru aprobarea regulamentului de aplicare a ordonantei, se stipuleaza clar ca -serviciul cuprinde aprovizionarea, ambalarea produselor pentru fiecare elev, transportul la fiecare scoala din judet si pastrarea (!) in vederea distribuirii-. Cu alte cuvinte, pastrarea produselor intra in obligatia firmelor care au castigat licitatia, si nicidecum in cea a administratiei locale sau judetene.


Autoritatile locale cauta bani pentru frigidere

Surse din cadrul CJ Alba au afirmat ca institutia a inceput deja demersurile pentru contractarea unui credit de peste un miliard de lei pentru cumpararea frigiderelor cerute de Nastase si ca o hotarire privind aprobarea acestei investitii urmeaza sa fie supusa atentiei consilierilor judeteni.

Vicepresedintele PD, Ion Dumitrel, spune ca i se pare -incorect si ilegal ca administratia locala sa mai bage ceva bani in buzunarele clientelei politice a PSD si sa oblige bugetele locale la acumularea unor datorii care nu sunt ale lor, mai ales ca acestea sunt deja extrem de incarcate-.

Licitatie cistigata ilegal?

Data fiind aceasta situatie, reprezentantii PD Alba au pus sub semnul intrebarii si felul in care a fost cistigata licitatia pentru distribuirea produselor lactate si de panificatie. Ei spun ca, in caietul de sarcini printre conditiile minime de eligibilitate se afla si aceea de asigurare a conditiilor de pastrare a produselor, iar contractul – cadru prevede foarte clar ca -prestatorul se obliga sa-si asigure in cel mai scurt timp dotarea tehnica si cu utilaje frigorifice, la care s-a angajat prin oferta, si sa dispuna de personanlul aferent prestatiei-. In aceste conditii, a declarat liderul democrat, ori licitatia nu a fost cistigata legal (prin nerespectarea caietului de sarcini), ori contractul nu este respectat, iar licitatia trebuie anulata si reluata.

Ion Dumitrel a mai aratat ca, la nivelul judetului Alba, exista 17.556 de beneficiari ai programului -cornul si laptele-, iar un calcul simplu -chiar si luindu-se in considerare un profit de numai 500 lei la portie- arata ca prestatorul poate sa -si acopere cu usurinta investitia in utilaje frigorifice.

Data fiind aceasta situatie, el a declarat ca va face apel la colegii sai consilieri judeteni sa nu aprobe contractarea creditului pentru cumpararea de frigidere, deoarece -daca se supun orbeste dispozitiilor verbale ale premierului, vor incalca legea-.


Lapte -umflat- , sau alterat

Ieri, o parte din laptele batut trimis scolilor din zonele Turda si Dej a fost retras din consum deoarece, in momentul in care profesorii au vrut sa-l distribuie elevilor, s-a constatat ca recipientii erau umflati.

-Recipientii pentru laptele batut erau umflati, cel mai probabil din cauza caldurii. Napolact a retras toata cantitatea de lapte batut, iar copiii au consumat doar cornuri sau biscuiti-, a precizat Vasile Corpodean, responsabil din partea Consiliului Judetean Cluj cu aplicarea programului -cornul si laptele-.

Seful Inspectoratului Scolar Cluj, Valentin Cuibus, a precizat ieri ca laptele batut, care nu iesise din perioada de garantie si care cel mai probabil nu era stricat, a fost dus spre analiza la Politia Sanitara. Tot ieri, in jurul orelor 18.00, reprezentantii ISJ si cei ai Napolact au avut o intilnire de urgenta pentru a discuta cele intimplate.

Si elevii din Ploiesti au avut, ieri, surprize cu laptele. Unul dintre scolarii de la -Sfinta Vineri- a sesizat invatatoarea clasei ca laptele pe care il primise era alterat. Instantaneu, intreaga cantitate de lapte a fost retrasa, fiind anuntat Oficiul pentru Protectia Consumatorului Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.