Acasă Actualitate Administrația Firea dă un ,,tun,” de 50 de milioane de euro

Administrația Firea dă un ,,tun,” de 50 de milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Administrația Firea se pregătește să dea cel mai mare ,,tun,, de la instalare, plătind 50 milioane de euro pe un teren de 5 hectare din Parcul Verdi. Sunt bani cu care puteau fi rezolvate multe probleme importante ale Bucureștiului, spre exemplu deficitul de creșe și grădinițe sau securitatea la incediu a tuturor școlilor din Capitală. Această sumă extrem de mare reprezintă bugetul anual pentru investiții al unor orașe ca Brașov, Timișoara sau Iași.

Bucureștenii trebuie să știe că prețul la care e decisă să cumpere Primăria acest teren de 5 hectare, 1080 euro pe metrul pătrat, este mult supraevaluat, de aproximativ 10 ori mai mare față de valoarea de piață a lui.

Sunt un susținător al principiului răscumpărării de către municipalitate a tuturor spațiilor verzi aflate în proprietate privată, dar hotărârea de astăzi împiedică realizarea acestui deziderat. Prin ridicarea prețului de cumpărare la 1000 euro / mp, vor trebui 2-3 miliarde de euro pentru a răscumpara cele 200 – 300 hectare de spațiu verde aflate în proprietate privată în București.

Istoria acestei tranzacții între Primăria Capitalei și proprietarii Parcului Verdi este controversată și ridică numeroase semne de întrebare.

Astfel, într-o primă fază, un evaluator a evaluat terenul la 570 euro / mp, o evaluare incorectă, întrucât a comparat cu terenuri construibile din zonă. Terenul în cauză fiind înscris în Planul Urbanistic General ca parc permite doar construirea în proporție de 15% (cu tot cu aleile necesare amenajării parcului) a unor restaurante, mici puncte de comerț alimentar sau obiective cultural-sportive.
Proprietarul a câștigat în prima instanță un proces în care Primaria era obligată să-l despăgubească pentru lipsa de folosință cu aproximativ 2 euro / mp/ lună.
În urma acestei decizii, proprietarul a solicitat reconsiderarea sumei ținând cont de grila notarială, unde prețul era de 1300 euro / mp. La final, Primăria a venit cu 1080 euro / mp, ofertă care a fost supusă votului consilierilor generali.

De asemenea, consider că sunt numeroase probleme și de natură juridică în această tranzacție.
În primul rând, soluția instanței de fond din dosarul în care s-a soluționat cererea de despăgubire consider că este profund incorectă. Proprietarul are dreptul de folosință pe care i-l dă Planul Urbanitic General, în cazul de față restaurante, mici puncte de comerț alimentar, obiective cultural-sportive, in limita a 15% din suprafața parcului, cu tot cu aleile necesare funcționării. Prin urmare, e vina Primăriei că nu s-a apărat suficient de bine în dosar.
Într-un dosar similar, în care proprietarii solicitau despăgubiri de 25 milioane euro pentru un spațiu verde din zona Poligrafiei, instanța a resins cererea spunând că respectarea PUG nu le afectează dreptul de proprietate. Asociația Salvați Bucureștiul a intervenit în acest dosar în favoarea municipalității, care nu a angajat nicio firmă de avocatură pentru a se apăra și pentru a salva spațiul verde al Capitalei.

De asemenea, apreciez că  evaluarea este incorectă pentru că nu ține seama de specificul terenului: spațiu verde cu destinația parc. Mai mult, trecerea de la 570 euro / mp (evaluarea inițială a evaluatorului) la 1080 euro / mp consider că este profund nejustificată și ilegală.
Exproprierea este o opțiune a autorității. Dacă autoritatea nu optează pentru această variantă, este absurd să platească mai mult decat valoarea de piață stabilită de evaluator.

Întrucât această tranzacție implică mulți bani publici, bani din taxele și impozitele bucureștenilor, care pot fi cheltuiți mult mai bine, voi solicita o nouă evaluare pentru terenul în cauză și voi verifica modul în care municipalitatea s-a apărat în litigiul cu proprietarii. De asemenea, consider că este de datoria mea să sesizez Curtea de Conturi și organele penale, pentru a se verifica legalitatea cheltuirii banilor publici.

Nicușor Dan

Deputat de București

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.