Acasă Actualitate Afacerea -Elena Doamna-, o gura de oxigen pentru firma MedInvest

Afacerea -Elena Doamna-, o gura de oxigen pentru firma MedInvest

DISTRIBUIȚI

Zeci de legi incalcate, sapte miliarde de lei din bani publici cheltuiti aiurea, opt persoane gasite vinovate si toata afacerea anume facuta astfel incat sa-i fie bine furnizorului. Pe scurt, aceasta este concluzia anchetei efectuate de Curtea de Conturi la Maternitatea -Elena Doamna- din Iasi in cazul -statiei de oxigen-.

Inca din start, cumpararea statiei de oxigen a fost gandita ca o afacere pe bani publici, sub pretextul ca trebuie dotata Sectia de Neonatologie pentru desfasurarea unui program elvetian. Desi nu avea aprobat un buget pentru investitii, conducerea maternitatii a decis sa achizitioneze aceasta statie de oxigen. Mai mult decat atat, in acte apare ca platile catre firma MedInvest sunt pentru reparatii curente si capitale. Fara sa estimeze si sa includa in buget sumele pentru investitii, conducerea maternitatii a angajat si efectuat plati peste prevederile legale, riscand sa plateasca si daune pentru neachitarea la timp a contractelor.

Maternitatea a incheiat cu firma MedInvest, in iulie 2002, doua contracte de achizitie de aparatura medicala, in valoare de 5,6 miliarde de lei, si in august 2002, doua acte aditionale in valoare de 1,8 miliarde de lei. Pentru cele doua contracte au fost intocmite doua caiete de sarcini, insa amandoua se refera la modernizarea statiei ATI, postterapie si recuperare si a statiei de distributie fluide medicale din cadrul Sectiei de Neonatologie. Vinovat de nerespectarea legii in ceea ce priveste intocmirea acestor caiete de sarcini este considerat si Victor Alexandriuc, angajat al serviciului de investitii din cadrul DSP.

Desi este clar ca Victor Alexandriuc a ajutat ca firma MedInvest sa puna mana pe banii spitalului, seful Directiei de Sanatate Publica inca il protejeaza.

-Alexandriuc nu a fost niciodata reprezentantul legal al directiei in cauza, pentru ca nu era nevoie. Spitalul nu a facut cerere pentru a apela la ajutorul DSP. Alexandriuc a fost la spital si si-a spus parerea in ce priveste achizitionarea statiei doar ca prieten al lui Tomosoiu. Daca este vinovat, vom vedea ce i se pune in sarcina si, in functie de asta, vom discuta in Consiliul de directie si vom lua masurile speciale-, a declarat directorul DSP, Stefan Georgescu.

Vinovati pentru organizarea si acceptarea unei selectii de oferte ilegale sunt toti membrii comisiei, incepand cu fostul director al spitalului, Sorin Tomosoiu, si Valeriu Ciobotaru, directorul administrativ, precum si farmacista Oana Cozianu, dr. Radu Riutu si Cezara Similiac.

Conform contractului incheiat, daca spitalul nu reuseste sa plateasca la timp, trebuie sa achite penalitati, pe cand firma MedInvest nu pateste nimic daca nu livreaza statia de oxigen la timp. Actul aditional incheiat in iunie 2003 lasa sa se inteleaga ca maternitatea mai are de platit mult si bine firmei MedInvest. Desi spitalul a achitat in anul 2002, in avans, 84% din valoarea contractului, acest ultim act aditional precizeaza ca avansul reprezinta doar 30% din valoarea contractului pentru statia de oxigen.

Raportul Curtii de Conturi arata clar ca maternitatea a acceptat sa plateasca cu peste 200 milioane de lei mai mult firmei MedInvest pentru procurarea si instalarea aparaturii, adica la preturi mult mai mari decat cele ofertate si contractate. Acelasi raport releva si faptul ca spitalul a efectuat plati nejustificate si nerecuperate catre MedInvest de patru miliarde pana la 30 iunie 2003 si inca trei miliarde de lei dupa aceasta data.

De asemenea, spitalul va trebui sa plateasca penalitati de jumatate de miliard de lei pentru banii dati in mod nejustificat firmei MedInvest.

Raportul Curtii de Conturi se afla acum pe masa procurorilor, care, dupa ancheta proprie, vor decide cum vor fi sanctionate toate persoanele raspunzatoare de ilegalitatile facute la maternitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.