Acasă Actualitate Afacerea Rompetrol, cel mai tare -tun- din istoria Romaniei

Afacerea Rompetrol, cel mai tare -tun- din istoria Romaniei

DISTRIBUIȚI

– Predarea Rompetrol în mâinile unui stat CSI, condus de un fan al Rusiei, va susţine interesele -estice- proiectate pe direcţia UE

– Prin Petromidia, kazahii vor intra pe piaţa europeană în condiţiile dorite sau impuse de ei, fără ca România să mai aibă vreun control asupra Constanţei

– Geopolitic vorbind, mişcarea lui Patriciu reprezintă un câştig major al strategiei coordonate de Rusia, care descarcă tensiunea frontierei euroatlantice, care a tot înaintat în ultimul deceniu înapoi către spaţiul european, prin mijloacele pressingului energetic

– Culoarul va fi, iată, România

– O mega-alianţă rusă, care include şi Kazahstanul, ar urma să controleze 50% din rezervele mondiale de gaze naturale, rolul de ţară fondatoare urmând să revină Rusiei, care controlează deja o treime din rezervele de hidrocarburi şi dispune şi de cel mai puternic sistem de transport, care uneşte estul şi vestul continentului eurasiatic

– Impactul geopolitic al acestei vaste combinaţii energetice ruseşti va fi teribil

În data de 5 septembrie Patriciu este aşteptat la Tribunalul Bucureşti. Judecarea dosarului Rompetrol se reia după un lung şir de amânări. Prin martie, la ce-a de-a opta amânare la ieşirea din sala de judecată, Patriciu şi-a exprimat, ipocrit, regretul că procesul Rompetrol, trimis în instanţă în septembrie 2006, nu mai ajunge să se discute: -Din păcate, o nouă amânare. Noi am fi vrut să ne judecăm-, a spus Patriciu.

Cand va fi, şi dacă va fi judecat vreodată, Patriciu va trebui să se apere de acuzaţiile de -deturnare de fonduri, spălare de bani, evaziune fiscală, manipulare a pieţei, tranzacţionare nelegitimă la Bursă, administrare frauduloasă- etc. -Grupul de crimă organizată- (conform Rechizitoriului DNA) creat şi coordonat de Dinu Patriciu, a reuşit o lovitură fabuloasă. Au preluat pe o sumă modestă un bun al statului român şi, în mai puţin de zece ani, au extras un profit de aproape o mie de ori mai mare decât suma investită. O rată a profitului nemaiîntâlnită nicăieri în lume.

În urmă cu zece ani, americanii Colin Hart şi Phil Stephenson au văzut în România o interesantă ocazie de afaceri. Stephenson este fiul unui inginer petrolist din Houston şi licenţiat în Drept al Universităţii din Harvard. Hart este fiul unui fost agent operativ al CIA cu activitate în Afganistan în anii *80. Stepheson şi Hart s-au asociat cu Patriciu, deputat PNL de Timiş, care câştigase deja primul său milion de dolari din afaceri imobiliare şi ţintea o lovitură mai mare. Cei trei au cumpărat trei companii, printre care şi Rompetrol. Grupul lui Patriciu a plătit, în 1998, 2,1 milioane de dolari pentru Rompetrol.

Istoria penală a lui Patriciu şi -grupul de crimă organizată-

De aici încolo începe istoria penală a lui Patriciu. Rechizitoriul precizează: -în perioada anilor 1999-2004 grupul infracţional astfel organizat şi-a realizat scopul de însuşire a creanţei statului român rezultată din Acordul de cooperare economică internaţională cu statul libian, de decapitalizare a Rafinăriilor Vega şi Petromidia, de însuşire şi folosire în propriul interes a sumelor de bani colectate şi destinate bugetului de stat, dar şi de a transfera sume de bani către societăţile membre ale grupului înfiinţate în paradisuri fiscale şi nu în ultimul rând crearea, în mod artificial de lichidităţi prin listarea la bursă a Rafinăriei Petromidia.-

Pe langă banii obţinuţi, grupul lui Patriciu a obţinut nu doar accesul la resursele statului ci şi un important reper energetic cu valoare strategică. Ruperea din patrimoniul României a acestei resurse are nu doar implicaţii economice ci şi consecinţe geopolitice semnificative. România este o placă turnantă – se află pe o falie geopolitică, la frontieră a Vestului cu Estul astfel că aici se duc lupte în toată regula (şi) pentru controlul acestei importante resurse – energia.

-GO EST!- – sloganul preferat al liberalilor

Observatorii avizaţi au putut urmări de o bună bucată de timp, traseul sinuos al apropierii liberalilor de Răsărit, cu bătaie către Moscova. Orientarea către capitalul din Est a lui Patriciu, adevăratul şef al PNL, era cunoscută şi afişată de altfel public de acesta.

Cu numai câteva zile înainte de perfectarea cedării a 75 la sută din Rompetrol către KazMunai, în data de 20 august, la Moscova, Gazprombank anunţa semnarea unui important de cooperare cu Eximbank Romania. Eximbank se află sub controlul lui Danu Ruşanu, important lider liberal.

Nu mai este un secret efortul depus de Tăriceanu în vederea obţinerii accesului măcar în anticamera Ţarului Putin. Partidul Liberal şi-a trimis emisarii către est – via Republica Moldova, însuşi Meleşcanu semnând la Chişinău un acord de colaborare cu un partid agreat de Moscova, al fostului primar Urechean, care la rândul său a semnat imediat la Moscova un alt acord de parteneriat direct cu partidul lui Putin. Pe filieră moldovenească s-au perfectat importante contacte între lideri politici ai PNL şi cadre de vârf ale Rusiei.

România este o ţintă importantă a capitalului rus – dirijat de instituţiile militare şi serviciile speciale ruseşti. Pe măsură ce s-a conturat din ce în ce mai clar statutul strategic al României de -portavion fix- al bazelor militare americane insistenţa ruşilor de amplasare, la rândul lor, în România, cât mai ferm, a crescut considerabil. Ţara noastră devine un -cap de pod- pentru investiţiile dinspre fosta URSS către Uniunea Europeană.

LukOil deţine peste 25% din piaţa carburanţilor din România, pe piaţa imobiliară ruşii devin de asemenea importanţi, COS Târgovişte, industria de aluminiu şi multe alte repere au fost preluate deja de -capitaliştii- ruşi.

Kazahstan – fieful unui dictator susţinut de Rusia

Partidul preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaiev, aflat la putere încă din vremea URSS tocmai a câştigat toate locurile parlamentului de la Almaty, iar noua Constituţie, printr-un ultim amendament, îi permite preşedintelui Nazarbaiev să deţină toată puterea cât timp va dori. Oponenţii preşedintelui sfârşesc subit. Zamanbek Nurkadilov, fost ministru al Cabinetului şi aliat-cheie al preşedintelui Nursultan Nazarbaiev, l-a acuzat pe acesta de autoritarism şi i-a cerut acestuia să demisioneze după care a fost găsit ciuruit de gloanţe.

Kazahstan face parte din Organizaţia de cooperare de la Shanghai (SCO – alături de Rusia, China, Kirghizia, şi Tadjikistan, Uzbekistan), structură văzută de ruşi drept o contrapondere la NATO. Abil Nazarbaev a făcut la Bruxelles declaraţii de amor Alianţei Atlantice, declarând riros că -Armata noastră are nevoie de cooperare cu NATO pentru a se dezvolta-, însă armata Kazahstanului mărşăluieşte disciplinat alături de Rusia.

Recent, zeci de mii de militari din Rusia şi China au participat la manevrele militare din cadrul unei adevărate demonstraţii de forţă, cu câteva zile înaintea summitului SCO. Deşi ruşii susţin că SCO nu se va transforma în alianţă militară, Occidentul vede această alianţă creată sub pretextul luptei împotriva terorismului drept o replică la extinderea operaţiunilor NATO în Asia. Rusia face eforturi majore pentru creşterea potenţialului său militar intenţionând să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru apărare – bani care vor veni din petrolul cumpărat de europeni.

Fostul stat sovietic a refuzat să se alăture GUAM, organizaţie eurasiatică susinută de Washingnton, iar preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev a criticat în mod deschis poziţia proamericană a liderilor din Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan. Nazarbayev s-a distins ca un susţinător al retragerii din cadrul GUUAM a Republicii Uzbekistan, cu ocazia summitului din 2005, desfăşurat la Chişinău.

Pe lângă manevrele militare, marile manevre energetice continuă pe toate fronturile, inclusiv în Balcani. Acum trei luni, agenţia rusă de presă Tass anunţa interesul Companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan în preluarea unui pachet de acţiuni la grupul Rompetrol.

KazMunaiGaz, de mai mult timp în căutarea de oportunităţi pentru a intra pe piaţa europeană, este interesată să preia un pachet de acţiuni la Rompetrol, ceea ce i-ar permite să intre pe piaţa petrolieră europeană şi să participe la privatizarea companiei sârbe Naftna Industrija Srbije (NIS), comenta Tass, citând o sursă din KazMunaiGaz. Reprezentanţii Rompetrol nu au comentat informaţia. Patriciu nu a vrut să precizeze care sunt posibilii cumpărători şi nici valoarea tranzacţiei, însă a afirmat că Rompetrol ar putea vinde un pachet minoritar de acţiuni, iar afacerea va fi încheiată până la sfârşitul lunii martie.

Sinergia lui Patriciu şi meandrele geopoliticii ruseşti

-Că va fi 10-15% sau 22% nu pot să vă spun. Sunt foarte multe oferte, cam în aceeaşi regiune de preţ, dar important este ce sinergii poţi să creezi datorită unei astfel de investiţii în companie, pentru că evident este vorba de o majorare de capital-, a spus atunci preşedintele Rompetrol. Nevoia de sinergie a lui Patriciu a dus la creşterea procentului de -majorare- de la 15 %- la 75 %.

Nazarbaiev participă la un proiect major de consolidare a poziţiilor ruse pe piaţa energetică mondială. Valeri Iazev, preşedintele comitetului Dumei de Stat pentru energetică a anunţat că Moscova vrea crearea unei alianţe mondiale pentru controlul preţurilor la gaze. În componenţa acestei alianţe, ar trebui să intre alături de Rusia – Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan, Ucraina şi Belarus dar şi Iranul, în perspectivă. Această alianţă ar constitui, conform strategilor ruşi, o contrapondere la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.