Acasă Actualitate Afacerea Sterling a făcut o gaură de aproape 38 milioane de dolari...

Afacerea Sterling a făcut o gaură de aproape 38 milioane de dolari în buget

DISTRIBUIȚI

Din „performanțele“ Guvernului Tăriceanu

„Agenția Națională pentru Resurse Minerale a administrat necorespunzător patrimoniul statului prin concesionarea cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare a dreptului de a efectua operațiuni petroliere în perimetrele Midia și Pelican, precum și în suprafețele atribuite statului romån după pronunțarea definitivă și irevocabilă a Curții Internaționale de Justiție de la Haga“ – aceasta este concluzia controlului Curții de Conturi privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Ltd.
Pe lângă „administrarea necorespunzătoare“, Curtea de Conturi a constatat abateri în valoare de circa 38 mil. dolari, potrivit raportului instituției pe 2009. Raportul arată mai multe abateri grave de la legalitate.
Astfel, în cazul abaterilor de la legalitate și regularitate care au determinat producerea de prejudicii, inspectorii Curții de Conturi au constatat execuția de operațiuni petroliere în perimetrele Midia și Pelican din Platoul continental al Mării Negre, fără a avea la bază avizele și autorizațiile prevăzute de legislația în vigoare, pentru care taxele/tarifele datorate și neplătite bugetului de stat au fost estimate la suma de 2.936.000 lei (1.000.000 USD).
O altă abatere constatată a fost nerecuperarea și neplata, în cuantumul și la termenul prevăzut de lege către bugetul de stat, a chiriei în sumă de 267.000 lei (91.000 USD) pentru folosirea unor suprafețe contractuale situate în perimetrele Midia și Pelican din Platoul continental al Mării Negre.
La capitolul abateri de la legalitate și regularitate care nu au determinat producerea de prejudicii, raportul Curții de Conturi arată că s-a acceptat derularea unui contract fără constituirea garanțiilor bancare în valoare de 107.417.000 lei (36.585.000 USD) pentru executarea la timp a lucrărilor;
Totodată, inspectorii Curții de Conturi au constatat că nu au fost respectate clauzele contractuale, în sensul neefectuării, la nivelul stabilit în contract, a cheltuielilor aferente pregătirii profesionale și transferului de tehnologie, în sumă de 354.000 lei (121.000 USD).
De asemenea, au fost executate operațiuni petroliere în perimetrele Midia și Pelican, fără a exista un Certificat de atestare a competenței/capacității tehnice emis de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și fără întocmirea Cărților petroliere pentru aceste perimetre.
Raportul arată că cele două perimetre Pelican din Platoul continental al Mării Negre nu au fost evidențiate și nici înregistrate în patrimoniul public al statului. Mai mult, dreptul de folosință și de acces asupra terenurilor nominalizate în suprafața contractuală, pentru desfășurarea de operațiuni petroliere, a fost acordat companiei Sterling Resources Ltd fără a pretinde o compensație în condițiile legii.
O altă abatere constatată de inspectorii Curții de Conturi este nerespectarea clauzelor contractuale în sensul prelungirii succesive și nejustificate a perioadei de explorare, fără a se realiza Programele de lucrări, aprobate de ANRM.

Concesiuni ilegale

Potrivit raportului, în perimetrul Midia au fost executate operațiuni petroliere cu nerespectarea prevederilor legale. Tot cu nerespectarea prevederilor legale a fost aprobată și concesionarea unei suprafețe de 261 kmp din perimetrul Pelican, aflată în disputa dintre Romånia și Ucraina la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.
Raportul Curții de Conturi mai arată că în perimetrul Midia au fost descoperite gaze naturale încă din anul 1995, fără a fi declarate ca „Descoperiri Comerciale/ Necomerciale“.
Curtea de Conturi a sesizat deja Parchetul de pe långă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru abaterile constate.
Cabinetul Tăriceanu a concesionat, la sfårșitul anului 2007, prin mai multe hotăråri de guvern, 17 perimetre de extracție de gaze. Potrivit unor documente apărute în presă, toate hotărårile de guvern au avut la bază note de fundamentare întocmite de șeful cancelariei premierului, Dorin Marian, și de Bogdan Găbudeanu, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Respectivele note de fundamentare au fost semnate de Călin Popescu Tăriceanu și avizate de ministerele Economiei, Justiției, Finanțelor și Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.