Acasă Actualitate Afaceri in zeghe de 10 milioane de dolari

Afaceri in zeghe de 10 milioane de dolari

DISTRIBUIȚI

Incredibil, dar adevarat: detinutii din penitenciarele romanesti produc, anual, marfa in valoare de 10 milioane de dolari. Produsele realizate de detinuti sunt comercializate de Regia Autonoma Multiproduct, entitate care, asemenea unei companii multinationale, administreaza atelierele de munca ale puscariasilor. Principalul obiect de activitate a Multiproduct este productia de mobilier, insa in interiorul regiei exista si ateliere de croitorie. Ca o ironie a sortii, detinutele confectioneaza uniforme pentru politisti, iar detinutii… catuse.

Conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice, in anul 2004, Regia Autonoma Multiproduct – care apartine de Ministerul Justitiei si se ocupa cu exploatarea atelierelor de munca din penitenciarele autohtone – a inregistrat venituri totale de 27 miliarde de lei vechi, la un numar de 469 de angajati (n.r. – in realitate, numarul celor care muncesc pentru aceste realizari financiare este mult mai mare).

135% din salariul minim pe economie pentru fiecare detinut

Regia Autonoma Multiproduct a fost infiintata la inceputul anului 1991 si, prin HG 98, a mostenit un patrimoniu de aproape 7 milioane de dolari de la atelierele pe care le-a preluat: intreprinderea de metalurgie prelucratoare Aiud, fabrica de mobila Gherla, fabrica de mobila -I.L. Caragiale-, intreprinderea de impletituri si confectii metalice Poarta Alba, intreprinderea de confectii Targsor si intreprinderea de incaltaminte Craiova. Conform HG 98/1991, angajatii -firmei- au fost preluati de la Ministerul de Interne, institutie care la vremea respectiva controla comertul cu produse fabricate la puscarii. La ora actuala, Multiproduct are peste 400 de angajati remunerati lunar cu un salariu mediu de circa 8 milioane de lei pentru faptul ca-i supervizeaza pe detinuti. -In sectiile noastre mai muncesc si peste 1.000 de detinuti. Pentru fiecare detinut platim Administratiei Nationale a Penitenciarelor 135% din salariul minim pe economie-, spune directorul Multiproduct, Dumitru Ionescu.

Afaceri cu statul

O parte din succesul financiar pe care Regia Autonoma Multiproduct l-a inregistrat in ultima perioada se poate explica prin faptul ca o multime de institutii de stat au incredere in calitatea produselor fabricate de puscariasi. De exemplu, mantalele de ploaie ale ofiterilor de la Inspectoratului General al Politiei Romane au fost cumparate in 2002 de la Multiproduct si sunt confectionate de puscariasii de la Penitenciarul Targsor. Bonetele militarilor de la UM 02574 din Bucuresti au fost confectionate tot la Targsor, ca si halatele ceferistilor din Brasov sau uniformele medicilor de la Spitalul Judetean din Prahova. De asemenea, in Penitenciarul Targsor s-au confectionat uniformele jandarmilor si cele ale politistilor de frontiera. Si minerii de la Compania Nationala a Lignitului Oltenia au cumparat de la Multiproduct cojoace de blana, in vreme ce o parte din mobila de la Oficiul National Registrul Comertului este facuta la Penitenciarul din Aiud.

Catuse pentru politisti, mobila pentru europeni

In februarie acest an, RA Multiproduct a semnat cu Scoala de Politie de la Campina un contract care prevede ca detinutii sa produca la Penitenciarul de la Aiud catuse automate cu vartej. Valoarea contractului: aproximativ o jumatate de miliard de lei vechi. Tot la capitolul realizari, trebuie bifate si doua contracte externe incheiate in acest an, prin care mobila confectionata de detinuti este exportata in doua state europene, Germania si Olanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.