Acasă Actualitate Afacerile penale de la ALPAB îl trimit pe Radu Popa direct la...

Afacerile penale de la ALPAB îl trimit pe Radu Popa direct la DNA

DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi sesizează organele de urmărire penală

Afacerile de milioane de euro făcute la ALPAB de directorul Radu Popa, omul de casă al lui Sorin Oprescu, au trezit în cele din urmă nu numai interesul presei, ci și pe cel al Curții de Conturi care a făcut un control amănunțit la această instituție. Raportul întocmit de către auditorii Curții de Conturi, prezentat în exclusivitate de ziarul „Curentul“ pe 20 mai, care stabilea un prejudiciu de 10 milioane RON la ALPAB în mandatul directorului Radu Popa, ajunge acum pe masa procurorilor anticorupție, conducerea Curții dåndu-și avizul „cu privire la sesizarea organului de urmărire penală competent“, adică DNA. Îngroziți probabil de ilegalitățile pe bandă rulantă care au avut loc în ultima vreme la ALPAB, reprezentanții Curții de Conturi solicită și suspendarea din funcție a directorului Radu Popa. Curtea de Conturi precizează, sub semnătura consilierului de conturi Virginia Verdinaș, că „în urma efectuării controlului operativ la ALPAB în care sunt consemnate fapte ce prezintă indicii că au fost săvårșite cu încălcarea legii penale se acordă aviz favorabil pentru sesizarea organului de urmărire penală competent“. Indiciile de încălcare a legii penale nu sunt deloc puține și ele arată practic modul ilegal în care conducerea ALPAB a înțeles să cheltuiască banii publici. Oricum, pentru directorul Popa acest aspect nu reprezintă o noutate, el devenind „celebru“ încă de pe vremea cånd lucra la Bursa de Mărfuri, unde s-a ales cu o plångere penală după ce a decontat din banii instituției silicoanele amantei sale trecute demult de prima tinerețe.

Afacerea „Hidrobicicleta“

Revenim însă la afacerile derulate de Radu Popa la ALPAB, prezente în documentul trimis de către Curtea de Conturi la DNA. La loc de cinste se află Afacerea „Hidrobicicleta“, în care ALPAB a plătit încă de anul trecut 75 de hidrobiciclete, dar nu le-a recepționat nici până acum.
Astfel, echipa de audit face referire la contractul de furnizare nr. 382/15.12.2009 încheiat între ALPAB și SC SPAT SA, având ca obiect furnizarea unui număr de 75 de hidrobiciclete, până la data de 31.12.2009. Raportul întocmit de auditori  consemnează că pe 22.12.2009 au fost întocmite trei documente: procesul-verbal de recepție nr. 11, prin care comisia de recepție pentru dotări – mijloace fixe, numită de directorul ALPAB, a procedat la recepția a 75 de hidrobiciclete, procesul-verbal de custodie prin care ALPAB a lăsat hidrobicicletele în custodia  SC SPAT SRL și factura emisă de SC SPAT SRL pentru cele 75 de hidrobiciclete, în valoare de 597.379,70 RON (cu TVA). Evident, în două zile, chiar în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2009, ALPAB a achitat factura către SC SPAT SRL. Generos din fire, mai ales cu banii altora, Radu Popa s-a gândit să fie un soi de Moș Crăciun pentru patronul de la SC SPAT SRL. Numai că reprezentanții Curții de Conturi i-au stricat cadoul. Conform raportului, documentele menționate mai sus nu corespund realității, adevărul ieșind la lumină cu ajutorul Gărzii Financiare din județul Brăila. Astfel, s-a constatat că din numărul total de 75 de hidrobiciclete, care au fost facturate, achitate și recepționate, la ALPAB se aflau, pe 12 aprilie  2010, doar 18 hidrobiciclete. De asemenea, SC SPAT SRL nu avea executate până la termenul de livrare potrivit contractului, 31.12.2009, cele 75 de hidrobiciclete și, prin urmare, nu avea cum să le livreze. Cum a putut ALPAB să recepționeze hidrobicicletele și să le plătească ilegal este unul dintre misterele pe care Radu Popa va trebui să le elucideze la întâlnirea cu procurorii anticorupție.

Afacere trasă la indigo

În paralel cu Afacerea „Hidrobicicleta“ s-a desfășurat Afacerea „Barca“. Documentele Curții de Conturi fac referire la contractul de furnizare  nr. 399/21.12.2009, încheiat între ALPAB și SC MOTORS ROMSELV SRL, având ca obiect furnizarea unui număr de 100 ambarcațiuni, până la 31.12.2009. În două zile, mai exact pe 23.12.2009, SC MOTORS ROMSELV SRL a și emis factura pentru cele 100 de ambarcațiuni, în valoare de 598.147,55 RON (cu TVA). După modelul afacerii cu hidrobicicletele, în aceeași zi ALPAB a încheiat procesul-verbal prin care lăsa ambarcațiunile în custodia furnizorului. Și, tot în ajunul Crăciunului, pe 24.12.2009, Radu Popa s-a grăbit să plătească factura emisă de SC MOTORS ROMSELV SRL și să semnneze procesul-verbal de recepție a celor 100 de ambarcațiuni. Cu ajutorul Gărzii Financiare Călărași, Curtea de Conturi a constatat că documentele semnate de ALPAB și SC MOTORS ROMSELV SRL nu corespund realității, întrucât la 12.14.2010, la ALPAB se găseau doar 45 de ambarcațiuni, deși fuseseră plătite și recepționate ilegal toate cele 100 prevăzute în contract. În ceea ce privește diferența dintre cantitatea contractată și cea livrată către ALPAB, reprezentantul SC MOTORS ROMSELV SRL, Rahău Silviu, le-a declarat autorităților că ambarcațiunile lipsă „au fost distruse datorită condițiilor meteo și de depozitare“, dar, din păcate pentru el și pentru Popa, nu a putut prezenta nicio dovadă în acest sens.

Reparații ilegale în Satul Francez

De asemenea, documentele întocmite de Curtea de Conturi fac referire și la reparațiile ilegale făcute de către ALPAB la clubul Le Club din Satul Francez, contract prezentat pe larg de către ziarul „Curentul“ în urmă cu o lună. Potrivit raportului, echipa de audit a constatat faptul următor: contractul de închiriere cu SC Twins Café SRL privind Le Club nu a respectat contractul de închiriere-cadru, aprobat prin HCGMB nr. 67/06.04.2006, în sensul că nu conține clauza potrivit căreia „locatarul are obligația de a face îmbunătățiri și lucrări necesare punerii în funcțiune și întreținerii clubului de agrement, care se vor face cu fonduri financiare și forțe proprii“. Diferența de clauză contractuală a atras consecințe în ceea ce privește suportarea cheltuielilor efectuate la Le Club, după data încheierii contractului de închiriere de către ALPAB, deși acestea nu mai erau în sarcina ALPAB, ci în cea a locatarului. Astfel, generosul ALPAB, condus de și mai generosul Popa, a cheltuit 1.288.069 RON, fără temei legal, după cum au constatat auditorii Curții de Conturi, pentru lucrări de modernizare și reamenajare interioară la Le Club. Echipa de audit susține, de asemenea, că aceste cheltuieli au fost angajate fără a avea sursa de finanțare, dovada fiind și faptul că facturile nu au putut fi plătite integral.
Ca un adevărat nabab, Radu Popa a mai încheiat pe 20.04.2010 un protocol cu SC Twins Café SRL prin care ALPAB se obliga ca pentru perioada 19.04.2010-31.12.2010 să plătească firmei un tarif, pentru fiecare unitate locativă, de 300 de euro, corespunzător numărului de 30 de unități locative. Banii adunați ajung până la sfârșitul anului la suma de 81.000 de euro, bani pe care Popa îi bagă în buzunarul SC Twins Café SRL în mod ilegal, deoarece nu există sursă de finanțare, după cum susțin chiar auditorii Curții de Conturi. Astfel, s-a ajuns ca sauna, piscina și sala de fitness a locatarilor din Satul Francez să fie plătite din banii bucureștenilor care plătesc taxe pentru a beneficia și ei de un colț de verdeață, de lacuri mai curate și nicidecum pentru a contribui la confortul norocoșilor care își permit să locuiască în această zonă exclusivistă a Capitalei.

Oprescu își apără pupilul

Chestionat în legătură cu solicitarea Curții de Conturi, primarul Sorin Oprescu, cel care l-a protejat din plin pe Radu Popa, s-a rățoit supărat la ziariști: „Eu nu am primit acel raport. Normal, eu, ca șef al unității, trebuie să-l primesc, dacă este unul nou. (…) Să se verifice, să se contraverifice, nu am nimic împotriva controalelor, dar atunci când se transformă în hărțuire ca asta, se întâmplă de un an, din toate părțile, îți pui un semn de întrebare și nu știi să răspunzi“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.