Ca și justiția, nici jurnaliștii de la TVR nu vor să se aplece și să pupe papucul întins de marele sultan Elwis Săftoiu, oficial un neica-nimeni iar neoficial trimisul USL să epureze televiziunea publică, chiar dacă CCR a decis că instalarea sa la cârma TVR s-a făcut ilegal fără a fi respectată legea supremă. Dar chiar și așa, Elwis are o misiune clară: de a călca peste un sfert angajații TVR pe motive politice în condițiile că nu aceștia sunt sursa pierderilor TVR, ci tocmai managementul defectuos și politizat din ultimii ani. Ziarul „Curentul” vă prezintă în cifre, dimensiunile acestui proces de distrugere al TVR realizat de către liberali. Totul a început când Valentin Nicolau a fost dat jos de la conducerea TVR în iulie 2005 și înlocuit de către apropiatul liberalilor, Tudor Giurgiu.
Dacă în 2004, TVR-ul condus de Nicolau înregistra, conform bilanțurilor contabile depuse la Ministerul de Finanțe, un profit de 16.835.690 de euro și în 2005 un nou profit de 7.521.476 de euro În anul 2006, lucrurile nu au mai stat la fel.
Calamitatea pentru TVR s-a numit Tudor Giurgiu, un regizoraș modest cu aere de artist numit pe considerente politice. Venit la conducerea televiziunii publice în iulie 2005, omul liberalilor Tudor Giurgiu a reușit „performanța” de a distruge financiar această instituție. În 2006, în timpul domniei lui Giurgiu la TVR, Societatea Română de Radio și Televiziune (SRTV) a înregistrat o pierdere 4.868.361 de euro. Un salt negativ fantastic de minus 12.000.000 de euro între anii 2005 pe filiera PNL. În mai 2007, Tudor Giurgiu avea să demisioneze de la conducerea TVR lăsând în urmă o gaură de minus 8.824.968 de euro, conform bilanțul contabil al TVR pe 2007. De atunci, TVR nu a mai reușit niciodată să se redreseze generând situația de colaps în care se află astăzi această instituție.
Epurarea politică, pe umerii lui Săftoiu
Paradoxal, salvatorul acestei situații ar trebui să fie tot un om apropiat cercurilor liberale în persoana lui Elwis Săftoiu. Un gropar de serviciu care nu are nici măcar o calitate oficială de a acționa la TVR, dar se comportă ca un vătaf gară să taie în carne vie. ?ê?£i nu oricum, ci în 872 de angajați ai TVR care vor trebui să plece acasă și astfel în șapte ani, Elwis să repună instituția pe picioare. În acest context, ajunși la capătul războiului, circa 500 de angajați ai SRTv s-au adunat ieri, în jurul orei 10.00, în curtea instituției și au protestat față de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desființate 872 de posturi. Reprezentanții Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TV din TVR – SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) au declarat că acțiunea este spontană și a fost declanșată în contextul în care, în noaptea de sâmbătă spre duminică, administrația Societății Române de Televiziune (SRTv) a afișat pe site-ul intern al instituției comisiile care îi vor evalua pe angajații TVR în vederea aplicării planului de restructurare.
Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din TVR, s-a referit și la cererile de evaluare pe care sunt obligați să le semneze angajații din TVR. „Este practic o cerere pe care un condamnat la moarte o semnează cu propria lui mână și spune că este de acord cu glonțul. În cererea respectivă se scrie negru pe alb că subsemnatul este de acord cu regulamentul procesului de selecție în vederea concedierii colective și a luat cunoștință de acest regulament. Este inadmisibil să ceri unui om să fie de acord să fie dat afară. Din informațiile pe care le avem, proteste de acest fel se mai desfășoară în momentul de față la Timișoara și la Craiova“, a mai declarat ieri Bocanaciu.
Angajații către Elwis: „Ieși afară, javră ordinară!”
Ajunși la capătul răbdării angajații SRTV au scandat ieri mai multe lozinci la adresa fostului șef al TVR, dat jos recent de o decizie a CCR, dar care se comportă în continuare de facto ca un șef al acestei instituții. În timpul protestului, angajații TVR au strigat „Jos Săftoiu!“ și „Jos Consiliul de Administrație!“, la acțiune participând numai salariații din București. Unii mai curajoși i-au strigat lui Săftoiu „Ieși afară, javră ordinară!”. Dacă Tudor Giurgiu a fost susținut în 2005 de către Mona Muscă, nefiind membru cu acte în regulă al PNL, nu aceeași situație se regăsește și în cazul lui Elwis Săftoiu care, înainte de a fi uns la TVR, ocupa funcția de vicepreședinte al PNL Gorj.
Revoluția TVR
Tonul dat la București a rezonat și în restul țării, acolo unde stațiile locale au decis să se solidarizeze cu protestele din Capitală. Peste 50 de angajați ai studioului teritorial din Cluj-Napoca al TVR au protestat, ieri, în fața instituției față de modul în care se fac concedierile colective din TVR. Pe gardul instituției au fost lipite afișe pe care scrie „Jos hoții“, „Demisia“, „Stop concursurilor mascate“, „E(l) vis sau coșmar?“, „Reluare, redifuzare“. Totodată, cei peste 50 de angajați ai studioului teritorial din Cluj-Napoca al TVR care protestează în fața instituției cer demisia conducerii SRTV și oprirea concedierilor colective în modul în care se fac în prezent. Aceeași situație s-a repetat și în vestul țării. Angajații TVR Timișoara au ieșit ieri în fața sediului de pe strada Pestalozzi, în cadrul unui protest spontan împotriva modului în care conducerea televiziunii publice vrea să facă restructurarea. La protest au ieșit atât reporteri, cameramani, cât și personal tehnic. Cei care au ieșit la protestul spontan au declarat că nu se opun reformei TVR, ci „modului discreționar în care se desfășoară acest proces”. Același lucru s-a întâmplat și la Craiova cu circa 40 de salariați ai studioului teritorial al Televiziunii Române. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care se fac restructurările în instituție. De asemenea, aproximativ 30 de angajați ai studioului teritorial din Târgu Mureș au protestat ieri la în fața acestei instituții. Liderul sindical SPUS – sindicatul din TVR – Manuel Marin a declarat că protestul vizează procedura de selecție a angajaților, care nu ia în seamă propunerile făcute de sindicat.
Politizare denunțată
La toată această tărășenie a USL, Mihai Rădulescu, realizator în TVR și membru supleant, din partea salariaților, în CA al SRTv, spune într-o scrisoare, remisă Mediafax, că includerea în comisiile pentru evaluarea angajaților televiziunii a unor politicieni înseamnă „oficializarea controlului politic asupra activității editoriale“. În scrisoarea deschisă adresată societății civile și organizațiilor profesionale de media și intitulată „Opriți imixtiunea carnetelor de partid în televiziunea publică!“, Mihai Rădulescu supune atenției un fapt pe care-l consideră „deosebit de grav“ pentru activitatea jurnaliștilor din Televiziunea Română, respectiv „cooptarea oamenilor politici în comisiile de evaluare a salariaților“ din Societatea Română de Televiziune (SRTv), în vederea concedierii colective. Potrivit lui Rădulescu, în Programul de redresare economică a TVR, respingerea ingerințelor politice este „cap de listă, prima dintre cele 25 de direcții strategice“ iar această acțiune a lui Săftoiu&Co contravine tocmai deciziei de „depolitizare” invocată de aceștia.
Până și unii membri comisiilor încropite de USL sunt dezgustați de această situație. Regizorul Stere Gulea a declarat, ieri, că și-a dat săptămâna trecută un acord de principiu pentru a face parte din comisiile care vor evalua angajații TVR, însă nu mai dorește să facă parte din acestea, pentru că restructurarea este „improvizată, subiectivă și suspectată de ingerințe politice“.
Nicolae Bucur