Acasă Actualitate ANPC are grijă de mediu, nu și de oameni

ANPC are grijă de mediu, nu și de oameni

DISTRIBUIȚI

Ne-am obișnuit cu România, țara tuturor posibilităților, în care – mai nou – autoritățile sunt mai preocupate de mediul înconjurător decât de sănătatea oamenilor. O campanie de succes, dar mai ales eficientă este cea care transmite mesaje clare, care se pot pune în aplicare fără a pune în pericol viața oamenilor receptori ai mesajelor. Dar cum se poate numi o campanie ale cărei mesaje sunt imposibil de pus în practică și deloc adaptate la realitatea cotidiană? Inutilă, poate? Cam așa se poate numi și campania "Șofează eco",  ce face parte dintr-o campanie mai amplă, numită "O 9 atitudine", inițiată de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, ale cărei sfaturi țin cont doar de protejarea mediului, nu și de viața oamenilor.

Vă propunem un exercițiu de imaginație: 40 de grade la umbră, captiv într-un autovehicul cu geamurile închise și fără aer condiționat, aflat în traficul infernal din centrul unui oraș.

Imposibil de imaginat pentru un om normal, nu și pentru Asociața Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a lansat o campanie care te sfătuiește să pui înainte de toate mediul. Puteți salva mediul, chiar și cu prețul vieții, ar putea fi mesajul acestei campanii. De fapt, cu cât mai puțini oameni, cu atât mai bine pentru mediu! Dar ce te sfătuiește ANPC? În primul rând, dacă pleci la drum cu o mașină personală, ar fi bine să planifici totul minuțios, pentru a nu exista abateri de la drum. Apoi, monitorizează și anticipează traficul. Altfel spus, deplasează-te doar când nu e aglomerat! Și nu în ultimul rând, cele trei reguli de aur pentru a reduce consumul de combustibil: să nu aveți portbagajul montat pe plafon ( probabil că există persoane care îl țin strict pentru un aspect mai frumos al mașinii, în concepția reprezentanților ANPC), să țineți geamurile închise și (acolo unde există) să nu porniți nici aerul condiționat. Din fericire însă, campania nu este sponsorizată din bani publici, ci din banii unor companii private, care își asociază numele cu aceste campanii. 

Am văzut și sfaturi utile…

După cinci ani de predat tehnici de șofat eco la școala sa din Stockholm, instructorul auto Lars Rembjer le dă elevilor săi sfaturi cu adevărat de bun-simț și care pot fi puse cu adevărat în aplicare. Prima lecție a lui Rembjer începe întotdeauna cu îndemnul de a se gândi la viitorul Planetei înainte de a porni motorul mașinii. "Nimeni nu trebuie să pornească mașina până nu își primește tot instructajul: bagă în viteză, dă drumul la frâna de mână, trage o privire în jurul tău, apoi pornește motorul", a spus Rembjer. Dar nimic despre cum poți să mori sufocat încercând să salvezi Planeta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.