Acasă Actualitate Apele se retrag, lasând în urmă munți de noroi și durere

Apele se retrag, lasând în urmă munți de noroi și durere

DISTRIBUIȚI

Hidrologii au prelungit avertizarea cod roșu de inundații pentru râul Prut până azi la prânz, județele vizate fiind Botoșani și Iași. Numărul localităților inundate este de 150, conform statisticilor de ieri. Circulația auto pe cele două drumuri naționale care fac legătura între municipiul Vaslui și municipiile Bacău și Roman a fost reluată în cursul zilei de ieri. Apele s-au retras din aproape toate localitățile din județul Neamț. Valea Vaserului din Maramureș ar putea fi închisă pentru activitățile economice și turistice până la mijlocul anului viitor. Centralizarea datelor cu privire la obiectivele afectate de inundații în județul Maramureș relevă faptul că valoarea pagubelor provocate de inundații este de 143.518.410 lei.

Hidrologii au prelungit avertizarea cod roșu de inundații pentru râul Prut, până azi la prânz, județele vizate fiind Botoșani și Iași. Avertizarea vizează sectorul râului Prut cuprins între Rădăuți Prut și sectorul Trifești-Sculeni.
Avertizarea de cod portocaliu este emisă pe cursul mijlociu al Siretului, în sectorul cuprins între Nicolae Bălcescu și acumularea Galbeni și pe Prut, pe sectorul cuprins între Sculeni și Ungheni. Secțiunile de râuri avertizate cu codul portocaliu sunt aferente județelor Neamț, Bacău și Iași. Codul galben rămâne și el în vigoare, dar doar pe cursul mijlociu și inferior al Siretului și pe Prutul mijlociu, secțiuni aferente județelor Bacău, Vrancea, Galați și Iași.

Bilanțul se completează

Numărul localităților inundate este de 150, conform statisticilor de ieri dimineață. Numărul persoanelor evacuate este de 15.834, din care 9.323 în județul Neamț. Sunt distruse 217 locuințe, 123 sunt în prag de prăbușire și 3.985, inundate. Apa inundase 9.382 de gospodării și a afectat 35.084 hectare de teren agricol și 3.243 de hectare de pășuni și fânețe.

Apele se retrag

Circulația auto pe cele două drumuri naționale care fac legătura între municipiul Vaslui și municipiile Bacău și Roman a fost reluată în cursul zilei de ieri doar pentru traficul auto ușor, sub 3,5 tone. Apele s-au retras din aproape toate localitățile din județul Neamț, iar autoritățile lucrează la repararea drumurilor afectate de inundații. Persoanele evacuate din localitățile inundate se întorc la casele lor. Situația este sub control în județul Botoșani, fiind inundat, în prezent, doar un teren agricol din localitatea Românești, iar la Rădăuți-Prut, Braca și Oroftana deja a scăzut nivelul apei, fiind aproape de normal.

Fără turiști

Valea Vaserului din Maramureș ar putea fi închisă pentru activitățile economice și turistice până la mijlocul anului viitor, ca urmare a distrugerilor provocate de viitura puternică înregistrată în zonă la sfârșitul săptămânii trecute. Anual, de pe Valea Vaserului se exploatează legal circa 100.000 de metri cubi de lemn, iar în Parcul Natural au fost, anul trecut, peste 10.000 de turiști, aproximativ 90% dintre ei având ca punct de plecare Valea Vaserului.

Pagube în Maramureș

Centralizarea datelor cu privire la obiectivele afectate de inundații în județul Maramureș relevă faptul că valoarea pagubelor provocate de inundații este de 143.518.410 lei. Inundațiile au afectat 1.954 de locuințe și 3.455 de anexe gospodărești. Sunt în pericol de prăbușire un număr de 40 de gospodării.
Au fost avariate 21,05 kilometri de rețele electrice, 28 de posturi de transformatoare, 3,96 kilometri de rețea de apă potabilă, 0,3 kilometri de canalizare, 6,3 kilometri de drumuri naționale, 21,45 kilometri de drumuri județene, 85,5 kilometri de drumuri comunale și 14,8 kilometri de infrastructură feroviară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.