Acasă Actualitate Astărăstoae a început să se creadă Moș Ion Roată

Astărăstoae a început să se creadă Moș Ion Roată

DISTRIBUIȚI

După ce a intrat în dosarele DNA

Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași,  dă semne că se consideră un soi de Moș Ion Roată modern. Un Moș Ion Roată pe care, în locul lui Cuza Vodă, îl pupă pe obraz o altă mare personalitate, ce-i drept mai puțin celebră dar, momentan, deosebit de importantă: însuși măria sa, Gheorghe Nichita, primarul Iașului. Sau conform spuselor rectorului aflat  în atenția anchetatorilor într-un dosar de corupție: „Acolo unde a scuipat DNA, au sărutat primarul, Consiliul Local și ieșenii“. Ei, nu prea e clar dacă ieșenii s-au așezat cuminți la coadă la pupat obrazul rectorului, dar cert este că ciudata  intrare a acestuia în pielea unui personaj istoric celebru s-a petrecut vineri seara, la Primăria Iași. Acolo, în cursul unui eveniment, probabil cultural, numit pompos, „Seara Valorilor“, primarul Gheorghe Nichita i-a acordat lui Astărăstoaie titlul de cetățean de onoare al orașului. Iar asta s-a întâmplat la doar două zile după ce, chemat fiind de procurorii DNA la audieri, rectorul UMF și-a adus, brusc, aminte că este bolnav.
Motiv pentru care s-a și internat la Secția Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Spiridon“. Boala, i-a trecut însă la fel de rapid cum s-a declanșat iar vineri, când DNA-ul nu prea mai dădea semne că ar avea de gând să-l cheme la audieri, rectorul era numai bun de omagiat. În discursul premergător acordării titlului onorific, primarul Nichita nu a ratat ocazia de a-l „peria“ din greu pe noul cetățean de onoare al urbei: „Astărăstoae e un lider de necontestat, e un om integru și onest, chiar dacă e un om dificil. M-am atins de el, într-un mod contondent, în mai multe rânduri. Însă m-am convins că vrea binele orașului“. De ce ar aduce primarul PSD Gheorghe Nichita un asemenea omagiu, căzut la țanc, exact când rectorul avea nevoie să i se „spele“ imaginea? Simplu. Pentru că, după cum el însuși a și spus-o, „Mă întorc și ies la luptă. Candidez la funcția de rector, pentru că nu voi lăsa să se politizeze această instituție, cum s-a încercat. Voi candida și la președinția Colegiului Medicilor, pentru că nu voi lăsa medicii să fie blamați și n-am să las ca frica să pătrundă printre ei. Mă întorc și în politică cu un program foarte clar, apărarea libertății“. Iar dacă o să se întoarcă în politică, unde o s-o facă? La PDL sau la UDMR? Doamne ferește, bineînțeles că nu! Ci, desigur la PNL de unde a plecat acum câțiva ani, când s-a retras din viața politică. Iar revenirea sa este binevenită, mai ales acum, când colegul său de breaslă, dr. Ciohodaru a "dezertat" atât din PC, cât și din capro-vărzista alianță USL.
 
Anchetat de DNA

Reamintim că numele lui Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași, dar și șef suprem al Colegiului Medicilor este implicat într-un scandal de corupție care vizează gestionarea unor fonduri europene. Scandal, soldat deja cu reținerea temporară a lui Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF, a Danielei Drăguș, directorul administrativ al institutiei și a lui Corvin Pughin, directorul firmei Maguay, care a realizat platforma de e-learning a universitatii de medicina, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 6 milioane de lei. Totuși, cei trei au fost puși în libertate după ce Curtea de Apel Iași a decis să amâne pentru astăzi pronunțarea asupra mandatelor de arestare.
Închipuindu-și probabil că proaspătul rang de ÑCetățean de onoareî îi conferă vreun soi de imunitate, Astărăstoae atacă DNA-ul printr-o declarație publică: „DNA a dat trunchiat, sau pe surse, tot felul de informații. Am decis să ies public, pentru că dacă prelungeam tăcerea s-ar fi creat o falsă impresie“. În acest context rectorul a declarat că platforma de „e-learning“ implementată la UMF Iași este cea mai complexă din România și îndeplinește toate condițiile proiectului finanțat cu bani europeni. El a spus că în proiect era specificat că platforma trebuie să conțină după primul an de funcționare un număr de 10.000 de foldere, dar că în prezent aceasta are 100.000 de foldere, care conțin atât suportul de curs pentru studenți, cât și prezența la cursuri și seminariiî. Corect! Atâta doar că problema pe care o are DNA cu „e-learning“ nu se referă la eficiența sa, ci la circuitul, posibil ilegal, pe care s-au scurs banii europeni care i-au asigurat finanțarea. Iar asta nu are nici un fel de legătură cu locul pe care l-a pupat primarul Gheorghe Nichita.

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.