Acasă Actualitate Atacurile lui Geoană la PNL, răsplătite de Ponta cu o vilă de...

Atacurile lui Geoană la PNL, răsplătite de Ponta cu o vilă de la RA-AAPPS

DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Victor Ponta a anunțat, de curând, că-și va completa haita de la Palatul Victoria cu un nou „lătrător“ adunat de pe rufoasele maidane ale politichiei românești. Este vorba despre Mircea Geoană, fostul prezidențiabil căruia i s-a oferit funcția de „înalt reprezentant al Guvernului“, post în care se va ocupa de „proiecte strategice și diplomație publică“. Dracu știe ce fel de funcție o fi și asta căci, odată cu primirea ei, Mircea Geoană nu este nici cal, nici măgar. Iar asta pentru că, deși a fost „băgat în pâine“ chiar de Premierul Ponta, din punct de vedere strict oficial, el nu este nici ministru, nici secretar de stat, nici nimic altceva asemănător. El va fi doar un soi de motan cu zurgălăi, a cărui unică sarcină de serviciu va fi, probabil, să se plimbe de colo până dincolo, mândru nevoie mare, fără nici un folos dar plătit din banii noștri.
Este greu de aflat de unde i-o fi venit Premierului ideea de a-l „coopta“ pe Geoană. Întrebat în legătură cu această alegere bruscă, Ponta a declarat doar că „De mai mult timp am discutat cu domnul Geoană toate temele importante de politică externă, și sigur că simt nevoia – alături de ministrul de Externe Corlățean și de consilierii mei – a unei persoane cu experiența și pregătirea lui Geoană, pentru că este extrem de utilă. M-am bucurat că vrea să ne sprijine în niște lucruri importante. Simt nevoia unei persoane cu experiența și pregătirea lui Geoană.“
La rândul său, auzind despre promisiunea Premierului, Mircea Geoană s-a umflat în pene după care și-a înmuiat vorbele într-o pretinsă modestie, care i se potrivește exact precum nuca în perete: „Sunt discuții despre diverse formule în care să pot să aduc diverse servicii țării. (…) Dacă va fi nevoie de mine, o voi face fără ezitare, doar să fiu solicitat și să pot să dau bruma de experiență și de contacte pe care le am. Dacă este un loc în echipă îl ocup cu dragă inimă și îl fac cum am învățat că se face treaba în politică.“

Linge azi unde ai scuipat ieri!

Nimeni nu știe care ar putea fi acele „lucruri importante“ despre care vorbește Premierul. În afară de faptul că este singurul român care, în 2009 s-a culcat președinte și s-a trezit… nimic, Mircea Geoană nu s-a mai făcut remarcat prin cine știe ce alte mari isprăvi politice. Aaa…, ba da: tot el este cel care întrebat de ziariști dacă printre politicienii români mai există și foști securiști, a răspuns la un moment dat cu o ingenuitate de-a dreptul dezarmantă: „Ei, cred că suntem destui“. Dar asta a fost demult. Acum, în aceste zile, pare greu de înțeles, din punct de vedere logic la ce s-a referit el atunci când s-a lăudat că ocupă „un loc în echipă“ și îl „face“ cum a învățat el „că se face treaba în politică“. Că de făcut, el personal nu este în stare să facă mare lucru. De fapt, mai tot timpul a bâzâit, ba în stânga, ba în dreapta, sâcâitor și la fel de insistent precum musca pe… colivă. Acum câțiva ani a mârâit către PSD, despre care a spus că ar fi o structură  „mafiotă“, cuvinte de ocară pentru care a și fost suspendat din partid. Apoi, respectând scârbavnicele obiceiuri ale politichiei românești, Geoană a lins unde a scuipat și s-a reîntors în partid, spășit și cu coada între picioare. Iar atunci când i-a picat lui bine, s-a făcut „frate de cruce“ cu liberalii și s-a plimbat braț la braț cu repetentul Crin Antonescu, de care s-a apropiat într-o legătură mai languroasă decât cea dintre Romeo și Julieta. Dar, acum, când în alianța USL-istă pare să fi intrat dihonia, tot Geoană a fost cel care a „întors foaia“ și a început să scuipe acolo unde, cândva, pupase plin de un entuziasm aproape erotic. Iar atunci când partidul l-a dezlegat din lesă, a început latre și să-i acuze de absolut orice pe foștii lui prieteni liberali, inclusiv pe Crin Antonescu, pe care doar că nu i-a înjurat de mamă. Pe scurt, cam acesta este personajul Mircea Geoană: mai sec decât o nucă uscată și mai alunecos ca un țipar bălos. Ce mai, mare om, mare caracter, numai bun să facă politica pusă la cale de PSD-ul condus acum de către Victor Ponta. 

„Înalt“ chiriaș RA-APPS
 
Chiar dacă nu este prea clar ce o să facă Mircea Geoană de aici înainte, noua dregătorie de „înalt reprezentant al Guvernului“ îl scapă, deocamdată, pe fostul prezidențiabil de problemele locative. ?ê?£i asta pentru că, ajuns în această ciudată poziție ierarhică, el împreună cu familia lui vor avea dreptul la o locuință de la RA-APPS. Bineînțeles că nu va fi o locuință nouă, ci tot vila cu etaj și mansardă de pe strada Nicolae Cucu Satrostescu, nr. 3 din zona Dorobanți pe care, acum, o ocupă în mod ilegal. Iar asta pentru că în ultimii cinci ani, el nu a mai deținut nici o funcție care să-i mai justifice dreptul de a ocupa o casă de protocol oferită de RA-APPS. Trecut deja de 55 de ani, Mircea Geoană a rămas tot un politruc  pomanagiu. Un politruc nesimțit care îngroașă obrazul și nu se dă dus din vila luxoasă pe care a primit-o de la stat, pe o chirie de doi bani, încă de pe vremea în care era, cu ade­vărat un demnitar cu funcții de răspundere. Ce-i drept, de-a lungul vremii, el s-a tot lăudat că-și va rezolva problemele locative. La un moment dat a susținut, sus și tare: „Vreau să stau în casa mea. Nu mai vreau să stau cu chirie. Voi cumpăra o casă și sper să fac lucrul acesta cât mai curând. Dacă 95% dintre români sunt proprietari în casa lor, și eu îmi doresc să fiu proprietar în casa mea.“ Dar probabil că nu și-a dorit suficient de mult. Iar asta pentru că, ani la rând, el nu a fost în stare să plece de acolo. În primăvara anului 2008, a anunțat presa că a luat un credit ipotecar de la o bancă pentru a cumpăra un apartament într-un bloc. Ba, prin februarie 2008, Geoană a zis clar și răspicat: „Mă voi muta în cel mai scurt timp, de îndată ce pot rezolva problema locativă. Mergem în alta parte, conform legii, fără regrete și fără mânie“. De unde atâta „mânie“? Din faptul că, ani la rând a ocupat un ditamai viloiul pentru care a plătit o chirie echivalentă cu prețul câtorva pachete de țigări? Atunci, în februarie 2008, nu i-a ieșit „mutarea“, dar prin vara aceluiași an, tot el i-a asigurat pe ziariști: „O să mă mut, o să mă mut, fiți fără grijă. Nu o să mă prindă campania în aceeași casă, nu vă dau eu plăcerea asta. Mă usucă la buzunar noua chirie.“ Cum dracu l-o fi „uscat la buzunar“ noua chirie lunară de 3.150 de euro, din moment ce nu a catadicsit să o achite vreodată? De fapt, familia Geoană nu și-a mutat niciodată catrafusele din vila de pe Dorobanți. Acolo l-au prins „campania“, tot acolo a stat și când a pierdut alegerile în urma cărora a fost președinte pentru o singură noapte. Este drept că prin martie 2013, Mircea Geoană s-a lăudat, tot în fața ziariștilor că va pleca în curând din casa în care stă, „atât de curând că nici nu o să vă dați seama.“ Pe dracu: tot acolo stă și în ziua de azi. ?ê?£i tot acolo o să stea și de aici înainte, după ce Victor Ponta o să-l vâre în Guvern pe ușa din dos.

Antonescu „îndoitul“

În ultimul timp, Mircea Geoană s-a făcut remarcat prin faptul că s-a tot rățoit la PNL, principalul partid aliat al PDS din cadrul huidumei politice numită USL. Întrebat ce părere are în legătură cu numirea fostului prezidențiabil în funcția de „înalt reprezentant“ al Guvernului pentru proiecte strategice și diplomație publică, liderul liberal Crin Antonescu a răspuns sec: „Nu cred. Nu a fost numit înalt reprezentant, când să fie numit? Trebuia să fie o ședință de Guvern. ?ê?£i mă îndoiesc, înalt înalt, dar nu e clar al cui reprezentant, pentru ce probleme și față de cine. Asta nu mi-e clar, dar nu e un subiect serios, zău.“ Întrebat dacă s-ar opune unei astfel de propuneri, Antonescu a răspuns clar:  „Sigur că da, că trebuie să fii un om serios ca să fii înalt reprezentant.“ Ei, de parcă azi se mai uită cineva „în plombele“ lui Antonescu, liderul liberal care, de o vreme încoace se comportă exact ca mama mare: se rățoiește la toată lumea, dar nimeni nu o mai bagă în seamă.

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.