Acasă Actualitate Avioanele NATO sosesc în România pentru protejarea spațiului aerian. Vezi pe ce...

Avioanele NATO sosesc în România pentru protejarea spațiului aerian. Vezi pe ce dată!

DISTRIBUIȚI

NATO a anunțat miercuri trimiterea că va începe o amplă operațiune de protecția a spațiul aerian european, în special în partea centrală și estică a continentului. Pe pagina de internet a Alianței se precizează că șase aparate de zbor ale Canadei de tip CF-18 Fighter vor avea ca destinație România. Aeronavele au plecat marți de la baza lor din Canada, din Bagotville, Quebec. Ziarul „Curentul” a intrat în posesia unei hărți care indică desfășurarea misiunilor aeriene ale NATO în Europa în următoarele luni ale acestui an. Potrivit acesteia, avioanele NATO ar urma să ajungă în România pe data de 7 aprilie.

Ministrul Apărării Mircea Duşa declara săptămâna trecută că mai multe avioane de tip F-16 vor veni în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă. România nu își mai poate asigura singură protecția spațiului aerian până la venirea în țară a aparatelor F-16 cumpărate din Portugalia. Operațiunea se preconizează a fi gata în 2015. Până atunci urmează să aibă loc pregătirea piloților în SUA și modernizarea infrastructurii pentru a fi compatibila cu acest tip de aparate.

De asemenea, avioane de luptă din Polonia, Marea Britanie și Danemarca vor prelua oficial de joi, 1 mai, misiunea de monitorizare a spațiului aerian al republicilor baltice — Estonia, Letonia și Lituania—, în contextul măsurilor întărite de apărare colectivă convenite de aliați mai devreme în aprilie. De asemenea, luni au ajuns la baza aeriană Malbork din Polonia patru aeronave franceze Rafale pentru activități de pregătire și poliție a aerului, precizează NATO. Polonia participă la această operațiune cu patru aeronave MiG-29, susținute de patru avioane britanice Typhoon, care vor avea baza la Siauliai (Lituania). Încă alte patru aeronave daneze F-16 vor începe să patruleze pornind de la baza Amari din Estonia. NATO și-a sporit misiune de poliție aeriană de la începutul crizei din Ucraina.

„Acesta este un răspuns la situația care se dezvoltă acolo (în Ucraina) și sincer, din îngrijorarea pe care o avem în privința expansionismului și militarismului din partea Rusiei sub președinția domnului Putin”, declara în urmă cu două săptămâni premierul canadian Stephen Harper la o întâlnire cu unul dintre cei mai importanți comandanți ai armatei canadiene, generalul Tom Lawson, relata portalul canadian de știri Global News.

 

sursa harta: Jane`s Intelligence Review

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.