Acasă Actualitate Avocatul Poporului solicită demolarea unui zid în Sfântu Gheorghe

Avocatul Poporului solicită demolarea unui zid în Sfântu Gheorghe

DISTRIBUIȚI

Avocatul Poporului a emis, în 8 aprilie 2016, o Recomandare către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în care a solicitat demolarea zidului despărțitor ce delimitează blocurile de locuințe sociale situate pe str. Lunca Oltului din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, de restul zonei (acest zid este diferit de cel care separă comunitățile de romi și maghiari din Sfântu Gheorghe). Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului a avut loc ca urmare a apariției, în 7 decembrie 2015, în cotidianul Observatorul de Covasna, a unui articol intitulat ‘Blocurile sociale din Lunca Oltului înconjurate de un gard al Primăriei’, în care se menționa faptul că în aceste blocuri locuiesc persoane care și-au pierdut locuințele sau care au fost evacuate din locuințe ce s-au retrocedat foștilor proprietari. În articol se mai afirma că locatarii blocurilor ‘Sunt maghiari, români și romi și locuiesc în blocurile galben și verde din Strada Lunca Oltului. Și toți cu care am vorbit se opun gardului care le va împrejmui curtea, ridicat de Primărie, unii comparându-l cu un zid de închisoare.’

În cadrul anchetei, printr-o adresă din 14 ianuarie 2016, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a comunicat următoarele:

— construirea gardului nu este o măsură discriminatorie ci dimpotrivă este o măsură de protecție adoptată în interesul protejării atât a locatarilor cât și a imobilelor;

— din reclamațiile unor chiriași rezultă că sunt numeroase cazuri în care persoane străine frecventează unele locuințe, deranjează locatarii apartamentelor învecinate, sunt gălăgioși, dau muzica la maxim, parchează autoturismele chiar sub geamurile locatarilor pe spațiul verde, au deteriorat scările de acces, pereții exteriori;

— astfel, pentru a pune capăt acestor stări de lucruri și de a proteja atât imobilele din patrimoniul unității administrativ-teritoriale cât și liniștea și siguranța locatarilor, a fost necesar a se recurge la măsura construirii gardului împrejmuitor și a unei cabine poartă pentru controlul accesului persoanelor care nu au domiciliul în incinta acestor imobile.

Analizând situația de fapt și aspectele legale, Avocatul Poporului a constatat că sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții pentru calificarea cazului analizat ca având caracter discriminatoriu: existența unui tratament diferențiat; existența unui criteriu de discriminare definit la art. 2 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările ulterioare; tratamentul diferențiat nu este justificat obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acestui scop nu sunt adecvate și necesare.

Avocatul Poporului constată că nu se poate reține nici caracterul pozitiv al măsurii în cauză, întrucât o astfel de ‘măsură afirmativă’ ar trebui, în chip logico-juridic, să favorizeze destinatarii, în sensul asigurării dezvoltării lor firești și realizării efective a egalității de șanse a acestora în raport cu majoritatea. Măsura aplicată deturnează vădit scopul socio-juridic propriu ‘politicii afirmative/pozitive’, în sensul în care acțiunea autorității locale mai degrabă dezavantajează grupul vulnerabil social, atât material cât și moral, căci nu poate fi explicat și nici dedus rațional cum poate o măsură, percepută substanțial ca izolatoare socială, să conducă la egalizarea șanselor în scopul dezvoltării firești (socio-umane) a comunității apreciate ca defavorizată.

Având în vedere faptul că România a ratificat toate documentele internaționale relevante în materia drepturilor omului, obligativitatea respectării de către toate autoritățile publice centrale și locale a prevederilor constituționale privind drepturile și libertățile fundamentale și prevederile art. 61 alin. (2) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, Avocatul Poporului apreciază că autoritățile locale ale Municipiului Sfântu Gheorghe trebuie să ia măsura demolării zidului despărțitor.

Detaliile referitoare la Recomandarea emisă de către Avocatul Poporului pot fi consultate pe site-ul instituției, la secțiunea Recomandări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.