Acasă Actualitate Banu contra Banu

Banu contra Banu

DISTRIBUIȚI

Prefectul de Iasi a facut parte din -Lotul agronomilor- in cea mai mare afacere cu terenuri de dupa 1990. El a cerut 5.000 mp ca fost angajat la CAP, desi n-a lucrat niciodata intr-o cooperativa. Marele sau noroc este ca izbucnirea scandalului a facut ca titlul sau de proprietate sa nu mai fie semnat. Ajuns prefect, el a cerut cercetarea abuzurilor din trecut, desi pe lista incriminata aparea chiar numele sau.

Cei chemati sa aplice legea sunt si primii care o uita. Inginerul Corneliu Rusu Banu a cerut, in 1992, sa fie improprietarit cu o suprafata de teren, desi Legea fondului funciar nu-i conferea acest drept. Acelasi Rusu Banu a devenit in ianuarie 2001 prefectul judetului, dand lectii despre respectarea legilor pamantului. Prin 1995, Corneliu Rusu Banu mai avea un pic si capata ilegal 5.000 de metri patrati la Miroslava. Ceruse pamant ca -specialist in cadrul unitatilor agricole cooperatiste-, desi nu lucrase niciodata la vreo CAP. Trecuse de Comisia judeteana de fond funciar, se desemnase chiar si amplasamentul (tarlaua 66, parcela 2.980 de la Valea Adanca, zona rezidentiala a Iasiului), insa, in ultima clipa, totul s-a blocat. Incepuse celebrul scandal al -Afacerii Agronomilor-, scandal de care Rusu Banu a scapat doar pentru ca prefectul nu apucase sa-i elibereze titlul. Astazi, ajuns prefect, el cere vehement indreptarea abuzurilor din trecut. Culmea, pe 3 martie 2001, a semnat un ordin de investigare a deciziilor din trecut ale Comisiei de fond funciar, iar pe lista incriminata aparea chiar numele sau. Cu alte cuvinte, prefectul isi da singur la picioare.

Corneliu Rusu Banu s-a imbracat in blana de CAP-ist

In primii ani de aplicare a Legii 18/1991, zeci de persoane s-au autointitulat -specialisti in agricultura- si au cerut sa primeasca pamant. Normele de aplicare a Legii fondului funciar precizau cat se poate de clar ce se intelegea prin -specialist-. Legea permitea improprietarirea cu cate o jumatate de hectar a -personalului de specialitate care si-a desfasurat activitatea in ultimii trei ani in unitatile agricole cooperatiste-. Nici una dintre conditiile puse de lege nu a fost insa respectata de Rusu Banu. Acesta a lucrat inainte de revolutie ca director al Intreprinderii de Imbunatatiri Funciare, iar promulgarea Legii 18 l-a prins in postura de director al SC -Agromec- SA Holboca. Cu toate ca nici una dintre cele doua societati nu era CAP, ci intreprinderi de stat, actualul prefect s-a considerat cooperator si a cerut pamant. -Am lucrat toata viata in agricultura, asa ca am cerut si eu 5.000 de metri patrati de teren. Nu am considerat acest lucru ilegal. Oricum, nu am primit niciodata titlu de proprietate pentru acel teren-, a declarat prefectul.

Alaturi de Rusu Banu, membri marcanti ai Frontului Salvarii Nationale de atunci, ingineri ai Directiei Generale pentru Agricultura, directori de IAS-uri au devenit peste noapte membri cooperatori si au primit cate 5.000 mp de teren. Ilegalitatea comisa a fost dezvaluita de -Monitorul- in celebra campanie de presa numita -Afacerea Agronomilor-. Aceasta campanie l-a determinat pe prefectul de atunci, Dan Galea, sa dispuna in 1995 verificarea modului in care s-a aplicat Legea fondului funciar. Ancheta Prefecturii s-a soldat cu anularea a zeci de titluri si cu blocarea altor zeci, care nu apucasera sa fie inmanate -specialistilor-. In referatul intocmit de juristii Prefecturii este amintit si Corneliu Rusu Banu, ca beneficiar al -Afacerii Agronomilor-.

Angajatii Prefecturii, pusi sa-l ancheteze pe prefect

Acelasi om care a incercat in 1992 sa obtina ilegal 5.000 mp a cerut, la inceputul acestui an, Primariei Miroslava o lista cu titlurile de proprietate eliberate ilegal. Primaria s-a conformat si a inaintat Prefecturii o lista cu toti cei care solicitasera ilegal terenuri in perimetrul comunei. -Sunt foarte multi cei care au cerut si chiar au primit terenuri, desi nu aveau acest drept. Prefectura ne-a solicitat documentatia necesara pentru anularea titlurilor de proprietate ilegale-, a spus primarul comunei, Vasile Lapusneanu. La inceputul lui martie, lista trimisa de la Miroslava a ajuns la Prefectura sub forma unei adrese oficiale. Ca o ironie, in anexa acesteia se afla tocmai raportul care il incrimina pe prefectul Rusu Banu. Pe marginea adresei trimise de Primaria Miroslava, Corneliu Rusu Banu a pus rezolutia -Se vor anula toate titlurile eliberate ilegal-. Juristii Prefecturii s-au vazut astfel pusi in situatia de a-l ancheta tocmai pe seful lor. Norocul lui Rusu Banu a fost ca titlul sau nu a mai apucat sa fie eliberat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.