Acasă Actualitate Belgia, condamnată de CEDO la plata sumei de 10.000 de euro către...

Belgia, condamnată de CEDO la plata sumei de 10.000 de euro către un fost deținut român

DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Belgia la plata drept despăgubire a 10.000 de euro către un fost deținut român cu titlu de daune morale și a recomandat statului belgian să ia măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție în închisorile sale.

„Problemele care decurg din suprapopularea carcerală a Belgiei, precum și problemele de igienă și vechimea unităților sale penitenciare țin de un caracter structural” și privesc „nu doar” situația personală a reclamantului, au precizat judecătorii CEDO în textul verdictului.

Anumite acuzații ale reclamantului au fost găsite „mai mult decât plauzibile” de către instanță, care menționează în verdict că există cazuri similare în Belgia care au fost denunțate de observatorii naționali și internaționali „de mai mulți ani”.

Reclamantul, Marin Vasilescu, un cetățean român născut în 1970, care a petrecut peste un an în închisoare în Belgia între 2011 și 2012, s-a plâns că a trebuit să doarmă pe o saltea așezată direct pe sol timp de mai multe săptămâni, că nu a avut mereu acces la apă și la toalete și respectiv că a avut un spațiu individual foarte redus în celulă, de mai puțin de 4 mp, timp de mai multe săptămâni.

Considerând că faptele încalcă articolul 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului care interzice „tratamentele inumane sau degradante”, CEDO a condamnat statul belgian să-i plătească lui Marin Vasilescu suma de 10.000 de euro drept „daune morale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.