Home Actualitate Beneficiar de top al contractelor date de Udrea – în topul sponsorilor...

Beneficiar de top al contractelor date de Udrea – în topul sponsorilor PSD și USL

DISTRIBUIŢI

Acum fix doi ani unul dintre premianții Elenei Udrea când vine vorba de contracte din  bani publici apărea în poze alături de ministru la niște tăieri de panglici în județul Botoșani. În data de 16 aprilie 2011 Elena Udrea, pe atunci ministreasa Dezvoltării Regionale și Turismului, vizita Botoșaniul, însoțită de premierul Boc, scopul măreței vizite fiind psalmodierea mărețelor realizări de pe șantierul de la Casa Ventura, clădire aflată în plină reabilitare, investiție realizată pe fonduri europene de societatea Victor Construct SRL, a omului de afaceri pedelist Victor Mihalachi.
Presa locală a fost în extaz. Cităm: „Cu prilejul vizitei pe șantier, Elena Udrea și-a manifestat satisfacția de a vedea ca țara este un șantier, fapt care se adeverește la Botoșani… ținta noastră este anul acesta, să terminăm de contractat toate cele 4,3 miliarde de euro pe care le avem pe Programul Operațional Regional și desigur să creștem procentul plăților făcute astfel încât să reușim să accesăm toți banii europeni până la termenul pe care îl avem și anume contractare 2013, plăți până la finalul lui 2015“, a declarat Elena Udrea. Bucuros că asupra s-a revărsat atât bănet din poșetuța de 4 miliarde a ministresei, la finalul vizitei de la Casa Ventura, Victor Mihalachi i-a dat Elenei o icoană, gratis.
Cu câteva zile înainte de scoborârea Elenei la Botoșani, în data de 12 aprilie 2011, presa din Botoșani anunța cu mare tam-tam că patronul SC Victor Construct SRL a devenit președintele organizației oamenilor de afaceri din PDL Botoșani.
Numirea a avut loc în cadrul unei ședințe desfășurate la Hotelul Rapsodia, consecutivă conferinței de alegeri a PDL pe municipiu din data de 1 aprilie. Patronul uneia din cele mai profitabile companii din Botoșani intrase în partid încă din data de 25 februarie, odată cu adeziunea unui alt om de afaceri ambidextru, Gheorghe Ciubotaru, fost vicepreședinte și secretar al PNL.

Ambidextrul Mihalachi

În timp ce încasa la greu bănet de la Udrea și PDL, Victor Mihalachi vărsa în partea ailaltă, cotiza de fapt la greu pentru PSD și USL. Banii pentru uslinoși erau însă sifonați via contracte de la Udrea și alte instituții ale statului. După cum reiese din documentele publicate în Monitorul Oficial, în cursul anului 2012, PSD s-a bazat pe câțiva generoși susținători care au vărsat contribuții importante în beneficiul partidului. În top se afla firme și ONG-uri roșii care au vărsat următoarele sume: SC Simultan SRL (100.000 de lei), SC Victor Construct SRL (64.300 de lei), SC Tehnodomus SRL (38.900 de lei), SC Nico Stil SRL (30.000 de lei), SC SMR SĂ (30.000 de lei) și Fundația Lipatti (30.000 de lei).
După cum se observă din documentele oficiale, firma Victor Construct din Botoșani figurează în topul persoanelor juridice care au contribuit financiar la campaniile derulate în 2012 de către USL. Victor Construct SRL a donat 64.300 pentru PSD dar și 170.000 de RON în conturile USL. Cine a investit în USL a investit bine, mergând pe cartea de perspectivă a Puterii, pe fondul evident al căderii PDL. USL a obținut în 2012 donații serioase de la politicienii de vârf ai formațiunii și din partea firmelor apropiaților USL.
În topul celor mai importanți donatori ai USL se număra Dan Voiculescu (225.646 de lei), George Becali (214.000 de lei), Nicusor Constantinescu (200.000 de lei), Daciana Sârbu (150.000 de lei), iar în topul firmelor se număra SC Victor Construct SRL (170.000 de lei), SC Romexa SA (89.000 de lei), SC RCS & RDS SA (84.000 de lei), SC Momar Enterprise SRL (82.406 de lei), TMS România (56.000 de lei), SC Crișeni SRL (50.000 de lei), SC Stantobanat Inox SRL (50.000 de lei).
Patronul firmei SC Victor Construct SRL, firmă ce se află după cum se vede în topul sponsorilor USL și PSD a făcut și o donație financiară pentru PDL, cu o valoare însă mult mai modestă: doar 50.000 RON.

Contracte pe bandă rulantă de la ministerul lui Udrea

Publicația Pagina Întâi din Botoșani a radiografiat pe larg, în urmă cu doi ani, afacerile derulate de Victor Mihalachi, patron al FC Dorohoi, în zona Moldovei. Societățile sale dețin recordul contractelor încheiate cu Agenția Națională pentru Locuințe, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. În decembrie 2008, Elena Udrea a fost numită Ministru al Turismului în Guvernul condus de Emil Boc. Dupa un an, in decembrie 2009, Elena Udrea devine Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului prin fuziunea dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței cu Ministerul Turismului. În mandatul său, sunt subordonate ministerului și alte instituții, cum ar fi Inspectoratul de Stat în Construcții și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
După preluarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului de către Elena Udrea afacerile lui Victor Mihalachi s-au mutat prioritar pe zona Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Nu mai puțin de 16 contracte au fost câștigate de afaceristul Mihalachi cu ANL și numeroase alte contracte cu statul au venit prin alte instituții. Lucrările pe care Mihalachi le-a executat pe banii ANL au fost câștigate prin licitație sau prin negociere directă cu două societăți comerciale controlate de omul de afaceri botoșănean – Victor Construct SRL, dar și SC Consproiect M Botoșani. Cele două firme au mers în consorțiu sau asociere fie singure, în unele cazuri, fie în asociere cu alte companii abonate la contractele cu ANL.
Cităm în continuare din pomelnicul nesfârsit al afacerilor lui Mihalachi, realizat de publicația Pagina Întâi din Botoșani.
„La data de 11 decembrie 2009, Agenția Națională pentru Locuințe a acordat SC Victor Construct SRL un contract în valoare de 1.750.993 lei fără TVA pentru execuția unor lucrări de construcții a unor locuințe pentru tineri, destinate închirierii, în județul Neamț, mai exact în comună Girov, unde s-a înălțat un bloc de cămine.
La data de 28 decembrie 2009, ANL a mai acordat firmei Victor Construct SRL un contract în valoare de 1.919.259 lei fără TVA pentru execuția unor lucrări de construcții a unor locuințe cu destinația de închiriere pentru tineri în Municipiul Rădăuți, pe Calea Bucovinei, din județul Suceava, chiar în incinta Spitalului Municipal. La data de 27 noiembrie 2009, ANL a încheiat cu consorțiul format din firmele SC Victor Construct SRL și Nord Proiect SA, un acord contractual pentru realizarea lucrărilor de proiectare și de execuție a obiectivului de investiții „Locuințe pentru tineri cu destinație de închiriere, amplasate în Municipiul Botișani, în cartierul Cișmea. Autoritatea contractantă a plătit, cu acest prilej, suma de 9.876.982 lei fără TVA.
La data de 3 martie 2010, aceeași asociație formată din Victor Construct și Nord Proiect mai încheie cu Agenția Națională pentru Locuințe un contract în valoare de 5.895.433 lei fără TVA pentru proiectare și execuție a lucrărilor de construire a unor locuințe pentru tineri destinate închirierii în municipiul Dorohoi, pe strada 1 Decembrie, județul Botoșani.
La 22 martie 2010, consorțiul format din SC Lefter Construct Focșani, SC Victor Construct Botoșani, SC Star Construct Invest Focșani, SC Arhigrafic Focșani și SC Tăpuși Construct SRL București încheie cu ANL un contract în valoare de 5.905.000 lei fără TVA pentru proiectarea și construcția de locuințe de închiriat pentru tineri pe raza orașului Odobești, județul Vrancea.
Tot la Vrancea, ANL a contractat, la data de 1 aprilie 2010, execuția de lucrări de construcție a unor locuințe de închiriat destinate tinerilor pe raza Municipiului Tecuci, pentru care a plătit suma de 5.254.419 lei fără TVA. Câștigător – consorțiul format din firmele Lefter Construct Focșani, Victore Construct Botoșani, Star Construct Invest Focșani și Arhigrafic Focșani.
La 14 decembrie 2011, asociația formată din SC Consproiect M SRL și SC Victor Construct SRL, ambele controlate de Victor Mihalachi, au încheiat cu ANL un contract în valoare de 3.005.945 lei fără TVA pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a unui bloc ANL de locuințe pentru tineri cu destinația de închiriere în Orașul Bicaz, județul Neamț.
La data de 15 decembrie 2011, aceleași două firme au parafat cu ANL un contract similar, în valoare de 3.472.948 lei fără TVA pentru lucrări în Municipiul Vatra Dornei, Județul Suceava. La data de 23 decembrie 2011, cele două firme controlate de Vasile Mihalachi au câștigat un nou contract de proiectare și execuție a lucrărilor de construcție a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în Municipiul Fălticeni, judeșul Suceava, pentru care a încasat suma de 3.375.525 lei fără TVA.

Instituțiile statului au cotizat la greu pentru pușculița pedelistului/pesedist/uselist

Alte instituții care au acordat, în perioada pedeliștă, contracte de lucrări finanțate de la bugetul de stat firmei lui Victor Mihalachi au fost Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Comunei Mihăileni (județul Botoșani), Tribunalul Alba, Primăria Municipiului Vatra Dornei, Primăria Municipiului Rădăuți, Consiliul Județean Botoșani, Tribunalul Covasna și Tribunalul Neamț, Spitalul Județean Botoșani. Astfel, la data de 10 octombrie 2007, Inspectoratul de Stat în Construcții a încheiat cu SC Victor Construct SRL un contract în valoare de 1.075.716,56 lei fără TVA pentru executarea unor lucrări de construcții la sediul Inspectoratului Județean de Construcții din Botoșani. La data de 19 decembrie 2008, Primăria Comunei Mihăileni, din Județul Botoșani, a încheiat cu aceeași societate comercială un contract în valoare de 954.247,53 lei fără TVA pentru lucrări de reabilitare termică și schimbare de destinație a unui imobil în sediu pentru primărie. Primăria Municipiului Vatra Dornei, județul Suceava a contractat de la firma lui Mihalachi, la data de 9 noiembrie 2009, lucrări de construcție a unui bloc de locuințe sociale cu 20 de apartamente amplasat pe strada Unirii. Pentru aceste lucrări, autoritatea contractantă a pus la bătaie suma de 2.130.000 de lei fără TVA.
?ê?£i primăria orașului Rădăuți, a încheiat cu SC Victor Construct un contract în valoare de 2.165.210 lei fără TVA de asemenea pentru construcția unui bloc cu 20 de apartamente. Parafarea contractului a avut loc la data de 3 decembrie 2010. Relația de afaceri dintre Victor Mihalachi și Consiliul Județean Botoșani a constat în două contracte pe care instituția publică le-a încheiat cu firma omului de afaceri.
La data de 20 decembrie 2010, Consiliul Județean a acordat SC Victor Construct SRL un contract în valoare de 7.911.318 lei fără TVA pentru restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea și modernizarea infrastructurii conexe la „Casa Ventura“ din Municipiul Botoșani, în vederea amenajării Muzeului Etnografic al județului Botoșani. Lucrările au fost suplimentate cu încă 78.630,42 lei fără TVA.“
?ê?£i tot asa…

George Roncea

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.