Un imobil cu o valoare inestimabilă, construit în perioada interbelică și aflat în aria de protecție a două monumente, situat (până de curând) în strada Aviatorilor, 92, din Capitală, a fost demolat în proporție de 80% în cel mai mârșav mod cu putință. Imobilul, construit în 1936 de renumita arhitectă Henrieta Delavrancea-Gibory, era unic în București, figurând în aproape toate monografiile arhitecturale ale Bucureștiului. Avea un singur defect: era situat într-o zonă extrem de bună, unde un complex rezidențial ar scoate enorm de mulți bani. Distrugerea vilei s-a făcut în baza unei autorizații de demolare emise de Primăria Sectorului 1, care și-a dat acordul în baza unui aviz emis de Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu a Municipiului București. Avizul Direcției pentru Cultură a fost luat pe data de 24 septembrie 2009 și, exact în aceeași zi, Consiliul Local al sectorului 1 a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui bloc de patru etaje în locul vilei.
Vinovați
Expertul care s-a ocupat de caz a fost Sergiu Luchian, consilier superior în cadrul compartimentului Monumente Istorice și Arheologie, din cadrul Direcției de Cultură București (organism deconcentrat în subordinea Ministerului Culturii). Acesta a avut la dispoziție studiul istoric, potrivit căruia imobilul avea toate caracteristicile pentru a fi clasat ca monument istoric. „Pentru un lucrător al unei instituții a cărei rațiune de a fi este protejarea patrimoniului trebuia să însemne propunerea clădirii pentru clasare. Cu toate acestea, Sergiu Luchian a dat rezoluție favorabilă pentru aviz de desființare totală a imobilului“, a declarat președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan. Potrivit președintelui ONG-ului, un alt vinovat este directorul Direcției, Eugen Pleșca, care și-a încheiat mandatul pe 15 octombrie. În ultimele zile de mandat, acesta a semnat mai multe avize reprobabile, printre care și avizul de desființare pentru Aviatorilor 92. În aceeași măsură, se face vinovat și primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. În urma schimbărilor la Legea construcțiilor 50/1991, Primăria Sectorului 1 își pierdea pe 16 octombrie competența în autorizarea desființărilor în zonele protejate (în favoarea Primăriei Generale). Ca atare, Primăria Sectorului 1 s-a grăbit să „rezolve clientul“ înainte să-i expire competența legală. În schimb, în momentul în care Direcția de Cultură București a comunicat pe 11 decembrie că a retras avizul pentru autorizația de desființare și a clasat provizoriu imobilul ca monument istoric, primăria nu a mai răspuns cu aceeași viteză.
Beneficiarul – Florin Enache, dezvoltator imobiliar
Tot pe 11 decembrie, Direcția de Cultură l-a notificat pe beneficiar, Florin Enache, că a declanșat procedura de urgență pentru clasarea imobilului ca monument istoric, precizându-i că din acel moment imobilul are statut juridic de monument istoric. Potrivit Asociației Salvați Bucureștiul, ca o coincidență, în aceeași zi, acesta a încheiat contractul cu firma de demolare, iar a doua zi au început lucrările, distrugând o capodoperă arhitecturală pentru a face loc unor betoane aducătoare de profit.