Acasă Actualitate Bursier al Royal College of Music Londra, condamnat de „Justiția” română pentru...

Bursier al Royal College of Music Londra, condamnat de „Justiția” română pentru că studi

DISTRIBUIȚI

Incredibil, dar adevărat: ca urmare a reclamațiilor unui vecin cu cetățenie britanică, un tânăr pianist român, Dinu Mihai Ștefan – acum bursier al Royal College of Music Londra (n.r. – selecționat în urma unui concurs la care au participat peste 1.000 de tineri muzicieni), a fost amendat contravențional de două ori în aceeași zi (!!!) de polițiștii Secției 22, cu 3.000.000 de lei vechi, pe motiv că exersează la pianină în propria locuință. Culmea e că în procesele verbale, milițienii au menționat că aplicarea amenzilor a fost urmarea faptului că adolescentul a săvârșit infracțiunea prevăzută de art.2 pct.22 din Legea 61/1991: "a servit cu băuturi alcoolice în localuri publice și în afara acestora pe timpul desfășurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive sau altor asemenea întruniri publice, în imediata apropiere (…)". Uterior acestor sancțiuni, părintele adolescentului a contestat în Justiție cele două procese verbale și a avut câștig de cauză. Numai că, deranjat că tânărul muzician n-a fost sancționat, vecinul acestuia a demarat în Justiție o serie de procese împotriva sa, în care a reclamat că "pârâtul desfășoară o activitate muzicală ce produce un zgomot peste limitele admise de legislația în vigoare, prin folosirea necorespunzătoare a unui pian" și a cerut instanței să-i interzică acestuia "folosirea instrumentului muzical". Mai mult, pentru "traumele" suferite, vecinul binevoitor a cerut și obligarea tânărului la plata unor despăgubiri de 3.000 RON sub pretextul că acesta a produs "în mod repetat și continuu zgomote la un nivel maxim, ca urmare a utilizării în mod abuziv și necontrolat a unui pian", care i-a prejudiciat direct activitatea profesională din ultimii 7 ani.
Deși plângerea vecinului avea aspecte hilare, Justiția a considerat că aceasta conține elemente de natură să conducă la condamnarea elevului, vinovat doar pentru comiterea "infracțiunii" de a studia acasă. Așa se face că după un șir de procese în care magistrații români i-au încălcat anumite drepturi procesuale și au ținut cont de declarațiile unor martori "binevoitori", tânărul a fost obligat să plătească, solidar cu tatăl său, Daniel Ștefan, despăgubiri morale și materiale de 3.000 RON și cheltuieli de judecată de 1.749 RON.
Ulterior acestei mascarade juridice, care a condus la condamnarea unui cetățean pentru fapte prescrise, tatăl tânărului muzician a făcut o serie de plângeri penale și reclamații împotriva milițienilor care interpretaseră abuziv legea, a vecinului "prejudiciat" și a martorilor mincinoși. Însă demersurile sale au fost considerate nefondate inclusiv de către magistrații  Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Rezultatul: în loc să își chivernisească timpul pentru a studia, tânărul s-a văzut obligat să muncească înainte de a pleca la bursă pentru a plăti cheltuielile de judecată. Numai că bănuții câștigați de tânăr n-au fost suficienți pentru a acoperi și despăgubirile către vecinul său, astfel că familia lui riscă acum să fie executată silit.
Singura șansă ca erorile care au condus la condamnarea tânărului să fie reparate o reprezintă acum o cerere de revizuire a cazului. Cerere care, însă, trebuie aprobată de procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi. Iar cum în România până ajungi la procurorul general te mănâncă sfinții …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.