Home Actualitate Cai verzi pe pereți: inculpatul Relu Fenechiu visează să sară din boxa...

Cai verzi pe pereți: inculpatul Relu Fenechiu visează să sară din boxa acuzaților direct în Guvernul României

DISTRIBUIŢI

„Visez un post de ministru. O să vedem care”. Oricât ar părea de ciudat, aceste câteva cuvinte pline de tupeu n-au fost rostite de un somnambul abia trezit din somn. Nu! „Visătorul” este Relu Fenechiu, țârcovnicul liberal travestit în „baron” local, stăpân după cum vrea „mușchii” lui peste dulcea moșie a Iașului. Care nu și-a povestit „visul” de mărire undeva, la o bere sorbită pe îndelete într-o bodegă, ci foarte aproape de boxa acuzaților, la scurt timp după ce magistrații instanței tocmai dăduseră citire actului de acuzare prin care „domnu Relu” a fost, deja, trimis în judecată, complice la infracțiunea de „abuz în serviciu”. Dar o asemenea acuzație nu pare a fi mare lucru acum, când  listele aleșilor USL sunt pline ochi cu personaje care mai de care mai „cinstite”, de la foști turnători și colaboratori ai Securității, până la „titularii” unor dosare penale, trimiși pe măna justiției pentru comiterea unor acte de corupție de nivel înalt. Întrebat de ziariști cum comentează afirmația președintelui, potrivit căreia nu vor fi acceptați miniștri cu dosare penale, Relu Fenechiu a ales să joace rolul de „Popa prostu”. Adică de nărod care vrea să ne convingă că și-a tocit degeaba nădragii pe luxoasele fotolii parlamentare, așadar ale „Puterii legislative”. Așa că le-a oferit ziariștilor o explicație abulică precum că „dosar penal înseamnă că cineva îți face o reclamație și că un procuror dă curs acelei reclamații. Dacă acel procuror mai are și interesul de a face ceva rău, imediat oricine poate avea dosar penal”. Bineînțeles că ziariștii nu s-au pus la mintea lui, așa că nimeni nu i-a atras atenția că amestecă marfa cu ambalajul. Este drept că oricine se poate trezi cu o plângere penală. Dar situația se schimbă radical atunci când plângerea declanșează o anchetă, finalizată prin trimiterea în judecată. Iar tocmai acesta este și cazul lui: în acest moment el este un inculpat care, la fel ca orice alt infractor, își apără pielea din interiorul boxei acuzaților.

Fenechiu, mână în mână cu Turbatu

Membru de vază al PNL, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna iunie, în dosarul cunoscut sub numele „Transformatorul” unde el este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată, infracțiuni pe care, conform actului de acuzare, le-ar fi comis pe vremea când era acționar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iași și SC Tehnorom SRL Iași. Domnu Relu este acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întreruptoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției. Cauza este deosebit de complexă iar alături de Relu Fenechiu, în acest dosar sunt judecați fratele acestuia, Lucian Fenechiu, acționar sau administrator la aceleași firme, și Mihai Bogdan Damian, asociat unic și administrator la SC Euro Plus SRL Iași și acționar al SC Gene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În plus, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată și pe Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată și abuz în serviciu contra intereselor publice, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată continuată și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Legea în „varianta” PNL

Este drept că Relu Fenechiu ne arată că nu dă prea multe parale pe legislația în vigoare. Dar ne-am fi așteptat ca, înainte de a fi apucat să ne povestească cum visează el cai verzi pe pereți să se fi uitat măcar, așa, în fugă peste Constituția României. Ar fi aflat astfel de acolo, că aliniatul 2 al Articolului 109 spune clar, ca să priceapă chiar și deputații: „Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție”. Domnu Relu, ar fi de sperat că n-o să vă ascundeți în spatele ideii infantile că încă n-ați fost numit în Guvern. Un asemenea argument ar fi de un perfect prost gust. Dar, pe de altă parte nici nu ne-ar mira prea mult. ?ê?£i asta pentru că nici pe Crin Antonescu, marele bulibașă peste PNL-iști, nu-l prea interesează ce zice legea. Ba mai mult decât atât, Antonescu  vrea să ne convingă că nici pe români nu-i interesează dacă vor fi conduși de „aleși” care s-au remarcat doar prin faptul că au ajuns pe mâna justiției. Dând și el dovadă că a citit Constituția doar în somn, Antonescu a declarat ieri că  „și-a menținut intenția de a-l promova pe Fenechiu într-o funcție de ministru” și a mai spus despre el că „nu poate fi ocolit la formarea cabinetului doar pentru că are un proces pe rol”. Mai mult decât atât, marea căpetenie a PNL a încercat să ne transforme pe noi toți în complici ai politrucilor infractori. Vorbind exact cum ne-a obișnuit, adică mult și paralel cu subiectul,  Antonescu a declarat, ieri, că apelul președintelui Traian Băsescu din timpul campaniei, de a nu fi votați candidații cu dosare penale „nu a prea fost urmat”, iar „poporul nu prea l-a ascultat”. După care a reluat ideea că-l va sprijini, în continuare, pe Relu Fenechiu, precizând că-și menține decizia de a-l susține pentru un post ministerial. „De altfel, aș remarca faptul că apelul – în afara oricărei reguli – făcut de domnul Băsescu către cetățeni de a nu vota cei care au o problemă în instanță, nu prea a fost urmat. Cred că știți care sunt rezultatele domnului Fenechiu și ale altora pe care domnul Băsescu i-a vizat. Poporul nu prea l-a ascultat. Sunt scoruri mari”. Adică, vezi Doamne, poporul este o adunătură de complici ai politicienilor infractori. Sictir, meștere! Ne-oi disprețui matale dar trebuie să pricepi totuși că nu tot „poporul” l-a votat pe Fenechiu și pe alții de teapa lui.

Ali Baba și Guvernul Ponta

În cursul zilei de ieri au început să circule, neoficial, numele viitorilor miniștri pe care Victor Ponta vrea să-i aducă la Palatul Victoria. Iar dacă ne prefacem că am uitat că el însuși este „Premierul Copy-Paste”, care și-a clădit cariera pe o lucrare de doctorat ciordită prin plagiat, schema acestui Guvern ipotetic pare a fi o ilustrare vie a basmului despre „Ali Baba și cei 40 de hoți”. Din noul cabinet ar urma să facă parte toți cei patru actuali miniștri care ANI i-a acuzat deja de incompatibilitate și conflict de interese, plus alte câteva persoane care nici ele nu sunt chiar „ușă de biserică”. Acestora li se adaugă bineînțeles, Ecaterina Andronescu care este aproape sigur că-și va păstra și ea fotoliul ministerial. La deschiderea ședinței BPN al PSD, Victor Ponta a felicitat-o, marți, pe Ecaterina Andronescu, despre care a spus ca este „recordman pe București și pe țară la număr de voturi”. După care a avut un neașteptat moment de sinceritate: „Așa suntem noi, plagiatorii, mai votați”. Sau ca să-l plagiem parțial pe Lenin, „Plagiatori din toată lumea, uniți-vă!”

Nicolae Bucur

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.