Acasă Actualitate Cea mai tare familie model de securist român: neamurile lui Dan Bălan...

Cea mai tare familie model de securist român: neamurile lui Dan Bălan de la Ozon

DISTRIBUIȚI

Am tot vorbit de pocitaniile de securiști români și cadre ale Armatei corupte gata să lingă oricând la comandă botforii vreunei Înalte Porți. După ce serviciile noastre s-au acoperit de rușine aruncându-l în ghiarele americanilor pe fostul cadru militar Aurel Frățilă, țap ispășitor sacrificat degeaba, doar din servilism și prostie, am ajuns la concluzia că în mare parte cei care conduc serviciile noastre servesc interese care n-au nicio legătură cu tricolorul românesc. ?ê?£i în plus mai sunt cu toții și cam grăsuni, cam urâței și cam neprezentabili și nefrecventabili.
De la licheaua în costum Armani (botezat astfel de Băsescu), devenit apoi șef la SIE (numit de Băsescu căruia îi cam plac lichelele de la o vreme), la șefii din SRI și MApN, cei care conduc așa zisele instituții de intelligence se remarcă fie prin înfățișarea anostă și servilism fie prin incredibila capacitate de a-și pierde fițuicile prin te miri ce locuri, fie prin lipsa oricărei scânteieri umane care să-i individualizeze cât de cât.
Desigur nu le poți cere să arate fie și pe departe asemenea unui Alexandre de Marenches, de exemplu, de familie nobiliară, șef vreme îndelungată a SDECE, un erou al Franței care a luptat în al doilea războiul mondial dar și un strălucit și redutabil strateg al informațiilor și contraspionajului. Comparativ cu astfel de personaje cei care s-au succedat la șefia instituțiilor românești de informații nu se remarcă prin nimic.
Până recent. De câteva luni există un șef de serviciu de informații românesc, care reprezintă din multe puncte de vedere o pată de culoare. Este vorba de tatăl solistului Dan Bălan de la Ozon, Mihai Bălan numit din octombrie anul trecut în poziția de director al Serviciului de Informații și Securitate după ce fusese anterior, consilier al Președintelui Republicii Moldova în problemele de politică externă și integrare europeană, în perioada în care interimatul funcției de președinte al Moldovei era Mihai Ghimpu.
Bălan a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din anul 1990. Anterior, a lucrat în Direcțiile financiar-administrativă și cea consulară în calitate de șef de direcție. În perioada 1995 – 2001, a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în statul Israel, iar în anii 2010 – 2011 – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Elenă.

O familie de celebrități

Actualul șef al SIS-ului de la Chișinău are una dintre cele mai colorate și mai celebre familii din Moldova. Mihai Bălan este căsătorit cu o foarte cunoscută vedetă TV, Ludmila Bălan, iar cuplul are doi copii – Dan Bălan, unul dintre cei mai notorii cântăreți basarabeni, devenit celebru cu hiturile formației Ozone în întreaga lume și Sanda Bălan, sora cea mică a lui Dan Bălan care la rândul ei lucrează pe zona de media și prezintă o emisiune la postul Prime TV de la Chișinău.
Bunicul lui Dan Bălan a fost deportat în Siberia de comuniști, este patriot înflăcărat și de Ziua Profesorului, bătrânul și soția sa au primit distincții de stat de la președintele țării.
Pe scurt în opinia mea avem cel mai interesant profil al unui sef de serviciu de informații din întreg spațiul românesc, pe ultima jumătate de secol cel puțin. De la momentul în care SIS-ul era condus de către rusoi de genul generalului Nicolae Sazîkin (1940-1941) – comisar stalinist sovietic pentru afaceri interne din RSS Moldovenească Generalul sau Iosif Mordoveț (1944-1955) – comisar al poporului pentru Securitatea Statului (NKVD) din RSS Moldovenească, apariția lui Mihai Bălan în fruntea serviciului de la Chișinău este ceva cu totul aparte și demn de menționat.
Mai rămâne să vedem câți kaghebiști va fi în stare să belească noul șef al SIS, în perioada următoare. Până una alta are parte de o notorietate, prin restul membrilor familie, de invidiat.

George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.