Acasă Actualitate CEDO condamnă România și dă câștig de cauză unui ziarist român

CEDO condamnă România și dă câștig de cauză unui ziarist român

DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat Romånia, ieri, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil și a dreptului la liberă exprimare în două acțiuni deschise de ziaristul Laurian Ieremeiov, informează APADOR-CH.
În primul caz, ziaristul a fost cercetat penal în anul 2000 pentru infracțiunea de calomnie în urma publicării unui articol referitor la acuzațiile de hărțuire sexuală aduse directorului de atunci al Direcției Județene Timiș de Sănătate Publică de către un medic rezident. Deși a fost achitat, reclamantul a fost condamnat la plata unei amenzi administrative, precum și la plata unor despăgubiri civile către directorul Direcției Județene.
În cel de-al doilea caz, reclamantul a fost supus unei proceduri similare, tot în anul 2000, pentru publicarea unui articol referitor la colaborarea primarului din Buziaș cu fosta Securitate. În urma acestei proceduri, reclamantul a fost achitat, dar obligat ,de asemenea, la plata unei amenzi administrative și a despăgubirilor civile către primar.
Curtea Europeană a stabilit în ambele cazuri că, prin condamnarea penală a ziaristului, statul a adus o ingerință disproporționată în dreptul său la liberă exprimare, chiar și în condițiile în care sumele pe care fusese obligat să le plătească erau modice.
Curtea a apreciat că reclamantul acționase cu bună-credință și a constatat încălcarea Articolului 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care garantează dreptul la liberă exprimare. Instanța a mai constatat că reclamantul nu a beneficiat de un proces echitabil, deoarece nu i-a fost respectat dreptul său la apărare în condițiile în care instanțele de recurs nu l-au audiat în cursul celor două proceduri. Curtea a concluzionat astfel că Articolul 6 din Convenția europeană a Drepturilor Omului care garantează dreptul la un proces echitabil a fost încălcat.

Schimbări urgente

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) atrage atenția că, din cauza deciziei Curții Constituționale din 18 ianuarie 2007 care a declarat dezincriminarea insultei și calomniei drept neconstituțională, și în prezent se pot pronunța sancțiuni penale precum cea din cauzele Ieremeiov, care să atragă condamnarea României de către CEDO.
APADOR-CH mai subliniază că motivația Curții Constituționale pentru menținerea în Codul Penal a acestor infracțiuni a fost lipsa unui cadru legal civil sau contravențional pentru a proteja eficient demnitatea și onoarea persoanei. În consecință, APADOR-CH solicită Parlamentului României să adope de urgență prevederi civile apte să protejeze efectiv aceste valori și să pună capăt stării de incertitudine juridică cu privire la infracțiunile de insultă și calomnie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.