Acasă Actualitate CEDO: Prințul Paul trebuie să primească despăgubiri morale în valoare de 9500...

CEDO: Prințul Paul trebuie să primească despăgubiri morale în valoare de 9500 euro

DISTRIBUIȚI

CEDO a condamnat statul romån la plata unor despăgubiri morale în valoare de 9.500 de euro către prințul Paul, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil prin tergiversarea procesului în care tatăl său, Carol Mircea Grigore, cerea să fie recunoscut drept fiu al regelui Carol al II-lea.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) condamnat statul romån pentru că timp de mai bine de 18 ani instanțele romånești nu au recunoscut decizia Tribunalului din Lisabona, din 1955, prin care se stabilea că Mircea de Hohenzollern era fiul legitim al lui Carol al II-lea.
Procedura exequator (n.r. acțiunea pentru recunoașterea înscrisurilor și hotărårilor străine) a fost inițiată la Tribunalul București, în 1991. Dosarul a urmat un traseu complicat, fiind trimis de trei ori spre rejudecare. Prin strămutare, dosarul a ajuns la Tribunalul Teleorman. Astfel, pe 29 decembrie 2008, cererea lui Mircea de Hohenzollern, susținută de fiul său Paul, a fost admisă, hotărårea instanței nefiind însă definitivă, procesul fiind încă pe rol la Curtea de Apel București.
De altfel, nu este prima dată cånd prințul Paul de Romånia obține o decizie favorabilă la Tribunalul Teleorman. De fiecare dată, însă, avocatul Casei Regale a atacat decizia, dosarul ajungånd în final, prin recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă a casat, de asemenea, de fiecare dată, sentința atacată și a trimis dosarul spre rejudecare.
În urma deciziei, Paul de Romånia poate purta numele princiar și poate obține foloase de pe urma moștenirii lui Carol al II-lea, însă nu poate intra în posesia vreunei părți din Castelul Peleș, care a fost moștenit direct de la Ferdinand I.
Judecătoria Sectorului 1 București a respins, în iunie 2006, cererea de chemare în judecată formulată de Paul-Philippe al Romåniei pentru anularea restituirii Domeniului Peleș emisă de Ministerul Culturii și Cultelor în favoarea Regelui Mihai I.
Paul-Philippe al Romåniei este fiul lui Carol Mircea Grigore al Romåniei, fiu al lui Carol al II-lea și al Ioanei Lambrino.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.