Acasă Actualitate Centenarul depunerii osemintelor Ostaşului Necunoscut al României, în Parcul Carol I

Centenarul depunerii osemintelor Ostaşului Necunoscut al României, în Parcul Carol I

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 17 mai, începând cu ora 12.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Capitală va avea loc o ceremonie militară şi religioasă care va marca Centenarul depunerii osemintelor Ostaşului Necunoscut al României în locul de odihnă veşnică amenajat în anul 1923, în Parcul Carol I.

În cadrul activităţii comemorative de la Bucureşti, după intonarea Imnului naţional al României, participanţii la eveniment vor întâmpina convoiul de aducere a urnei cu cei 10 săculeţi tricolori cu pământ sfânt care, la finalul oficierii serviciului religios, va fi depusă în rotonda Memorialului Eroilor Neamului, din imediata vecinătate a Mormântului Ostaşului Necunoscut.

Un moment semnificativ în derularea ceremoniei din Parcul Carol I îl va reprezenta dezvelirea unei plăci comemorative, realizată prin efortul şi cu finanţarea Primăriei Municipiului Bucureşti, care marchează Centenarul Ostaşului Necunoscut al României iar, la finalul ceremoniei, participanţii vor depune coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

Între orele 14.00 şi 20.00 vor fi organizate Porţi Deschise la Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, în cadrul căruia vizitatorii pot admira o expoziţie de fotografie şi artefacte, pot viziona filmul documentar Ostaşul Necunoscut şi pot asista la exerciţii de tip drill team şi la un moment de schimbare a Gărzii de Onoare de la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

De asemenea, în intervalul orar 20.00 – 21.00, pe esplanada Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Carol I, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va susţine un concert, iar Primăria Municipiului Bucureşti va organiza un spectacol de lumini.

De la ora 21.00, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe traseul Parcul Carol I – Bulevardul Timişoara.

*

Mormântul Ostaşului Necunoscut este un simbol al sacrificiului soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial. România a fost printre primele state care a decis să inaugureze un monument dedicat ostaşilor anonimi.

Pentru alegerea soldatului necunoscut s-a hotărât ca, în luna mai a anului 1923 să fie exhumate osemintele a zece ostaşi anonimi care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă unde s-au dat mari bătălii.

Ceremonia desemnării osemintelor Ostaşului Necunoscut s-a desfăşurat la Mărăşeşti, în data de 14 mai 1923. Punctul culminant al acestui eveniment l-a avut în prim plan pe elevul militar Amilcar C. Săndulescu, premiant în clasa a I-a al Liceului Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova şi orfan de război, care a fost desemnat de Ministerul de Război să aleagă sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut.

În faţa celor zece sicrie de stejar, care conţineau rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor anonimi menţionaţi, orfanul de război l-a ales pe cel de-al patrulea, înaintea căruia a îngenunchiat şi a rostit cuvintele care aveau să intre în legendă: „Acesta este tatăl meu!”.

Astfel, sicriul cu numărul patru a devenit soldatul necunoscut al României, iar celelalte nouă sicrie au fost duse în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti şi îngropate cu onoruri militare în ziua de 14 mai 1923.

Osemintele Ostaşului Necunoscut au fost transportate ulterior la Bucureşti, în Parcul Carol I, şi depuse, pe data de 17 mai, în Mormântul Ostaşului Necunoscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.