Fugarul Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania, potrivit informațiilor furnizate de Poliția Română.
„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional. Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia. În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară.”
Conform unor surse din MAI, primarul fugar a plecat astăzi din localitatea Senden de lângă Ulm, ascuns în mașina mătușii lui, întins pe podea sau în portbagaj, deoarece atunci când mătușa a ieșit cu mașina în stradă a părut ca e singură la volan. Mătușa era deja monitorizată din weekend prin telefon de polițiștii de la investigații criminale din România.
Poliția germană a urmărit mașina condusă pe drumul către Augsburg. Edilul a încercat să fugă din Germania. Mătușa lui a condus mașina cu aproximativ 200 de km la oră. Când au ajuns la gara din Augsburg, polițiștii germani l-au văzut pe Cătălin Cherecheș cum se ridică de pe bancheta din spate. Acesta intenționa să plece cu trenul spre Viena, la aeroport. După ce au coborât din mașină, polițiștii au vrut să-l legitimize, dar Cătălin Cherecheș s-a opus și a sărit la bătaie la polițiștii bavarezi dar a fost neutralizat.
Cherechesh s-a crezut in Romania unde legea le permite infractorilor mai multe decat aparatorilor legi si a luato-n bot,daca era in Romania si ii faceau militzieni romani asha ceva presa aservita infractorilor politici din Romania ar fi scris ca politzishti romani au comis un abuz de putere.
Dubla masura in Romania. Nu inteleg de ce autoritatile acorda o importanta deosebita unui primar fata de cei trei infractori (criminali de la Sibiu) care zburda prin lume. Va rog nu ma prostiti cu vrajeala ca doi au fost prinsi si il cauta pe al treilea.
Inainte de toate prindeti infractorii periculosi care fug de lege si pe urma mergeti la politicieni, primari, etc.
Mai cetatzeanule onest poate nu stiai dar astia care au furat sau au adus prejudicii sute de mii sau milioane de euro bugetului local sau central sunt mai periculoshi pentru o societate chiar si decat criminali,caci criminalul a luat viatza unui om dar ashtilantzi nu au facut rau doar unei familii ci intregi societatzi caci bani statului inseamna bani pentru : spitale,shcoli,gradinitze,armata,politzie,securitate,asistentza sociala,administratziile locala si centrala a statului,institutziile financiare si de control ale statului,tocmai dasta statele civilizate din Europa ii pedepsesc exemplar pe cei care fura din banul public sau se fac ca nu vad ori ii acopera pe hotzi,defapt legea 18 care era in Romania era copiata dupa o lege din Frantza care este si acum in tzara aia care este cu mult peste Romania indiferent despre ce performantze economice sau sociale discutam.
Inainte de a judeca pe altcineva gandeste….daca ai dovezii ca au furat demonstreaza aici…cu documente .
Siguranta cetateanului in codul penal este zero….daca te bate cineva si nu ai mai mult de 90 de zile ingrijiri medicale nu se intampla nimic.
Nu imi da exemplu Franta…in codul penal francez nu exista infractiunea de abuz in serviciu cum este la noi in legile speciale….iar vrajeala cu spitale, scolii, armata etc nu tine …deja se sifoneaza bani de foarte mult timp…sa incepem cu fantanile arteziene, bastoane electrice, gaze lacrimogene, gloante de cauciuc, ajutoare sociale fara numar si pensii acordate fara contributivitate… specialilor. Daca tot vorbesti de Franta poate imi precizezi pe acest site la cat se ridica totalul contributiilor pe care le plateste cetateanul francez. In Romania este 42,5% adica statul este partener cu tine.
Așa cum se știe, în arhitectura Codului penal din 1968 pericolul social putea avea un dublu rol: ca trăsătură generală a infracțiunii, respectiv de element de individualizare judiciară. În raport de prima funcție atribuită, pericolul social concret poate determina excluderea caracterul infracțional al faptei (art. 181). În noul Cod penal, pericolul social nu mai apare ca trăsătură generală a infracțiunii, astfel încât nu se mai pune problema excluderii caracterului infracțional în considerarea intensității reduse a acestui pericol.
Mai sedlex ia spune cat valoreaza viata unei persoane?