Acasă Actualitate Clanurile de la Agronomie Iasi

Clanurile de la Agronomie Iasi

DISTRIBUIȚI

Studentii de la Universitatea de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara -Ion Ionescu de la Brad- sunt deseori pusi in situatia de a nu sti cum se numesc profesorii cu care au cursuri deoarece foarte multi dintre acestia au acelasi nume de familie. Desi conducerea institutiei nu a avut niciodata curiozitatea de a face o statistica, se pare ca mai bine de un sfert dintre profesorii universitari de aici au exact acelasi nume de familie. Explicatia e una simpla si este departe de o simpla coincidenta de nume. Mai precis, multe din cadrele didactice mai in varsta au verisori, copii sau chiar nepoti angajati in universitate.

Impreuna, pretutindeni

Primul exemplu, care dainuie de mai multa vreme, este chiar al familiei Avarvarei. In aceeasi institutie lucreaza acum aproape toti membrii familiei, Ioan Avarvarei, rector al institutiei, dar si sotia, Teona Avarvarei, cadru didactic la Facultatea de Agricultura, catedra de Agricultura generala. Tabloul familiei Avarvarei este completat si de fiica lor, Simona, care ocupa postul de asistent la catedra de limbi straine, predand limbile spaniola si engleza de mai bine de doi ani.

Impreuna la serviciu vin si sotii Vantu. Capul familiei, Vasile Vantu, este prorectorul institutiei si totodata purtatorul de cuvant al universitatii, in timp ce sotia sa este secretara la Facultatea de Agricultura. Tot la Facultatea de Agricultura lucreaza impreuna si membrii familiei Jitareanu, Gerard si Doina. Gerard Jitareanu, de altfel decanul Facultatii de Agricultura, este, cel putin la serviciu, seful sotiei sale, profesorul Doina Jitareanu, care preda Fiziologie vegetala in cadrul aceleiasi facultati.

Tablou de familie pe orarele studentilor

Din peisajul Universitatii de Stiinte Agricole nu lipsesc nici alte grade de rudenie. Cel mai des intalnite sunt cele de gradul I, respectiv tata si fiu. Astfel, profesorul Ioan Burtan, fost prorector al institutiei, este mentorul fiului sau, Liviu Burtan, asistent la Clinica de Chirurgie si Patologie Chirurgicala de la Facultatea de Medicina Veterinara. Imediat dupa absolvirea facultatii, Liviu a ocupat, prin concurs, postul de preparator, iar in prezent isi pregateste lucrarea de doctorat, avandu-l ca indrumator, surpriza, chiar pe tatal sau.

Aceeasi situatie se inregistreaza si in familia Carp Carare, unde tatal, de altfel decan al facultatii de Medicina Veterinara, este seful fiului sau, Catalin, avansat asistent la disciplina Microbiologie. Ceva mai -recent- in peisajul agronomilor a aparut preparatorul Florin Cura, de la catedra de la Biochimie. El este fiul lui Paul Cura, care ocupa postul de profesor universitar la catedra de Farmacologie de la Facultatea de Medicina Veterinara.

Un alt caz este cel al profesorului Nicolae Hagiu de la Clinica Medicala, coleg de serviciu cu fiul sau Bogdan, care ocupa acum postul de asistent la Medicina Veterinara, unde preda cursul de Fiziologie animala.

Nici la Facultatea de Horticultura lucrurile nu stau altfel. Pe langa faptul ca-i este tata, Nistor Stan, decanul Facultatii de Horticultura, este si seful fiului sau Teodor Stan, care preda cursul de Legumicultura.

Pe orarul studentilor de la Facultatea de Agricultura apare de doua ori si numele de familie Iacob. Pentru cei care ar fi tentati sa vada o eroare, trebuie spus ca nu este nici o greseala. Viorica si Teodor sunt ambii profesori la aceasta facultate, doar ca apartin de catedre diferite: la Fiziopatologie lucreaza Viorica Iacob, iar la Culturi furajere este angajat sotul acesteia, Teodor.

-Este o chestiune de traditie-

Gradele de rudenie nu se opresc la Agronomie numai la legaturi de acest gen. Studentii de aici chiar glumesc de multe ori si se sfatuiesc unul pe celalalt sa nu cumva sa spuna ceva de rau vreunui profesor despre altul, intrucat ar putea constata ulterior ca acestia sunt rude. -Familia- agronomilor este, asa cum se vede mai sus, una numeroasa si unita. Mai bine de 80% dintre copiii cadrelor didactice de la Universitatea de Agricultura care au ales sa urmeze, la randul lor, profesia de dascal la aceeasi institutie sunt si absolventi ai acestei scoli. Conducerea universitatii nu pare ingrijorata de aceasta situatie, ba chiar se mandreste cu o asemenea traditie. -Toti au ocupat aceste posturi prin concurs. Sunt cei mai buni si si-au castigat pozitia prin concurs. In centrul universitar exista foarte multe familii de profesori care isi indruma copiii spre aceeasi meserie, de cadru didactic. Este, pana la urma, si o chestiune de traditie, pe care copiii doresc sa o urmeze-, a explicat Vasile Vantu, purtatorul de cuvant al institutiei universitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.