Guvernul va emite, astazi, o ordonanta de urgenta care sa corecteze textul din Codul de procedura penala, amendat de reprezentantii PD si PNL, iar parlamentul va fi chemat din vacanta pentru a aproba aceasta ordonanta. Decizia executivului vine sa puna capat unei lungi polemici intre judecatori si procurori privind interpretarea articolului 160, indice C, din noul Cod de procedura penala care a dus la eliberarea a peste 100 de infractori. Desi respectivul articol este in concordanta cu conventia europeana a drepturilor omului si vine in sprijinul celor uitati in arest, el va suferi modificari, atat din pricina procurorilor care sunt incapabili sa aduca -probe noi- in multe dintre cauze, cat si din cauza judecatorilor, care par sa uite ca articolul 160, indice C, poate fi aplicat in coroborare cu articolul 148, unde se spune ca instanta poate dispune mentinerea in arest preventiv a celor care sunt cercetati pentru infractiuni grave. Mult hulitul articol a constituit si un bun pretext pentru rafuieli politice, puterea facand responsabila opozitia de acest articol de lege, uitand ca legile in parlament nu pot fi aprobate fara voturile majoritarului PSD.
Articolul 160, boicotat atat de procurori, cat si de judecatori
Saptamana trecuta, ca urmare a -interpretarii restrictive- a prevederilor noului Cod de procedura penala (CPP), numai in Capitala au fost lasati in libertate cateva zeci de infractori periculosi. Procurorul general al Romaniei, Joita Tanase, si-a exprimat ingrijoarea fata interpretarea restrictiva a textului articolului 160 indice c), inca de saptamana trecuta, cand a declarat ca respectivul articol din Codul de procedura penala -trebuie interpretat si sub celelalte articole din CPP, cand subzista temeiul arestarii-.
De altfel, si judecatorii recunosc ca, in anumite situatii, cand sunt analizate cererile de judecare in liberate, articolul 160 poate fi coroborat cu articolul 148, din acelasi CPP, unde se spune ca instanta poate dispune mentinerea in arest preventiv a
celor care sunt cercetati pentru infractiuni grave. Cu toate acestea, doar in 20 de cazuri s-a tinut cont si de alte prevederi din Codul de procedura penala.
Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca acest articol atat de hulit (160, litera c)), care este in concordanta cu conventia drepturilor omului, repara o alta anomalie din actul de justitie, mentinerea in stare de arest preventiv a unor inculpati, pentru o perioada mai lunga decat aceea la care au fost condmnati.
Un nou pretext pentru rafuieli politice
Articolul 160 din Codul de procedura penala a starnit o adevarata furtuna si in viata politica. Vicepresedintele PSD, Ioan Mircea Pascu, a declarat, luni, ca deputatii Valeriu Stoica, Cornel Stirbet (PNL) si Emil Boc (PD) sunt raspunzatori pentru modificarea textului din Codul de procedura penala privind prelungirea arestarii. In replica, Stoica si Boc au declarat ca textul respectiv a fost aprobat de toti deputatii din Comisia juridica si apoi de toti parlamentarii. Potrivit lui Stoica, textul ca atare nu contine nici un pericol, fiind in concordanta cu conventia europeana a drepturilor omului si ca interpretarea eronata a acestei prevederi a dus la eliberarea unor infractori. In plus, deputatul PD Emil Boc a explicat ca interpretarea articolului 160 s-a facut fie cu rea-credinta, fie din nestiinta. El a mentionat ca acest articol trebuie corelat cu un altul din CPP, care indica faptul ca o persoana nu poate fi eliberata din arest daca prezinta pericol pentru ordinea publica. Desi ii imputa opozitiei situatia creata, premierul recunoaste ca responsabilitatea apartine tuturor parlamentarilor care au votat CPP. -Nu vreau sa cred ca au fost interese care au mers dincolo de ideologii-, a declarat, marti, premierul Adrian Nastase. Pentru a pune capat acestor controverse, Adrian Nastase a anuntat ca astazi, in sedinta de guvern, executivul va emite o ordonanta de urgenta prin care sa corecteze textul incriminat. (D.V.)
117 infractori eliberati in baza articolului 160
Seful Politiei Romane, chestorul principal Florin Sandu, a declarat, ieri, ca, din cauza interpretarii defectuoase a articolului 160 din Codul de procedura penala au fost eliberate 117 persoane. Printre cei eliberati din aresturile politiei, cinci erau arestati pentru trafic de droguri, sapte pentru talharie, unul pentru lovituri cauzatoare de moarte, unul pentru omor, unul pentru lipsire de libertate si trei pentru evaziune fiscala. Seful Politiei Romane este insa de parere ca ordonanta de urgenta care va fi emisa astazi va corecta neajunsurile mentionate. In ceea ce ii priveste pe cei eliberati, Sandu a apreciat ca acestia vor ramane liberi, pentru ca nu se poate reveni asupra deciziilor luate de instante.