Acasă Actualitate Comisia Europeană, cu ochii pe votul CSM în cazul Bârsan

Comisia Europeană, cu ochii pe votul CSM în cazul Bârsan

DISTRIBUIȚI

Cazul de corupție care include o întreagă rețea bine înrădăcinată la instanța supremă pare să fie atent monitorizat de la Bruxelles, acolo unde Comisia Europeană urmărește cu deosebit interes evoluția anchetei, mai ales că soțul judecătoarei Gabriela Bârsan este singurul judecător român de la CEDO. Mai mult acesta a intervenit în acest caz uzitând drepturile ale sale pe care dorește să le extindă în cazul soției sale într-o încercare ce poate fi interpretată ca ingerință în desfășurarea anchetei. Votul care urmează csă aibă loc astăzi în Consiliul Superior al Magistraturii în cazul soției judecătorului român la CEDO, Corneliu Bârsan, va fi atent urmărit de Comisia Europeană, care, în repetate rânduri, a criticat CSM pentru că este prea indulgent cu judecătorii-problemă, comentează oficiosul Comisiei Europene, portalul EUObserver. Sursa amintită mai scrie că judecătorul a cerut imunitate diplomatică pentru soția sa, președintele Secției Contencios Administrativ a ÎCCJ, Gabriela Bârsan. Corneliu Bârsan spune că procurorii care i-au percheziționat casa și au confiscat calculatorul și documentele soției au încălcat Convenția de la Viena, valabilă atât pentru el, cât și pentru soția sa. Totuși, prevederile invocate de Corneliu Bârsan fac referire domiciliul din statul acreditar, adică Franța, acesta stând la Strasbourg. Practic, nicio legătură cu domiciul său de la București. EU monitorizează atent fenomenul de crimă organizată în România și Bulgaria, precum și eforturile pentru eradicarea corupției, în special cea din rândul magistraților. Tocmai din acest motiv, aderarea celor două state a fost amânată pe termen nedefinit de Olanda și Finlanda, luna trecută, amintește EUobserver. Nu în ultimul rând pagina electronică citată, precizează că Bruxelles-ul urmărește atent cazul lui Silviu Bian, președinte al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), arestat în weekend pentru că ar fi primit peste 50.000 de euro mită.

A început urmărirea penală

DNA a anunțat oficial, printr-un comunicat transmis, ieri, începerea urmăririi penale pe numele judecătoarelor Gabriela Bîrsan, președintele Secției Contencios a instanței supreme, și Iuliana Pușoiu, de la aceeași secție, cele două fiind suspectate de trafic de influență. Potrivit comunicatului DNA, în același dosar sunt urmăriți penal și avocata Claudiua Gherbovan Silinescu și omul de afaceri Gabriel Chiriac, pentru cumpărare de influență. Conform rezoluției de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 – mai 2011, judecătoarele Bârsan și Pușoiu ar fi primit, în mod repetat, de la avocata Gherbovan – Silinescu și de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, diferite foloase. Acestea au constat în bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion și plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, dar și suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant sau asigurarea folosinței gratuite a unui apartament din Paris.

Reproșuri obstrucționiste

Judecătoarea Gabriela Bârsan, acuzată de trafic de influență de procurorii DNA, a publicat recent pe site-ul Juridice.ro o scrisoare în care le reproșeaza câtorva membri ai CSM – Mona Pivniceru, Cristian Danileț, Horațiu Dumbravă și Alina Ghica – ca au aprobat cererea de percheziționare a domiciliului sau deși avea relații personale cu ea și soțul său. Relațiile la care face referire judecătoarea Bârsan sunt vizite la domiciliu, scrisori primite de la soțul său, participarea la dezbateri. Aceasta a lăsat să se înțeleagă că îi are cu ceva la mână și că și ea ar putea vorbi la rândul său.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.