Home Actualitate Comisia Europeană: facem tot posibilul ca România să intre în Schengen!

Comisia Europeană: facem tot posibilul ca România să intre în Schengen!

DISTRIBUIŢI

În urma interpelării făcute de europarlamentarul sibian Nicu Ştefănuţă, (Greens/EFA) privind aderarea la Schengen, s-a reconfirmat prioritatea şi continuarea eforturilor pentru a reduce timpul de aşteptare la frontiere pentru cetăţenii români.

Pe data de 22 martie 2023, Nicu Ştefănuţă a înaintat Comisiei o interpelare în care a prezentat un studiu ce evidenţiază impactul negativ asupra mediului cauzat de neapartenenţa României la spaţiul Schengen. Acest studiu nu doar că a demonstrat pierderile financiare de miliarde de euro anual, dar a arătat şi că vehiculele, din cauza timpilor de aşteptare la frontieră, emit o cantitate semnificativă de dioxid de carbon.

Mai exact, se estimează că 46.000 de tone de dioxid de carbon sunt emise anual de vehiculele aflate în aşteptare la controlul de frontieră, doar pentru că România şi Bulgaria nu fac încă parte din spaţiul Schengen.

„Faptul că nu suntem în Schengen ne costa nu doar miliarde de euro anual ci şi sănătatea noastră şi a copiilor noştri, pentru că suntem expuşi la mii de tone de dioxid de carbon, doar pentru că se stă inutil la cozi în vămi! Când se va termina cu umilinţa? Când vom fi şi noi trataţi ca ceilalţi europeni?” spune europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.

În cele din urmă Comisia a răspuns printr-o scrisoare oficială în care a transmis următoarele cuvinte:

„Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică pentru Comisie, iar în colaborare strânsă cu Preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European, ne angajăm să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a asigura ca, în cursul anului 2023, Consiliul să adopte măsurile necesare cât mai curând posibil, astfel încât România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen.”

Nicu Ştefănuţă este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) şi este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.