Acasă Actualitate Companiile aeriene, obligate sa isi spioneze clientii

Companiile aeriene, obligate sa isi spioneze clientii

DISTRIBUIȚI

Transportatorii aerieni care opereaza in Romania vor fi obligati sa comunice date despre pasagerii pe care ii transporta. Ministerul Administratiei si Internelor a elaborat un proiect de lege in acest sens si l-a supus dezbaterii publice.


Propunerea de act normativ va fi afisata pe site-ul MAI pana la data de 12 mai, dupa care vor incepe procedurile de promulgare. In aceasta perioada, oricine poate sa conteste legea sau sa propuna eventuale modificari ale ei in conditiile -transparentei decizionale-.

Proiectul MAI prevede obligatia transportatorilor aerieni care opereaza in Romania ca, pana la finalizarea formalitatilor de imbarcare a pasagerilor pe care-i vor transporta din afara teritoriului Romaniei catre un punct de trecere a frontierei de stat romane, sa transmita, la cererea autoritatii competente, date despre pasageri.

Datele la care se refera proiectul Internelor sunt legate de actele de identitate prezentate de pasageri, datele inscrise in acestea si numarul de calatori transportati. Informatiile care intra in posesia structurilor MAI urmeaza sa fie distruse in cel mult 24 de ore de la primirea lor.

Actul normativ elaborat de MAI specifica faptul ca transportatorii aerieni care transmit date personale autoritatilor romane au obligatia de a informa pasagerii despre acest lucru. In cazul in care operatorii aerieni nu respecta aceste prevederi, vor putea fi amendati cu pana la o jumatate de miliard de lei.

Legea va permite politistilor de frontiera sa verifice actele inainte de sosirea persoanelor care vor sa intre in tara si totodata elimina posibilitatea ca cineva sa iasa dintr-o tara cu un act de identitate si sa intre in Romania cu altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.