Acasă Actualitate Competența lui Vîntu în hoție, apreciată de Geoană

Competența lui Vîntu în hoție, apreciată de Geoană

DISTRIBUIȚI

Un cunoscut bloger ziarist sportiv a postat pe blogul său o parte a unui interviu cu Mircea Geoană, selecția reprezentând un dialog cu adevărat interesant. Geoană recunoaște întâlnirile sale cu Vîntu, asta desigur după ce Vîntu a ieșit el public să confirme cine-i șeful.
Tolontan îl întreabă pe Geoană:

– „Ce ați vorbit cu Sorin Ovidiu Vîntu înainte de campania electorală!
– Nimic despre politică!
– Despre ce, nu despre ce nu, domnule Geoană.
Am vorbit cu Vîntu despre sistemul financiar-bancar din România, despre modul în care putem găsi resurse inclusiv pe piața de capital pentru a putea să capitalizăm economia românească, atåt de deșertificată de lipsa de capital și de creditare. Asta am vorbit. Și asta am vorbit și cu domnul Patriciu, și cu domnul Păunescu, care prin B1TV îl sprijină pe domnul Băsescu. Nu trebuie să-ți placă cineva sau să fii fan al acestor oameni care au averi puțin cam mari pentru gustul meu pentru a le putea recunoaște o mică competență.
– Dar nu e riscant să discutați, ca potențial președinte al României, despre sistemul financiar-bancar cu un om ca domnul Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare pentru fals în dosarul Băncii Internaționale de Dezvoltare? În final, procesul s-a stopat pentru că fapta s-a prescris.
– Nu-mi place domnul Vîntu. Aici sunt de acord cu domnul Băsescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vîntu. Mi se pare și malefic, și puțin cam turbulent. Dar asta nu înseamnă că nu poți să-i recunoști o mică competență într-o zonă profesională unde, pånă una alta, se pare că se pricepe.

„Zona profesională unde, pånă una alta, se pare că se pricepe“ Sorin Ovidiu Vîntu este jaful la scară națională, datul cu vastul. De la umilul cumpărător de certificate la gurile de metrou care se târa șontâc de colo-colo, la statura de mogul de astăzi, transformarea lui Vîntu s-a datorat în exclusivitate oamenilor din servicii.

Vîntu, povestea fără perdea

Fostul pușcăriaș Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat pentru delapidare și furt la 7 ani de detenție în perioada de dinainte de 1989, și-a format un imperiu de criminalitate organizată, și a condus, practic, nemijlocit (prin V. Velișcu) Serviciul Român de Informații în perioada cåt la conducerea acestuia a fost prietenul și concitadinul său Radu Timofte, suspectat de legături pe linia serviciilor speciale sovietice KGB și GRU.
Aceste două personaje au participat la pulverizarea economiei românești, la devalizarea unor bănci din România și la înființarea sistemelor de tip FNI și altele, fiind beneficiarii tuturor acestor jafuri naționale.
Vîntu, născut la data de 23 noiembrie 1955, în orașul Roman, județul Neamț, proprietar al trustului media Realitatea-Cațavencu, este poziționat de revista „Capital“ pe locul 3 în topul celor mai bogați oameni din România, cu o avere estimată la 800 milioane de euro.
Averea sa are ca punct de plecare țeapa FNI, unde peste 300.000 de cetățeni au fost păgubiți pe cale directă, iar dacă punem la socoteală și familiile acestora ajungem la cifra fabuloasă de peste un milion de romåni care și-au văzut viața distrusă de „mogul“. „Anchetat“ de procurori și polițiști pentru prăbușirea FNI, a Fondului Național de Acumulare (FNA), pentru devalizarea Băncii Române de Scont și a Băncii de Investiții și Dezvoltare, Vîntu a reușit să se strecoare pe sub brațul Justiției, datorită acoperirii unor personaje corupte din serviciile secrete controlate de Ion Iliescu.

Rețeaua securiștilor din spatele lui Vîntu

Vîntu a reușit să tragă marile tunuri sub umbrela creată de angajații-consilieri și colaboratorii foste cadre ale serviciilor de informații. Unul dintre aceștia a fost Ștefan Alexie, fost general de Securitate, fost șef al Direcției de Contraspionaj și secretar de stat în Ministerul de Interne înainte de decembrie 1989. Din 1990, a fost consilier al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Urmează: Vasile Alexoaie, fostul șef al Securității din Roman înainte de 1989, cooptat în conducerea SRI din Iași după decembrie 1989, după trecerea în rezervă devenind președintele Fondului Național de Investiții din Iași și director al filialei locale a firmei Gelsor; Vasile Buliga, fost ofițer de securitate și angajat al trustului Gelsor; Aurelian Deaconescu, fost ofițer de Securitate, fost șef al Serviciului Fraude din cadrul societății de asigurări Astra, a fost implicat în fraudarea acesteia în favoarea lui Sorin  Ovidiu Vîntu; Vasile Doroș, fost colonel de Securitate, șef al SRI Bacău timp de 8 ani, a condus filiala Fondului Național de Investiții din Bacău prin fiul său, Claudiu Doroș; Dan Gheorghe, fost ofițer de Securitate, comandant adjunct al Unității Speciale de Luptă Antiteroristă, șef al Brigăzii Antiteroriste a SRI după decembrie 1989, transferat apoi la UM 0215 (unitatea de informații și contrainformații a Ministerului de Interne). A revenit în SRI, în calitate de consilier al noului director Radu Timofte în 2000, iar la 1 noiembrie 2001 a demisionat.
Nicolae Constantin Hațeganu, fost ofițer de Securitate și fost președinte al Consiliului de Administrație al societății de asigurări Astra, a participat și el la fraudarea acesteia în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu. Florian Ioan, fost ofițer de Securitate, reactivat în Serviciul de Protecție și Pază al Președinției în perioada lui Emil Constantinescu, ajuns la gradul de colonel, a trecut în rezervă în 1998 pe motive medicale și s-a pus la dispoziția lui Sorin Ovidiu Vîntu.
A înființat la Corbeanca un serviciu paramilitar, cu misiuni de filaj, escortă și alte combinații de mână forte. Victor Marcu, fost șef de sector în cadrul fostului Centru de Informații Externe, responsabil cu problemele emigrației române și transferat apoi în Serviciul Român de Informații, a fost prim-adjunct al directorului Virgil Măgureanu, iar în 1995 a fost îndepărtat din funcție și din SRI pentru legături de afaceri cu mafia arabă.
Victor Marcu a coordonat afacerile firmei SC Macons & Co SA, înregistrată în Belgia, al cărei acționar era fiica sa, Anca Steliana Marcu. În noiembrie 2000, după cåștigarea alegerilor de către PSD, Victor Marcu a devenit adjunct al lui Ovidiu Mușetescu la FPS, cu rang de subsecretar de stat. Înaintea izbucnirii scandalului din jurul lui Sorin Ovidiu Vîntu și a fraudării societății de asigurări Astra, și-a dat demisia.
Vlad Mărgineanu, fost ofițer de Securitate, fost șef al secției SRI din Brașov, a devenit apoi fondator al Băncii Române de Scont, falimentată deliberat în 2002, după dispariția din conturi a 17 milioane de dolari din patrimoniul societății de asigurări Astra. Ogășanu Dumitru, fost ofițer de Securitate cu gradul de colonel, a condus Centrul Operațional SRI Ardeal. După trecerea în rezervă, a devenit director al Filialei Gelsor din Oradea. A participat la prăbușirea Fondului Național de Investiții. Gheorghe Rațiu, fost colonel de Securitate și șef al Direcției I-a de informații interne a Securității în perioada 1986-1989, a dispărut din România după „revoluție“, a ajuns în Germania și a revenit în țară din… China! A fost cooptat în calitate de consilier de Sorin Ovidiu Vîntu.
Cornel Rudăreanu, fost colonel de Securitate, a devenit și el consilier al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Vlad Soare, fost ofițer în Direcția de Informații Externe din cadrul Departamentului Securității Statului, a fost președinte al Băncii Române de Comerț Exterior în timpul guvernării CDR-iste, apoi președinte al grupului financiar Gelsor. Răzvan Temeșan, fost ofițer de Securitate acoperit în cadrul Băncii Române de Comerț Exterior, a devenit președintele Bancorex din decembrie 1989, funcție în care s-a menținut pånă în 1996. Răzvan Temeșan a fost profund implicat în afacerile lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Victor Velișcu, fost ofițer de Securitate în cadrul Inspectoratului de Securitate Dolj, a devenit în 2001 principalul consilier al șefului SRI, Radu Timofte, fost ofițer de grăniceri. Victor Velișcu a fost numit în această funcție la insistențele lui Sorin Ovidiu Vîntu, ca o recompensă a faptului că i-a acoperit afacerile ilegale în perioada cåt a fost încadrat ca ofițer la UM 0215 din cadrul Ministerului de Interne. Ilie Vrånceanu, fost ofițer de Securitate, a fost șef al filialei Fondului Național de Investiții din județul Bistrița.
Ion Popescu, cunoscut sub numele de Gioni Popescu, ajuns general și director adjunct al SRI prin contribuția financiară substanțială la „pușculița“ fostului director Virgil Măgureanu, a girat implicarea CENTROCOOP în afacera FNI. Înainte de 1989, a fost director adjunct cu delegație la o subunitate a CENTROCOOP, Depozitele UNIVERSALCOOP, remarcåndu-se în permanență prin implicarea în afaceri oneroase, fiind chiar la un pas de a fi arestat în primăvara anului 1989 de către colonelul Vasile Baciu, fost șef al Direcției Economice din Inspectoratul General al Miliției, în afacerea Orizont – Gigi Kent.
Un personaj aparte, care vine să întregească această imagine a jocurilor serviciilor secrete rusești în afacerea Sorin Ovidiu Vîntu, este Mircea Popa, bănuit că se afla în legătura agenturii agent KGB și cercetat de Securitate înainte de 1989. În 2007, Popa conducea Agenția de Presă Rusia la Zi, controlată de un off-shore din Insulele Virgine Britanice, reprezentat de un cetățean moldovean conectat la afacerile lui Sorin Ovidiu Vîntu. Mircea Popa este consilierul politic al lui Cosmin Gușă, dotat cu o vilă la Cornu, pe aceeași proprietate cu Horia Bejan, omul lui Boris Golovin. Gușă s-a remarcat în peisajul public prin discursurile sale filo-ruse și, nu întâmplător, este la rândul său consilierul lui Mircea Geoană, cel care tot bate drumul Moscovei de câteva luni încoace, prin același Golovin.
Așadar, priceputul domn Vîntu are toate motivele de a stârni admirația neprecupețită a lui Mircea Geoană, marioneta unui sistem care l-a creat și pe Vîntu, din nimic. Rămâne însă speranța că noua lozincă aruncată pe piață de Timișoara, „Mircea Geoană nu uita, te votăm la Moscova!“, să prindă în toată țara – măcar acea parte a țării care înțelege cam din ce direcție bate vîntu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.