Acasă Actualitate Complexul Palas îngroapă la propriu Palatul Culturii din Iași

Complexul Palas îngroapă la propriu Palatul Culturii din Iași

DISTRIBUIȚI

Palatul Culturii din Iași, monument istoric  și cultural de rezonanță pentru capitala Moldovei, se află într-un pericol real, determinat de construcțiile ilegale din complexul Palas, ridicate în imediata vecinătate a palatului  inaugurat de regele Ferdinand în 1927. Dacă ridicarea Palatului a durat circa două decenii, pentru distrugerea lui se pare că va fi nevoie doar de câțiva ani. Răul s-a produs atunci când ministrul liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu, a avizat ridicarea unui întreg complex de mall-uri, hoteluri și sedii de birouri în imediata apropiere a Palatului Culturii. Ca să justifice această decizie extrem de contestată la vremea aceea de oamenii cărora le mai pasă și de viața culturală a Iașilor, nu doar de business-urile unor personaje controversate, printre care se află chiar liberalul Relu Fenechiu, Ministerul Culturii, sub bagheta lui Iorgulescu, a dat aprobare complexului Palas emițând de ochii lumii și avizul 249/2008 privind „consolidarea și executarea de drenuri electropneumatice, de adâncime, sub amplasamentul Palatului Culturii din Iași, în vederea consolidării acestui monument istoric și cultural“. Avizul, făcut ca la carte, prevedea două tipuri de lucrări. „Pentru consolidarea versantului pe care este amplasat PALATUL CULTURII, în vederea construirii blocurilor A, B  și E ale «proiectului de dezvoltare Palas», alcătuite, fiecare, din mai multe corpuri.
De subliniat că pe amplasamentul lucrărilor de sprijinire a malurilor, zona blocului B, se află ruinele Curții Domnești – care vor fi protejate prin întreruperea traseului piloților în această zonă, așa cum s-a stabilit de comun acord între structurist și arheolog: s-a definit scopul comun al celor două specialități, acela de a se proteja vestigiile, detaliile tehnice se vor stabili odată cu desfășurarea lucrărilor de consolidare versant-executare drenaj de adâncime-continuare cercetare arheologică“, se angaja beneficiarul avizului, compania Iulius Group.

De asemenea, prin același aviz 249/2008, se prevedea „executarea unei rețele de drenuri electropneumatice, de adâncime, care vor capta apa subterană din zona versantului și vor opri afluxul de apă subterană dinspre zona talazului, spre zona joasă în care se vor amplasa construcțiile“. Aceste lucrări aveau menirea de a proteja Palatul Culturii de infiltrările de apă și de tasarea terenului, ambele determinate de construirea proiectului Palas chiar în buza operei arhitectului Ion Berindei.

Dezastru la Palatul Culturii, tăcere la Ministerul Culturii

La trei ani de la emiterea avizului de către Direcția de patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii, imaginile din interiorul Palatului Culturii sunt absolut înspăimåntătoare. Apă infiltrată în pereți, încăperi inundate și mult dezastru în urma așa-ziselor lucrări de reabilitare asumate de Iulius Group.

Întrucåt Palatul Culturii se află direct în subordinea Ministerului Culturii, am vrut să vedem dacă această instituție are habar de dezastrul de la Iași. De mai bine de o săptămånă așteptăm să ni se răspundă dacă ministerul a verificat respectarea condițiilor din Avizul 249/2008, dacă a semnat vreun proces verbal de recepție a lucrărilor în această lună, dacă are habar despre încăperile inundate ale Palatului în urma unor banale ploi, dacă are informații privind tasarea terenului și implicit afectarea structurii Palatului în urma lucrărilor la proiectul Palas și, nu în cele din urmă, dacă a avizat proiectul privind utilizarea tablei zincate, în locul ardeziei, pentru învelirea clădirii de patrimoniu. Deși ni s-a promis ferm un răspuns în cursul zilei de miercuri, nici măcar ieri, la închiderea ziarului, nu primisem nici măcar un rånd de la Ministerul Culturii, o instituție de altfel extrem de promptă să răspundă cånd e vorba de plăcuța cu citatul lui Nicolae Iorga privind înfrångerea lui Matei Corvin de către Ștefan cel Mare în bătălia de la Baia. Dacă instituția condusă de Kelemen Hunor ar fi la fel de promptă în reacții și la fel de protectoare atunci cånd vine vorba de monumentele romånești, poate încăperile din Palatul Culturii n-ar mai fi inundate la prima ploaie de vară, iar cei responsabili de afectarea structurii acestei clădiri ar răspunde conform legii.

Mall fără autorizație de construcție în coasta Palatului Culturii

În imediata apropiere a Palatului Culturii se ridică astăzi semeață structura unui mall care nu are autorizație de construcție, deși a fost anunțată aici prezența unor branduri celebre la nivel internațional. Astfel, conform autorizațiilor de construcție emise în 2009 pentru zonele A1, A2, A3 din imediata vecinătate a fostei Curți Domnești, în acest perimetru urmau să se ridice clădiri cu funcțiune de locuințe, parcări subterane, spații verzi etc. Numai că pe acel loc se află acum mall-ul, care nu are nici până astăzi o autorizație de construcție, el ridicându-se pe locul unde se dăduse autorizație pentru locuințe.


 
Desigur, mall-ul aduce mai mulți bani proprietarilor, dar și mai multe bătăi de cap, mai ales că autorizațiile de construire pentru zonele A1, A2 și A3 au fost anulate definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Iași, în urmă cu o lună, întrucât nu respectau regimul de construcție din zona monumentelor istorice. Nu știm dacă aceste lucruri interesează Ministerul Culturii, extrem de preocupat în aceste zile cu protejarea statuii lui Matei Corvin, dar neglijența de care dă dovadă această instituție în raport cu ceea ce se întåmplă la Palatul Culturii din Iași nu face altceva decåt să alimenteze suspiciunile potrivit cărora Kelem Hunor este ministrul Culturii maghiare și atåt. Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.