Acasă Actualitate Consilierul ministrului Niță și un director din Hidroelectrica, reținuți de DNA pentru...

Consilierul ministrului Niță și un director din Hidroelectrica, reținuți de DNA pentru o șpagă de 1,4 milioane euro

DISTRIBUIȚI

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, și Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei și consilier al ministrului Constantin Niță, au fost reținuți, miercuri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.
Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean, de complicitate la luare de mită și la dare de mită, se precizează într-un comunicat de miercuri seară al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din același Consiliu, denunțător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
„Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A și membru în cadrul Directoratului Hidroe­lectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice“, mai arată DNA.
Procurorii anticorupție precizează că potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, arată DNA, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen, mai precizează DNA.
Eugen Brădean și Ioan Mihăilă vor fi prezentați Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În această anchetă, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.