Acasă Actualitate Constantin Isac: „Mi-e frică să retrăiesc momentele acelea, de la masacrarea noastră!”(I)

Constantin Isac: „Mi-e frică să retrăiesc momentele acelea, de la masacrarea noastră!”(I)

DISTRIBUIȚI

Cotidianul "Curentul" prezintă astăzi, în exclusivitate, o primă parte dintr-un amplu interviu adevărul despre un episod crud al revoluției romåne din decembrie 1989 prin prisma lui Constantin Isac (foto), singurul civil din CFSN (n.r. Consiliul Frontului Salvării Naționale) care a scăpat din carnagiul din noaptea de 23/24 decembrie 1989 din fața sediului Ministerului Apărării Naționale unde, prin intermediul ordinelor criminale ale lui Nicolae Militaru, au fost masacrați uslașii conduși de colonelul Gheorghe Trosca, în numele legitimării diversiunii teroriste.

De profesie inginer și arbitru internațional de judo, Constantin Isac a fost "omul potrivit la momentul nepotrivit" în decembrie 1989 în scenariul pus în scenă de odiosul general Nicolae Militaru, dovedit spion al GRU (n.r. Serviciul Secret al Armatei Sovietice) în anii 80 de către colonelul Gheorghe Trosca în dosarele "Corbii I și II". Transferat în structura USLA (n.r. Unitatea Specială de Luptă Anti-Teroristă), colonelul Trosca împreună cu cele două echipaje chemate la MAPN să lupte împotriva teroriștilor au fost măcelăriți în noaptea de 23-24 decembrie 1989 pentru liniștea generalului Militaru, cooptat în noua structură de putere în frunte cu tridentul Iliescu-Roman-Brucan. Scăpånd cu viață din carnagiu, Constantin Isaac a devenit martorul incomod pentru liderii CFSN-ului și trecut la index, după 25 decembrie 1989, rămånånd în literatura de specialitate "civilul care a scăpat cu viață". Continuarea acestui interviu se găsește integral pe on-line.

Să revenim la episodul din  TVR?

Nu știam ce au vorbit în interior pentru că era izolat  fonic. Le-am spus generalilor ca împreună cu civilii să mergem la armată. S-a  telefonat  dintr-o cameră  unde generalul Voinea a vorbit  cu Stănculescu  și a spus că vine cu un  grup de revoluționari. Am plecat cu aceeași  mașină. Iată formula: era o dacie neagră de la  Securitate: șofer era Crețu Ioan, eu cu  Roman, în dreapta în timp ce colonelul Vătămășescu – fusese aghiotantul lui Milea, în spate împreună cu generalii  Chițac și Voinea. Am vrut să-l dau pe Roman jos, pentru că nu mai aveam loc, dar acesta mi-a făcut loc și eu am luat un steag și i l-am dat lui Roman să-l țină. Mașină cu care eram, avea o stație Stormo și  urla ca la balamuc deoarece nu știam cum să o  oprim. La ministerul Apărării,  am mai întårziat două minute. Primul grup a fost  așteptat de un ofițer în timp ce pe mine m-a condus soldatul  de la poartă și am intrat în minister  prin anticamera  secretariatului biroului ministrului Apărării. Cånd am intrat în secretariat  își  făcuse apariția  un colonel de aviație, Lepădatu, care mi-a spus ca aici în birou era  Ilie Ceaușescu.

Dar nu fusese deja arestat la ordinul lui Petre  Roman?

E o minciună. Roman se cunoștea cu Ilie Ceaușescu. Nu era fiestecine,  era lector universitar, era în bune relații cu Zoe, era în eșalonul doi al partidului, avea un cv bun politic si l-au dat afară (n.r. pe Ilie Ceaușescu). Era înnarmat cu un pistol și l-au pus în anticameră. L-au  dus în  secretariat. Pentru mine, Ilie Ceaușescu venise pe 21 seara, într-o dacie de la MAPN,  la TAB-ul care era în față la Teatrul Național și Inter, la ora 9,oo, dar nu-l știam. Nu l-am lăsat să i-a legătura  cu militarii de pe TAB și mașina a întors pentru că mulțimea începuse să-l huiduie puternic.

Știți că generalul Ilie Ceaușescu  era mai mult pe parte politică?

Era șeful Consiliului Politic al Armatei. El conducea  armata pe timp de pace. De ce?  Șeful MST-ului, Ștefan Gușă  era la Timișoara, nu era la București iar cel care îi lua ierarhic  locul era Ilie Ceaușescu, primul locțiitor al ministrului. I-am zis căpitanului Barbu să-mi dea pistolul că să-l arestez….pånă la urmă I-am luat pistolul cu forță șI am  intrat în birou și i-am zis că este arestat. I-am spus că sunt inginer la Republica, mai tårziu acesta a  recunoscut în cartea sa că  a fost arestat de un civil de la Timpuri  Noi, eram de la Republica. Cånd am intrat în birou era o masă unde  pe o parte erau generali iar pe cealaltă  civili  șI-n capul mesei stătea generalul  Stănculescu.  Le-am zis că ne trebuie o cameră, eram patru civili, unule era securist, Vătămănoiu, de  la Direcția a V-a. Stănculescu l-a  chemat  pe un ofițer să-mi arate unde să-l închidem  pe Ilie Ceaușescu.
Era un birou. Era camera de serviciu  al ofițerului de serviciu șI aici  l-am închis într-o cămăruță  mică, acolo  långă  faimosul wc unde s-au luat deciziile capitale, una dintre ele fiind  procesul uciderii lui Ceaușescu.  Scena descrisă, în  martie  1990  luasem  hotărårea  să publicăm ceea ce se întåmplase pe parcursul acelei perioade.  După ce îl arestăm începem să facem  organizarea șI eu  fac o propunere ca trupele de grăniceri  să treacă  de  la  Securitate la Armată  cum fusese anterior momentului 1989 iar  Miliția  și Securitatea să nu fie desființate șI acestea să  treacă sub comanda armatei.

Le- ațI  cerut personal?

Da, sunt cunoscute….mai erau și alti generali, pe care I-am întrebat dacă aveam bomba atomică. Mă gåndeam că cine știe?
La televizor era  Iliescu șI  Stănculescu ne-a  întrebat cine este conducătorul?. Știam despre formula magică cu Iliescu și am spus Iliescu. În cabinetul ministrului am văzut tabloul lui Ceaușescu și tocmai atunci venise o echipă de la televiziunea  armatei să filmeze și m-am dus cu ofițerul  de serviciu șI am  dat jos  tabloul.  După care, apare Iliescu, Voican, Montanu și ne asezăm la masă, inclusiv Militaru, care stătea  långă Iliescu. Iliescu îl știa pe Roman, întrucåt s-au îmbrățIșat și mi-am dat seama că se cunoșteau bine. I-am spus despre măsurile luate că armata e cu noi. După care ne întreabă  cum ne numim?. La care Militaru a spus că suntem FSN (n.r. Frontul Salvării Naționale) atunci am aflat că erau demult organizați, se cunoșteau, eu  nu știam atunci. Între timp, a venit șI generalul  Gușă cu o echipă de militari. La ora 17,oo Iliescu a spus că la CC vom continua oganizarea șI  toți de acolo(n.r de la Ministerul Apărării)  suntem CFSN(n.r. Consiliul Frontului Salvării Naționale)  și să mergem cu Gușă la CC  ca să facem organizarea. Am plecat împreună și acolo(n.r. la Minister)  a rămas Mihai Montanu, ca civil, reprezentant  al nostru împreună cu  Stănculescu. Suntem la  ora 16,30 cånd plecăm la CC în trei masini: o Dacie,un  break și un olcit; eu am fost în mașină cu Gușă. Am reușit să intrăm la CC,pe  la ușa principală. Acolo l-am chemat pe Dan Iosif, care a spus că noi eram guvernul. La råndul lor, ei se organizaseră acolo. Ne-am dus pe balcon unde Iliescu și Gușă  s-au adresat mulțimii. Acolo Sergiu  Nicolaescu l-a prezentat pe Iliescu ca disident, după ce mulțimea îl huiduise întorcånd astfel Piața în favoarea lui Iliescu. Ne-am retras într-un birou,  în camera 241, camera lui Nicolcioiu, șeful protocolului șI  o noapte întreagă am stat acolo. Aici, in jurul orei 7,00, cånd intrăm în birou, acolo văd fețe noi: Brucan, dar eu am rămas cu Mihai  Ispas la ușă pentru  că nu mai era loc, tot grupul plecase după Iliescu. Își face apariția și Ardeleanu, și Sergiu Nicolaescu, care vrea să afle…și strigă că apa-i otrăvită și subsolul este  minat ca  să plecăm de acolo(n.r. din sediul Comitetului Central-CC).  Între timp, l-am lăsat pe un cameraman să filmeze, era Sårbu(n.r. Adrian Sårbu, patronul trustului PROTV). Din nou, se reia scena,  cum ne vom numi….eu eram la ușă. La un moment dat,  după panica lui Nicolaescu care îșI  chemase cascadorii. Acolo era o luptă pentru  putere. Eram noi, cei care organizaseră  guvernul Verdeț șI  cascadorii lui Sergiu.

Dar cum ațI ajuns la USLA(n.r. Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă)?

Afară, începuse  să se tragă dar geamurile erau blindate pentru  că nu se spărseseră șI  atunci Vlad, ne-a spus acest lucru. Se stabilise un comandament unde generalii  Gușă și Vlad erau la  comandă.  Văzånd cum decurgeau lucrurile, eu am luat decizia să ne organizăm împreună  cu Crețu, să căutăm specialiști pentru noua structură de putere; să facem liste cu nume,prenume, ocupație. Cei  care erau acolo făcuseră legitimații, le-am luat și am făcut altele noi ,le-am semnat, iar  pe studentul Vasile Neacșa l-am pus să facă ștampilă cu CFSN dintr-o gumă,ca  să  ștampilăm noile legitimații. Am făcut lista pånă la numărul  12, după care, a preluat Neacșa. acest lucru în timp ce, Iliescu și cu Voican plecaseră,  defapt  dispăruseră toți cei care se cunoșteau. Ora 17,00- fusese deci  o parolă pentru  ei.
Atunci a venit comandantul USLA(n.r. Colonelul Ardeleanu)  și  atunci am zis că dacă pun måna  pe această structură care nu fusese controlată  ideologic o putem folosi în revoluție. L-am  pus la nr. 17(n.r. pe colonelul Ardeleanu) iar pe Vlad la numărul  8. Cånd I-am dat lista să fie bătută la mașină, I-a fost dată lui Gușă să  o semneze dar nu-l pusesem  pe Iliescu. Uitasem, de aceea l-am  trecut pe primul loc, la zero, și așa a rămas. Unul cåte unul s-au dus  apoi la TVR.
În tot acest răstimp, dumneavoastră  ce ați făcut?
Am rămas la CC. Am luat hotărårea  împreună cu Vlad, pentru că toată lumea avea armament, se trăgea iar  prin diverse camere se aflau ascunși diverși activiști ai PCR care nu fugiseră cu Ceaușescu. Noi acolo, (n.r. la CC)  nu știam că Ceaușescu  fusese prins și am întocmit un plan pentru prinderea acestuia, inclusiv cu cei de la Directia a 5-a a Securității. L-am anchetat pe Postelnicu, pe Ion Ceaușescu șI am aflat multe despre fuga CeaușIștilor.  Am luat împreună cu Iulian Vlad pentru că era debandadă, la TVR  se spunea prostii, ba că USLA atacă, ba ca Securitatea  atacă și pentru aceasta am  zis să  mergem împreună  cu Ardeleanu( n.r.  șeful USLA) și Bleorț(n.r. adjunctul lui Ardeleanu)  la USLA, în strada  Doamnei pentru a vedea  efectivele șI cadrele. Erau toți în unitate, am stat 45 de minute șI  ni s-au prezentat cadrele de comandă. Acolo am stabilit măsuri pentru  dublarea pazei, la ambasada SUA pentru  că se trăgea. Am revenit la CC, la echipa de comandă, formată din Gușă și din Vlad. Simțeam că   ceva se întåmpla peste voința noastră, eram izolați. Diversiunea teroristă începuse încă din 23 decembrie , cånd Cico dumitrescu,  care lucra la ministerul Economiei,  a spus că USLA trage, deșI el știa cine este USLA,  deoarece era coleg cu soția lui Ardeleanu, la Ministerul Economiei, deci fusese o diversiune ordinară. Militaru a stat liniștit pånă în 23 decembrie, șI  nu s-a amestecat în actul de conducere.

Cånd intră Militaru în actiunea propriu-zisă?

O noapte întreagă….continuă diversiunea, se trăgea între etaje, în clădirea CC s-a murit, foarte mulți civili trăgeau aiurea, de asta luasem hotărårea să strångem  armamentul. Acolo am găsit un depozit de wiskey și am zis că  dacă cei din clădirea îl găsesc  va fi dezastru. A venit Iordan Rădulescu, pe care l-am pus sa verse wiskey-ul la wc. Apoi,  am pus pe  o asistentă medicală din clădire  să facă ceai pentru militari șI pentru noi.  Știu că avem o convorbire telefonică  cu Moscova, Gușă a vorbit  cu generalul Moisev,  rușii cerånd  să  ne acorde sprijin militar, întåi  a vorbit el, apoi printr-o interpretă, era o studentă care știa rușește și vorbea  cu rușii la telefon și traducea  ce îi spunea Gușă. O chema Rada Istrate.  Eram intoxicați de  comandouri de elicoptere care  atacau  la ReșIța, Brăila, Iași…..se vede în noaptea generalilor. Atunci  am  luat legătura  cu  Ministerul Metalurgiei, unde  era Mihu Victor pe care  îl pun să ia legătura, la ReșIța, Brăila,  să verifice situația de  acolo. Peste 15 minute, mi-a spus   prin  TO  că la  combinate  se lucrează. Vedeți că  sunt minciuni. Cånd primește de la Craiova prin telefon ca un comandou, generalul  Rus le-a spus să nu atace. Luasem hotărårea  că acolo la CC eram izolați, vorbeau la telefon  și atåta tot,de aceea îl  punem pe Vlad să vorbească  la radio că Securitatea  este cu noi…. aveam  informații. La ora 8.00,  am fost la USLA împreună cu colonelul Ardeleanu că să pregătim  introducerea acesteia în acțiune. Între timp, la CC venise Dumitru Mazilu din partea FSN-ului ca să conducă iar Militaru șI alțI generali mai vårstă au dispărută din clădire.
Ne punem probleme. Cum  să transmitem că USLA e de partea noastră? Ne gåndim să mergem la Ministerul Apărării. În jurul orei 11,00, Gușă  dispare  șI el din CC, după  ce anterior făcusem  un consiliu pe 23 decembrie  dimineață cu Vlad șI cu Mazilu  despre cum să  intre USLA în acțiune.  Eu rămån  împreună cu Ardeleanu ca să mergem la sediul Ministerul Apărării.  Ne vedem la minister. Era 1,oo. Ca să ne recunoaștem între noi  am stabilit niște parole, aveam  cărți de vizită, care erau un pic mai deosebite, am rupt-o în două, pe care am scris Ionescu, jumătate a rămas la mine iar cealălată  jumătate la Ardeleanu (șeful USLA). După aceasta, Ardeleanu a plecat la USLA să se organizeze iar  eu m-am dus să  văd pe străzi  ce se întåmpla.  Am văzut că este un circ, unii trăgeau de jos, civili, militari,….. era un haos general. Am ajuns, la stația de metrou Politehnica, în bulevardul Ho Si Min. Ies afară, să verific …. șI în fața intrării era un tanc care interzicea accesul de pe bulevard.  M-am dus jos să dau telefon la USLA intrucåt se știa cine sunt. Am dat telefon șI  am vorbit  cu Bleorț care mi-a   spus să am rabdare ca  să vedem ce se poate face. Între timp mi-a spus: aveți noroc trei ABI-uri (n.r. Autovehicule semi-blindate) sunt în drum spre Ministerul Apărării. Drumul pe care Trosca îl alesese să vină  era  pe ruta Gara de Nord-Cotroceni- Bulevardul  Ho Si  Min – sediul MAPN întrucåt la Răzoare șI la Academia Militară se duceau lupte grele.  Trosca  mi-a spus că mă vor lua după  care am scos legitimația de membru al CFSN, semnată, ștampilată, inclusiv  de Dumitru Mazilu, șI  m-am dus la tanc. I-am dat-o tanchistului, tancul era de la unitatea militară de la  Focșani, toată zona era blocată de armată, de  un regiment de tancuri de la Focșani, în Piața Moghioroș cåt și pe Bulevardul  Ho Si  Min. Eu I- am spus că vin trei ABI-uri dar au venit doar două.  Comandantul tancului nu a crezut nimic. Era  deja 9,30 seară șI  era beznă. Mă urc în primul ABI  unde mă prezint: Ionescu iar Trosca a vorbit  prin radio cu baza că l-a luat pe Ionescu; li se spusese  să se oprească la 30 metri în spatele ultimului tanc. Asta însemna că cei  de la MAPN au telefonat comandamentului USLA care le-a comunicat că ajungem în dispozitiv iar mie mi  se spusese  să cobor din ABI ca să intru în minister; între USLA fusese  deja introdusă în luptă la Gara de nord. Trosca  îmi spusese că nu se poate  bate cu TAB-urile  teroriștilor întrucåt ABI-urile  erau cutii de conserve, ceråndu-mi să insist  să primească aceleașI arme ca șI teroriștii.  Am vorbit  cu baza și la un moment dat  tancul din stånga noastră, pe dreapta erau blocurile dinspre Favorit, a deschis focul împotriva noastră. Ulterior, pe centrul de calcul din curtea sediului Ministerului Apărării  era dispus un cuib de mitraliere  care au tras în noi alături de soldații dispuși pe  restaurantul Favorit și pe blocurile din jur. S-a știut de noi…prima dată au tras  în primul ABI. Ne-am dat  jos  șI le-am strigat că avem rănițI  șI ni s-a spus  că vine o salvare  însă noi  am refuzat salvarea  intrucåt aveam informații  că  teroriștii aveau salvări.  De aceea, noi am cerut ca tancul din stånga noastră …..după care ni s-a spus că tancul din fața noastră  ne va face  trei semnale luminoase.
Mi-e frică sa retrăiesc momentele acelea, eu m-am rugat și s-a întåmplat o minune: trăiesc.  În pauza, de după semnalele luminoase, tancul  care trăgea în noi, de la stånga la dreapta, ne-am folosit de  unghiul mort ca să ieșim din ABI.  Primul a ieșit  Trosca, eu mă așezasem  între șofer  și Trosca, șI la un momendat mi-a pus pe cap  o cască întrucåt aveau decåt două plus două veste de salvare, aceasta  era dotarea lor specială șI nu cum s-a spus ulterior că aveau arme performante. Am reușit să ies șI eu în timp ce Trosca s-a ascuns în spatele roților ABI-ului șI a încercat să plece cu cel de-al doilea ABI. Eu am fugit prin stånga tancului șI m-am ascuns după un bloc. Trosca era viu șI încerca să intre în ABI. La fiecare al patrulea foc era un cartuș trasor care făcea lumină șI am văzut că un tanc a lovit ABI-ul. Eram rănit de schije șI m-am ascuns sub o mașină acoperită cu prelată la 20 de metri de ABI-uri. Se văd șI acum rănile de pe picioare, uite schije.

Da, se văd într-adevăr.

Timp de o oră jumătate, s-au dus lupte grele, nici în filme așa ceva nu se vede poate în  filmele astea despre Irak. Noi însă  nu am tras nici un  cartuș, nu am făcut nici un gest provocator pentru  a nu  se declanșa focul. Noi trebuia să luăm legătura  cu armata care să vină să ne spună misiunea de luptă. Avem dovada, declarația colonelului Zătreanu. S-a făcut dimineață, am fost căutat, au trecut pe långă  mine soldați dar nu m-au găsit. La 6,00 dimineața, un om care se ducea la fabrica de mobilă, eu cånd  l-am văzut, eram pierdut în spațiu, sångele se coagulase, aveam acte la mine, consideram că fusesem  atacat de teroriști, aveam o agendă cu toate numerele  speciale al activului de partid, aveam liste, ajunsesem pånă la frizerul lui Ceaușescu. Eu, acolo, în Drumul Taberei aveam un prieten, avovatul  Ivan Nicolae si voiam să ajung la el. Au fost echipe întregi de militari care m-au căutat dar nu m-au găsit. Cånd am ajuns la blocul colegului meu, civilii erau organizați cu mături, cuțite șI nu lăsau pe nimeni să intre în bloc.  Ajung la el după ce urcasem 8 etaje. Prietena lui fusese asistentă la Elias, pe 23 decembrie  prin måna mea trecuse dosarele Corbul 1șI  2 ,securiștii îmi adusese  dosarele. Dar nu am știut care era valoarea informativă a acestora. Ajung la el șI aceasta  îmi spuse  să mă duc la spital pt că aveam resturi de zgură, schije în gambe.  Cånd am ajuns la Policlinică  paza era făcută de un bolnav în halat și nu lăsa pe nimeni să intre, eram înnarmat cu un bisturiu șI o coadă de mătură.  I-am zis că m-am lovit și vreau un control medical. Acesta mi- a spus că noaptea  azi o salvare căuta  răniții, după care a urmat o mașină militară.

Scenariul a fost bine pregătit?

Mi-am dat un nume fals, Dinescu Gheorghe la Policlinică șI  mi-au facut antitetanos. Așa am rămas înnregistrat. Este cel de-al treilea nume pe care l-am folosit. După aceasta,l-am luat șI pe prietenul meu șI am plecat spre sediul MAPN.  Aici, ABI-urile  erau deavalma,ușile  erau deschise, cartușe, militari arși, erau niște dacii  parcate pe dreapta, care erau acum carbonizate….era un teatru de război. Între timp, plec  după ce am vazut scena, după care  îmi dezgrop de sub SKODA unde stătusem ascuns, actele:  era agenda telefonică,legitimații  plus alte hårtii.

Nu erau militari de pază acolo?

Nu, acolo  un colonel  îl dezbrăcase  pe Trosca anunțånd că este terorist. Scena este filmată. Aici plångea, Liliana Neagoe, soția unuia dintre  cei uciși.  Pe 25 decembrie  am venit să  demonstrez că nu am fost teroriști șI am văzut în  Romånia Liberă, în care  Floca  declara ca martor ocular ce luptă dusese  armata împotriva teroriștilor. În ABI-uri, au fost 7 morți, 2 răniți și 2 nerăniți plus un civil neprins. Unul dintre militari, Șoldea,  a fost prins de un echipaj si dus ca terorist în ministerul Apărării. L-a luat Voican să-l ancheteze, care îndeplinea acum un rol militar, avea mitralieră, avea uniformă de camuflaj. Ardeleanu  a intrat  în criză, acum eu povestesc ce a zis Șoldea, I-au luat ceasul  șI I-au anchetat Mihai  Montanu. Pånă la urmă au fost arestați Ardeleanu și Șeful Directiei a-V- a. Ardeleanu face criza de nervi: iar Militaru a spus celebra frază:  la război ca la război. Dimineața cei care au scapat s-a refugiat într-un bloc visavis de Ministerul apărării la etajul 4 și de acolo  o echipă de armată I-au dus  la minister unde  au fost anchetațI; erau pånă și libieni, care nu erau teroriștii.

Ce s-a intåmplat cu dumneavoastră?

Am încercat să intru la conducere…. Unde mă întålnesc cu Gușă, care îmi spune:  Cum ai scăpat? Ești viu? Noua putere era formată acum  din Crețu, Cristina Ciontu, Vasile Neacșa, reprezentau Frontul  în sediul  MAPN.  Mă prezint, vreau să iau legătura  cu Iliescu. Pe 25 decembrie se întåmpla. Nu am ajuns la Iliescu. Derbedeii ăștia m-au flituit.Erau la putere. Am plecat de acolo să mă duc la TVR. Nu m-au arestat. La TVR au organizat puncte de control, conduse de colonelul Clonț. Nu treceau decåt cei ai lor. Deja unitățile  militare se plångeau că nu au hrană, m-am apucat să dau telefoane, am dat telefoane  la Tricodava să vină cu caciuli și  cu mănușI; acolo era o tipă  rusoaică care conducea, am date. Acum, după anchetele desfășurate în acești ani se vede că au fost limitate, o anchetă a Procuraturii Militare, alta condusă de Comisia Senatorială, niciodată nu au vrut să mă primească  și toată acțiunea a foat  făcută că noi  să părem că am vrut să-l prindem pe Iliescu. A doua perioada este cånd  vine la Procuratură  generalul  Voinea, se schimba legea numărul 42 în care trebuia o declarație  la procuratura militară  pentru acordarea titlului.  În urma hotărårii s-au prezentat din nou militarii, fiindcă o treime din morții revoluției  sunt militari, asta arată ce debandadă am avut; avem mărturii de bună voie, pe care în urma grevei lui  Teodor Mărieș am reușit  să le  strång tot întrucåt   am jurat să  spun adevărul pentru  că au murit 7 oameni și 11 copii au rămas fără părinți. Pe data cånd noi am fost ….s-a considerat că cele mai importante cazuri sunt: evenimentele  de la Academia Militară, cele în care a fost implicat batalionul 404 DIA șI noi USLA din fața sediul ministerului Apărării.  Cele trei evevimnete  sunt rezumate  printr-un simplu NUP iar  morții sunt în  eroare de fapt. Și acum vin cu dovezile, mărturia colonelului Zătreanu, membru în comitetul de apărare al MAPN. Iliescu a pendulat între TVR și MAPN împreună cu Voican. Dupa aceea, avem dovada, în afara marăturiei lui Zătreanu, care spune că venirea noastră  a venit la ordinul  lui Iliescu-Gușă-Brucan, mai ne spune că organizarea  a fost făcută de armată, mai știm că noi am ajuns acolo și cånd  am fost masacrați. La TVR se anunțase că trei ABI-uri vor ataca sediul MAPN, anunțase Militaru. Mai  găsim dovada că acolo comandantul  de la poartă care spune că a fost  informat de grupa operativă din minister, că vin teroriști ai Securității  să atace. Dovezile există și le avem. Ceilalți au luptat. Avem mărturia comandantului  din dispozitiv că  din minister au fost trimiși soldați care au tras din blocul de le etajul 4 împotriva ministerului, avem mărturia comandantului  gărzii care I-au prins pe ei și li s-a spus că execută o misiune de luptă. La Orizont avem mărturia că  cei care au tras spre minister au fost de la parașutiști era Safta (n.r. Mărul )care a dat ordin împotriva noastră, după ce noi nu am tras. Noi legitimam noua putere, se  striga fără comuniști pai tocmai ei ne-au băgat pe gåt diversiunea. Ei au luptat pentru noi și îi acceptăm așa. Avem mai departe dovezile că se știa de noi și ne-au măcelărit, iar pe răniți I-au dus la fort, eu începånd cu 25 decembrie 1989, le-am spus că am scăpat. Dar civilul ori era securist ori era nebun?Era nebun…..

Vreau în încheierea discuției noastre  să-mi punctați vinovații masacrului?

Nu este corect, 20 de ani am așteptat ca cei care au greșit să-șI  recunoască  vina. Acum  și-au mai schimbat opinia  dar aștept ca justiția să-și spună cuvåntul.  Eu l-am dat în judecată pe Sergiu Nicolaescu,pentru  ce a scris. Ca să reușesc să-i schimb părerea lui Valentin Gabrielescu(n.r. a urmat la conducerea Comisiei Senatoriale pentru evenimenetele din decembrie 1989)  că voia să scrie un raport comun,  pe care să-l asume la comun cu opoziția, am ajuns prin Ion Itu, ziarist care s-a ocupat de evenimente și l-am arătat (n.r. lui Valentin Gabrielescu) că vinovațI nu sunt cei de la USLA, ci cei care au preluat puterea. Toți cei care au fost acolo(n.r în sediul MAPN)  sunt vinovați: Iliescu, Voican,Militaru ….sunt mulțI pe filiera KGB. ȘtițI documentele din dosarele  Corbul 1 și 2 se referaă la generalul  Militaru șI la fiica lui. Ceaușescu nu putea să-l condamne politic pe Militaru, așa că a fost acuzat de  deturnări de fonduri de la construcția Porțile de Fier iar pe fiica lui pentru deținere ilegală de valută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.