Acasă Actualitate Constituția prevede că Iohannis nu poate să admită remanierea Guvernului după ieșirea...

Constituția prevede că Iohannis nu poate să admită remanierea Guvernului după ieșirea ALDE decât după aprobarea de către Parlament

DISTRIBUIȚI
Constituția României prevede la art.85 că „dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) (revocă și numește pe miniștri) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”. Așadar după ieșirea ALDE de la guvernare, Dăncilă are obligația să meargă în Parlament cu propunerile de miniștri, acolo unde PSD are 204 voturi, având nevoie de încă 29 de voturi fiind necesare 233 de voturi pentru ca Guvernul PSD să treacă. Este exact numărul de voturi al grupului Pro-România condus de Victor Ponta.
Fostul președinte Traian Băsescu a prezentat foarte plastic situația:
„Afară PSD! Să vină PNL!
PSD trebuie să înţeleagă că, după retragerea ALDE de la guvernare, Preşedintele României nu mai poate aproba remanierea cerută de premierul Dăncilă decât dacă remanierea este aprobată de Parlament (vezi Art. 85 din Constituţie).
Dar acest lucru nu este posibil pentru că PSD nu mai are majoritate, pierzând şi alianţa cu ALDE şi susţinerea parlamentară a UDMR.
Nici tehnic şi nici politic, PSD nu mai are necesarele voturi pentru a face remanierea prin Parlament.
Datorită imposibilităţii realizării remanierii şi pentru a-şi salva partidul, premierul Dăncilă trebuie să-şi depună mandatul şi să treacă în opoziţie cu PSD cu tot.
Când te gândeşti că, acum doi ani, PSD avea 46 la sută, că au mărit consistent pensiile şi salariile, au reintrodus pensile speciale, au mărit ajutoarele sociale etc, te întrebi cât de nepricepuţi au putut fi socialiştii încât azi să ajungă în poziţia de a fi scoşi de la guvernare.
Oare cum au reuşit socialiştii ca prin creşterea salariilor şi pensiilor cu peste 100 la sută, să ajungă într-o situaţie politică mai rea decât am avut eu după ce s-au tăiat salariile cu 25 la sută. Curat murdar!
Ludovic Orban şi Rareş Bogdan abia aşteaptă să preia guvernarea pentru a lichida pensiile speciale, pentru a construi autostrăzi, pentru a construi spitale, pentru a reduce aparatul bugetar şi pentru a da ţării viitor.
Afară PSD! Să vină PNL!”, a scris președintele Băsescu pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.