Acasă Actualitate Consulul PSD-ist Cătălin Dancu a încercat să nu predea pașaportul eliberat la...

Consulul PSD-ist Cătălin Dancu a încercat să nu predea pașaportul eliberat la ordinul ministrului Aurescu

DISTRIBUIȚI

MAE a anunțat vineri că proaspătul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus miercuri, pe 6 noiembrie, eliberarea unui pașaport simplu temporar pentru Adrian Coman pentru a putea vota. Inițial, acestuia i-a fost respinsă cererea pentru pașaport din cauză că e căsătorit cu o persoană de același sex.
Cu o maximă nesimțire, consulul român la New York, Cătălin Dancu, i-a răspuns lui Adrian Coman, căsătorit cu americanul Clai Hamilton de 9 ani, în urma unei căsătorii oficiate în Bruxelles, „Atât timp cât dumneavoastră ați solicitat emiterea unui nou pașaport și ați precizat de bunăvoie faptul că sunteți căsătorit cu o persoană de același sex, autoritățile române nu pot emite un pașaport în aceste condiții” și că Ministerul Afacerilor Externe nu poate procesa cererea lui, întrucât certificatul său de căsătorie nu are corespondent legal în regimul actelor de stare civilă emise de statul român.
Iată că de fapt, MAE putea procesa cererea sa și mai mult, i-a și eliberat pașaportul.

Asociația ACCEPT transmite însă printr-un comunicat că Dancu a făcut tot posibilul să nu-i elibereze pașaportul românului:

„Adrian Coman s-a deplasat la sediul Consulatului României în New York întrucât ieri (n.r. joi) la ora 14:00 Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Paşapoarte, ne-a comunicat faptul că ” prevederile Codului civil românesc care nu recunosc căsătoria dintre persoane de acelaşi sex nu pot fundamenta refuzul primirii cererii şi eliberării [paşaportului] în situaţia în care solicitantul declară starea civilă căsătorit şi prezintă în acest sens un certificat de căsătorie cu o persoană de acelaşi sex, căsătorie legal încheiată într-un alt stat membru.” Răspunsul acesta ne-a fost transmis în cadrul comunicării începute în ianuarie 2019 cu autorităţile române.

Ulterior, Adrian şi Asociaţia ACCEPT au aflat de la jurnaliştii Libertatea că Ministrul Afacerilor Externe a dispus eliberarea paşaportului în data de 6 noiembrie, informaţie care nu a fost comunicată de Consulatul României la New York nici lui Adrian Coman şi nici avocatei sale Iustina Ionescu. În mod tendenţios, Consulatul României la New York a transmis o informare cu 2 ore înainte de închiderea Consulatului pentru pregătirea alegerilor prezidenţiale, informare de care Adrian Coman a aflat când era deja în sediul consulatului.”.

Cel mai probabil până la începutul lunii decembrie consulul Cătălin Dancu va fi deja rechemat de la post.

2 COMENTARII

  1. Imi pare rau dar Dl. Consul a fost corect daca cererea e in contradictie cu legislatia romana. Tot in acelasi ‘spirit’ (de a interpreta legislatia romana cum ne-ar cadea bine la fiecare) ar trebui ca persoanele divortate in strainatate sa poata obtine pasapoarte fara sa treaca prin procedura lunga de a il recunoaste (divortul) si in Romania. Ma intreb daca Dl. Ministru face exceptii si pentru cei din categoria asta sau e nevoie sa ne recasatorim cu cineva de acelasi sex? Dl Dancu a explicat frumos de ce el trebuie sa respecte legea in aceste cazuri si care e procedura (care poate dura luni de zile) dar vad ca Dl Ministru de Externe face exceptii de la lege.

    • Nu a făcut ministrul vreo excepție sau derogare, ci el fiind unul din juriștii străluciți ai României așa a aplicat legislația. În oglindă, dvs. completați cererea ca fiind divorțat, așa cum cum sunteți în țara în care completați cererea și pt.că statul român nu a recunoscut încă divorțul, vă va elibera pașaportul ca fiind căsătorit în continuare. Ceea ce nu contează că oricum starea civilă NU se trece în pașaport. Trimiteți o petiție ministrului în acest sens la http://mae.ro/petitions și anunțați-ne vă rugăm ce v-a răspuns. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.