Acasă Actualitate Coordonarea insuficientă limitează impactul finanțării UE pentru cercetare și inovare

Coordonarea insuficientă limitează impactul finanțării UE pentru cercetare și inovare

DISTRIBUIȚI

Potrivit unui nou raport al Curții de Conturi Europene, sinergiile între Orizont 2020, programul pentru cercetare al UE în valoare de mai multe miliarde de euro, și fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) nu sunt pe deplin exploatate. Diverse elemente constitutive necesare pentru crearea acestor sinergii nu existau încă în perioada 2014‑2020. Comisia Europeană și autoritățile care gestionează fondurile în țările UE nu cooperează îndeaproape, iar autoritățile de gestionare a fondurilor din statele membre lucrează adesea în structuri compartimentate, închise, care le împiedică să utilizeze fondurile în mod complementar. Acest lucru limitează punerea în aplicare și impactul investițiilor legate de cercetare și inovare și împiedică eforturile de eliminare a decalajului în materie de cercetare și inovare în Europa.

În perioada 2014‑2020, UE a alocat cercetării și inovării 12 % din bugetul său, un procent mai mare ca niciodată. Din această sumă, 76,4 miliarde de euro proveneau din programul Orizont 2020 și aproape 41 de miliarde de euro din fondurile ESI. Auditorii au verificat dacă Comisia și autoritățile de management din țările UE luaseră măsurile necesare pentru a crea sinergii între fonduri cu scopul de a asigura faptul că acestea produc un efect mai mare decât intervențiile la nivel individual.

„În această perioadă în care cetățenii depind de cercetătorii și de inovatorii noștri în atât de multe domenii vitale – de la dezvoltarea vaccinurilor până la tranziția energetică, tranziția verde și cea digitală – trebuie să maximizăm impactul finanțării consacrate cercetării și inovării”, a declarat doamna Ivana Maletić, membra Curții care a condus acest audit. „La prima vedere, programul Orizont 2020 și fondurile ESI ar putea părea două lumi diferite, care au puține lucruri în comun. Or, ele pot avea un impact mai mare dacă sunt utilizate în mod complementar. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe o cooperare încă de la început, atât în ceea ce privește conceperea, cât și punerea în aplicare a programelor.”

Auditorii au constatat că o serie de factori esențiali pentru crearea de sinergii între fonduri nu existau încă în perioada 2014‑2020. În primul rând, normele privind fondurile nu erau bine aliniate. Comisia a luat măsuri pentru a remedia această situație în perioada 2021‑2027, dar rămâne de văzut dacă modificările vor avea impactul preconizat. În al doilea rând, deși cooperarea în cadrul Comisiei s-a îmbunătățit în perioada 2014‑2020, cooperarea dintre Comisie și statele membre, precum și în interiorul statelor membre, a fost adesea neuniformă. În al treilea rând, deși este esențial să existe informații cu privire la proiectele și la beneficiarii proiectelor finanțate atât prin programul Orizont 2020, cât și din fondurile ESI, până în martie 2022 nu a existat o bază de date care să cuprindă toate proiectele finanțate din fondurile ESI, iar baza de date constituită între timp nu este încă compatibilă cu baza de date a programului Orizont 2020. Al patrulea factor a fost reprezentat de expertiza și de capacitățile manageriale ale autorităților de management din țările UE, care au fost considerate nesatisfăcătoare, în pofida sprijinului oferit de Comisie.

Pentru a se concretiza, sinergiile trebuie să fie luate în considerare în mod adecvat în documentele de planificare strategică dintr-un stadiu incipient. Auditorii au constatat însă că documentele de planificare strategică ale fondurilor ESI făceau puține trimiteri la sinergii cu programul Orizont 2020. În plus, prioritățile stabilite în aceste documente strategice erau adesea prea generale, ceea ce a îngreunat concentrarea investițiilor și crearea de sinergii. Una dintre sinergiile posibile, utilizarea fondurilor ESI pentru a exploata rezultatele cercetării și inovării obținute în cadrul proiectelor finanțate prin programul Orizont 2020, a fost neglijată în mod special. Un motiv principal pentru acest lucru a fost faptul că autoritățile de management ale fondurilor ESI pur și simplu nu știau cum să creeze sinergii sau cum să găsească rezultatele proiectelor din cadrul programului Orizont 2020. Potrivit auditorilor, aceasta reprezintă o ocazie ratată de a transpune în practică rezultatele cercetării și inovării. Un alt exemplu este cel al mărcii de excelență, o etichetă de calitate acordată propunerilor de proiecte din cadrul programului Orizont 2020 care au fost evaluate pozitiv, dar care nu au fost finanțate din cauza lipsei de resurse. Această etichetă are potențialul de a facilita finanțarea în cadrul fondurilor ESI, dar a fost utilizată doar într-o mică măsură. Alte sinergii, cum ar fi sprijinul acordat din fondurile ESI centrelor de cercetare pentru a sprijini proiectele să concureze pentru obținerea unei finanțări mai selective în cadrul programului Orizont 2020, au fost, în general, realizate.

Programul Orizont 2020 și succesorul acestuia, programul Orizont Europa, vizează excelența, în timp ce fondurile ESI vizează reducerea decalajelor între regiuni, inclusiv prin sprijinirea cercetării și inovării. Sinergiile sunt deosebit de importante pentru țările rămase în urmă în ceea ce privește cercetarea și inovarea, deoarece permit coordonarea utilizării fondurilor Orizont 2020 și a fondurilor ESI, producând un efect mai mare decât cel pe care l-ar produce utilizarea fiecăruia separat. În perioada 2021‑2027, au fost alocate și mai multe fonduri pentru cercetare și inovare în cadrul programului Orizont Europa și al fondurilor ESI și s-a acordat o importanță mai mare sinergiilor.

Raportul special nr. 23/2022, intitulat „Sinergii între programul Orizont 2020 și fondurile structurale și de investiții europene – Nu sunt încă utilizate la potențialul lor maxim”, este disponibil pe site-ul Curții. Acesta completează Raportul special nr. 15/2022 al Curții privind măsurile de extindere a participării la programul Orizont 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.